logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HD103UJ czy Maxtor STM31000340AS - który dysk 1TB wybrać?

Lurker 15 Maj 2008 18:03 5228 11
REKLAMA
  • #1 5143923
    Lurker
    Poziom 11  
    Witajcie. Ze względu na ciągle zapychjący się dysk postanowiłem kupić sobie 1TB twardziela. Mój wybór padł na Samsunga HD103UJ; napęd ten miał dość pochlebne recenzje, no i przyzyczaiłem się do tej firmy - mam kilka dysków Samsunga i nie narzekam. Zakupu dokonałem na Allegro i tu nastąpił zonk, bo (bez wcześniejszej konsultacji) w paczce znalazłem Maxtora STM31000340AS. Sprzedawca napisał mi w mailu, że (cyt.:) "dyski miały źle wyważone łozyska więc stukały cały czas co powodowało powstawanie bad sektorów cła partia jaką otzymaliśmy jest to wymiany kilka niestety juz wróciło na reklamację" oraz, że otrzymałem dysk lepszy i droższy, więc powinienem być zadowolony. Mam w związku z tym do znawców prośbę o poradę: czy rzeczywiście Maxtor jest dobry (słyszłem co innego ale po wykupieniu przez Seagate może sie zmieniło) i zostawić go, czy też uprzeć się na Samsunga? Słyszeliście coś o wadliwych łożyskach w tym modelu?
  • REKLAMA
  • #2 5145434
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    Zamawiasz kawę a dostajesz herbatę.
    Do tego słodzik zamiast cukru bo się dowiadujesz, że cukier szkodzi.

Kiedyś cukier ( MAXTOR CALYPSO i MAX LINE III ) był zdrowy i nie tuczył. :D

Bardzo trudno odpowiada się na tego rodzaju problemy.
    Być może trafiła sie partia zacierających się łożysk w Samsungach podobnie jak wcześniej partia stukających Seagate`ów.
    Zwykle to dopiero czas weryfikuje taki czy inny produkt.

P.
  • #3 5145603
    Lurker
    Poziom 11  
    Przemcio napisał:
    Zamawiasz kawę a dostajesz herbatę.

Otóż to. Trochę frustrujące. W kawiarni sprawę rozwiązać łatwo i szybko, a tu trzeba by wysyłać paczkę, kłócić się o zwrot kosztów wysyłki i czekać. :(

Cytat:

Bardzo trudno odpowiada się na tego rodzaju problemy.

Wiem - w dodatku to stosunkowo nowe dyski, więc niewiele w sumie wiadomo: nie mogłem znaleźć w sieci żadnych testów tego Maxtora, w przeciwieństwie do Samsunga.

Cytat:

Zwykle to dopiero czas weryfikuje taki czy inny produkt.

Zatem jak tylko wrócę z pracy to przez weekend potestuję pacjenta - na początek skan w mhdd. Dzięki za odpowiedź.
  • #4 5146247
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jeśli już testować to nie tylko MHDD dlaczego ?
    Dlatego że MHDD odpowiedzieć nam może na podstawowe pytania typu czy dysk jest faktycznie nowy czy przypadkiem nie ma już czegoś z nim złego.
    Jeśli dysk jest nowy i nie dzieje się z nim nic szczególnego to warto by było go obciążyć dość znacznie i na dłuższym przedziale czasowym Operacje zapisu odczytu na całej powierzchni dysku sekwencyjny i liniowy test zapis odczyt. Przydatne programy to DHTach , DiskBench , CrystalDiskMark
  • REKLAMA
  • #5 5148021
    Lurker
    Poziom 11  
    migol21 napisał:
    Jeśli już testować to nie tylko MHDD

Dlatego napisałem "na początek mhdd". No i jestem po skanie. Szału nie ma, że tak powiem. Oto log:
    ------------------------------------------------------------------------
    [MAXTOR STM31000340AS ] [1,953,525,168] [1,953,525,167] [ EST: 00:01 ]
    ACT [ 56298 kb/s]
    <3ms : 7537909
    <10ms : 122393
    <50ms : 502
    <150ms: 77
    <500ms: 3
    >500ms:
    ? TIME :
    UNC :
    ! ABRT :
    S IDNF :
    A AMNF :
    0 T0NF :
    * BBK :
    [100.0% ] [100.0% ]
    Warning: 81026250
    Warning: 279520545
    Warning: 813087900

Time spent: 03:05:30
    ---------------------------------------------------------------------

Jak widać 3 warningi. Nie wiem czy to w normie jak na tak duży dysk czy też powinienem się zacząć martwić.

SMART:
    HDD: MAXTOR STM31000340AS; FW: MX15; SN: 5QJ078K1
    --------------------------------------------------------
    Name Val Worst Raw
    Att # 1 : Read error rate : 113 100 56104419
    Att # 3 : Spin up time : 97 97 0
    Att # 4 : Number of spin-up times : 100 100 3
    Att # 5 : Reallocated sectors count : 100 100 0
    Att # 7 : Seek error rate : 100 253 4760
    Att # 9 : Power-on time : 100 100 4
    Att # 10 : Spin-up retries : 100 100 0
    Att # 12 : Start/stop count : 100 100 3
    Att # 184 : Unknown : 100 100 0
    Att # 187 : Unknown : 100 100 0
    Att # 188 : Unknown : 100 100 0
    Att # 189 : Unknown : 100 100 0
    Att # 190 : Unknown : 60 51 672530472
    Att # 194 : HDA Temperature : 40 49 40
    Att # 195 : Hardware ECC recovered : 56 47 56104419
    Att # 197 : Current pending sectors : 100 100 0
    Att # 198 : Offline scan UNC sectors : 100 100 0
    Att # 199 : Ultra ATA CRC Error Rate : 200 200 0

Victorii nie podoba się parametr #195 i wyświetla 2 czerwone kropki. Jak to wszystkow wygląda w oczach fachowców?
  • REKLAMA
  • #6 5148852
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Opis SMART Tutaj

Warningi mnie nie pokoją bo nie powinny być na nowym dysku Ale z tego co piszesz nie skanowałeś go pod MHDD DOS-em tylko w Win. Victorią jesli już zrób to z dyskietki lub CD MHDD scan F4 F4.
  • #7 5148884
    Lurker
    Poziom 11  
    Skanowałem pod dosem oczywiście (F4 F4). Victorię odpaliłem później. Zauważyłem, że parametr, który Victorii sie nie podoba (195) ma w tym modelu niezmiennie tą samą wartość, co parametr 1, który jest "na zielono". Co do tych warningów to rzeczywiście nie wygląda to najlepiej w nowym dysku, który opdalana był ledwie 3 razy. Ale może przy tak dużym upakowaniu danych i takiej wielości sektorów jest to objaw nieunikniony (w sensie, że 100% poprawny odczyt "prosto z głowicy" zdarza się rzadko i algorytmy korekcji muszą działać przez większość czasu, a bardzo sporadycznie występuje jakiś "glitch", który mniej lub bardziej skutecznie zamula proces)? Przydałoby się info od kogoś kto robił już taki skan na nowym dysku 1TB. Nie uśmiechają mi się męki reklamacyjne ale jak dysk ma się posypać wkrótce po całym procesie migracji systemu i innego oprogramowania, to lepiej wymienić.
  • #8 5149272
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Masz prawie 2 miliardy LBA, 3 wolniejsze sektory to nie tragedia. Parametr SMART o którym mówisz to tak jak napisałeś - błędy odczytu. Słusznie zauważyłeś zależność między dwoma parametrami - wystąpiły błędy, zostały poprawione poprzez ECC i tyle. Ten dysk działa prawidłowo, nie ma podstaw do reklamacji.
  • #9 5149382
    Lurker
    Poziom 11  
    Dzięki za info. Podstawy do reklamacji miałbym tak czy inaczej, bo kupowałem Samsunga a dostałem Maxtora. Wyboru aukcji nie dokonywałem na zasadzie "dowolny dysk terabajtowy byle najtańszy", no ale zważywszy wszelkie za i przeciw chyba zostawie tak jak jest. W końcu jakby co to mam 3 lata gwarancji pisemnej. Zatem partycjonowanie czas zacząć. :)
  • REKLAMA
  • #10 5268879
    Lurker
    Poziom 11  
    Zdecydowałem się powrócić do tematu niejako ku przestrodze; może komuś się przyda. Ceniąc sobie samsungową ciszę kupiłem jednak u konkurencji model HD103UJ. Niestety po podłączeniu czekała mnie niemiła niespodzianka, bo komputer zatrzymywał się w BIOSie w fazie wykrywania napędów . Pomyślałem, że to podobny problem do opisywanego przeze mnie tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic929879.html więc postanowiłem zbootować z dyskietki zawierającej SpeedSwitch i przestawić dysk na 1.5Gbps. No ale jak tu zbootować jak komp z podłączonym dyskiem się "zamyśla". Na szczęście na płycie mam jeszcze kontroler SATA na SIS-ie i tam bez problemu dysk został wykryty (na marginesie: po skanie MHDD wypadł lepiej niż Maxtor - 0 warningów). Tu jednak nastąpił kolejny zonk, bo oprogramowanie Samsunga, mimo iż rozpoznało kontroler SIS-a, to dysku nie raczyło wykryć, więc nadal nie mogłem ustawić trybu SATA I. Po dłuższych, bezowocnych kombinacjach podłączyłem dysk do płyty z chipsetem nforce 4 i tam już bez przygód użyłem SpeedSwitcha.

Problem w tym, że nic to w sprawie niewykrywania dysku przez mostek 8237R nie zmieniło! Stan bieżący jest taki, że albo wrzucę go na dodatkowy kontroler SIS-a, albo przeproszę się z Maxtorem (czego nie chcę robić, bo ten strasznie "kopie" w obudowe ruszając głowicami; Samsunga nie słychać w ogóle, zwłaszcza po ustawieniu AAM na minimum).

Dlatego w formie przestrogi - jeśli masz mostek południowy 8237R, albo kontroler SATA I na chipie VIA, to uważaj na modele Samsunga o pojemnościach powyżej 500GB! http://myreader.co.uk/msg/102016603.aspx

Fajnie by było gdyby Samsung zmienił jakoś firmware w swoich dyskach, bo przykład Maxtora pokazuje, że można.
  • #11 5279385
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    Informacja na temat kolejnego problemu z 8237R na pewno się przyda ale ja podsumowałbym tą potyczkę troszkę inaczej.

Przed dokonaniem zakupu nowego podzespołu ( nie tylko dysku twardego ) do komputera
    warto upewnić się czy będzie on poprawnie obsługiwany !

Zaoszczędzi to sporo czasu i nerwów oraz pozwoli na pełniejsze korzystanie z urządzenia.
    W końcu 1,5 Gb/s to nie 3 Gb/s niezależnie od dysku.
    Wygląda na to, że producenci sprzętu komputerowego kompatybilność "wsteczną" traktują jako opcję, która
    może występować ale już nie musi a już na pewno nie ze wszystkim co można jeszcze spotkać.
    W końcu czytając skrócone informacje o obu dyskach zauważymy opis dotyczący szybkości interfejsu S-ATA
    jako 3 Gb/s a już informacji o obsłudze 1,5 Gb/s musimy szukać w bardziej szczegółowej dokumentacji.
    Nie jest to pierwszy przypadek tego rodzaju i zapewne nie ostatni podobnie jak np. USB 1.1 i 2.0 itd.

Z pierwszego postu też nie wynikało z jakim kontrolerem będziemy mieli w tym temacie do czynienia a
    chodziło raczej o porównanie Samsunga z Maxtorem a właściwie Seagate`m z nalepką Maxtor.

Cytat:
    Fajnie by było gdyby Samsung zmienił jakoś firmware w swoich dyskach

Zapewne tak ale raczej bym się tego nie spodziewał a to być może w związku z pracą nad interfejsem 6 Gb/s
    zwanym powoli potocznie S-ATA III.

P.
  • #12 5279835
    Lurker
    Poziom 11  
    Cytat:
    Przed dokonaniem zakupu nowego podzespołu ( nie tylko dysku twardego ) do komputera
    warto upewnić się czy będzie on poprawnie obsługiwany !

Z całą pewnością masz rację. W praktyce jednak wymagałoby to posiadania znajomości w dużej hurtowni komputerowej, gdzie można by było przed zakupem sprawdzić sobie każdy podzespół czy i jak działa w praktyce na określonej konfiguracji sprzętowej. W dobie internetu przed kupnem czegokolwiek zawsze staram się zrobić solidny research; nie inaczej było tym razem - jak pisałem Samsunga licytowałem świadomie. Miał bardzo pochlebne recenzje (właściwie tylko czasem dostępu w testach syntetycznych ustępował konkurencji) i nie natknąłem się wtedy szczerze mówiąc na teksty sugerujące problemy z 8237. Niestety nikt ze znajomych nie posiadał tego modelu, więc nie mogłem wypożyczyć i sprawdzić.

Cytat:
    W końcu 1,5 Gb/s to nie 3 Gb/s niezależnie od dysku

Owszem, jednak nie kupisz dysku tej pojemności w standardzie SATA I (nie wiem czy takie dyski są w ogóle jeszcze produkowane), no i SATA miał być w pełni kompatybilny w dół. Naturalnie rozumiem, że teraz trend jest taki, żeby co chwilę zmuszać użytkownika do wymiany jak największej ilości sprzętu (aż dziw, że wciąż w większości płyt można jeszcze podłączyć klawiaturę i myszkę PS2) ale wydatki jakie musiałbym w związku z tym ponieść nie kompensują odniesionych korzyści. Mam całkiem solidny, w miarę szybki i co najważniejsze stabilny system na Opteronie S939 i bez sensu byłoby wymieniać teraz wszystko tylko po to, aby bez przygód móc podłączać dyski SATA II. Tym bardziej, że - jak wspominasz - już za chwilę wypuszczą SATA III, który pewnie będzie w 100% kompatybilny w dół z SATA II. Na papierze. :)

Cytat:
    W końcu czytając skrócone informacje o obu dyskach zauważymy opis dotyczący szybkości interfejsu S-ATA
    jako 3 Gb/s a już informacji o obsłudze 1,5 Gb/s musimy szukać w bardziej szczegółowej dokumentacji.

Do tego, w przypadku Samsunga, na ich oficjalnej stronie w dziale download dla nowszych modeli nie ma wymienionego SpeedSwitch ani żadnej informacji o nim! O programie dowiedziałem się dzięki temu forum; niestety - o ile pomógł z poprzednim modelem Samsunga, tak w przypadku HD103UJ koreańscy inżynierowie lepiej odrobili pracę domową pt. "jak zmusić klienta do częstej wymiany sprzętu, żeby był ruch w interesie".

Cytat:
    Z pierwszego postu też nie wynikało z jakim kontrolerem będziemy mieli w tym temacie do czynienia a
    chodziło raczej o porównanie Samsunga z Maxtorem a właściwie Seagate`m z nalepką Maxtor.

Taka bowiem była intencja tego postu - nie przewidywałem problemów z kontrolerem, jeśli już, to do załatwienia SpeedSwitchem; chodziło o opinie w sprawie Maxtora, którego stałem się posiadaczem niejako bez własnej woli. Niesławny 8237 wypłynął "w praniu". Zastanawiałem się czy nie zamieścić tej przestrogi w wątku "Samsung HD321KJ na chipsecie VIA" albo w całkiem nowym, ale pomyślałem, że dokończę ten porównawczy.

Żeby by bardziej w temacie powiem tylko, że z Samsunga jestem o wiele bardziej zadowolony - dysk jest nie tylko cichszy (głównie chodzi o seek, bo silniki talerzy są w obu modelach cichutkie) ale również bez porównania mniej się grzeje - bez dodatkowych wentylatorów w obudowie, przy normalnej pracy dysk ma 35-36 stopni C, podczas gdy Maxtor szybciutko osiągał 40-42. Średni transfer podczas skanowania MHDD też był nieco wyższy niż u Maxtora. Póki co jedyną zaletą Maxtora jaką zauważam jest kompatybilność z mostkiem 8237R.

Cytat:
    Cytat:
    Fajnie by było gdyby Samsung zmienił jakoś firmware w swoich dyskach

Cytat:
    Zapewne tak ale raczej bym się tego nie spodziewał a to być może w związku z pracą nad interfejsem 6 Gb/s
    zwanym powoli potocznie S-ATA III.

Też się nie spodziewam ale napisałem na Stronie Samsunga oficjalne zapytanie będące też zgłoszeniem problemu. Naturalnie póki co cisza. :|

Podsumowanie tematu

✨ Autor planował zakup dysku 1TB Samsung HD103UJ, jednak otrzymał zamiast niego Maxtora STM31000340AS bez wcześniejszej konsultacji. Sprzedawca tłumaczył to wadliwą partią Samsungów z uszkodzonymi łożyskami i twierdził, że Maxtor jest modelem lepszym i droższym. W dyskusji poruszono kwestie jakości obu dysków, w tym potencjalne problemy z łożyskami i bad sektorami. Przeprowadzono testy SMART i skanowanie MHDD, które wykazały obecność warningów na Maxtorze, jednak eksperci uznali, że nie są one na tyle poważne, by dysk reklamować. Autor ostatecznie zdecydował się zostawić Maxtora ze względu na gwarancję i brak istotnych wad. Później zakupił Samsunga HD103UJ, który jednak sprawiał problemy z wykrywaniem na płycie głównej z chipsetem Intel 8237R, wymagając zmiany ustawień SATA na 1.5 Gb/s za pomocą narzędzia SpeedSwitch. Dysk działał poprawnie na kontrolerze SATA SIS oraz na płycie z chipsetem nForce4. W dyskusji podkreślono znaczenie kompatybilności sprzętowej i problemów z obsługą interfejsu SATA 3 Gb/s w starszych kontrolerach SATA 1.5 Gb/s.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA