logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stłumić głośnik niskotonowy 50W w polskich kolumnach 40W?

toks 25 Sty 2004 11:22 4430 32
REKLAMA
  • #1 489678
    toks
    Poziom 11  
    Sprawa ma się tak: jakiś czas temu wysypały mi się basy w polskich kolumnach o mocy sin. 40W. Z powodu braku dostępu do takich samych basów (40W) założyłem 50W o takiej samej średnicy. Efekt jest oczywisty - basu jest za dużo. Proszę o radę, czy da się jakoś w prosty sposób lekko stłumić ten głośnik bez przerabiania zwrotnicy? (najprościej wymienić na właściwy ;) ale to nie wchodzi w grę). Z góry dziękuję za pomoc.

Przeniesiony z "Audio" Regulamin!!! (za)
  • REKLAMA
  • #2 489705
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Jeśli nie chcesz ingerować w samą kolumnę, zmieniać gośnika na prawidłowy, to pozostaje Tobie jedynie zmniejszyć BAS w amplitunerze czy tam wzmaku.
  • #3 489713
    toks
    Poziom 11  
    W kolumnie chętnie bym pogrzebał ale na dość prostym poziomie bo jestem eloktronicznie dość zielony. Zmiana ilości basu we wzmacniaczu nie rozwiąże problemu bo kolumy mają pracować w systemie wielokanałowym, a pozostałe 3 są w pełni sprawne.
  • REKLAMA
  • #4 490037
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Bas jest większy bo głośnik (ten nowy) może mieć lepszą sprawnośći dopasowanie do ów kolumny. Jeśli jest to Bassreflex to mozesz pokombinować z długością kanału, tak aby go odstroić (nie mam pewności na 100% czy pomoże). Natomiast napewno możesz wrzucić w szereg z głośnikiem rezystor dużej mocy, tym samym zmniejszych moc głośnika, zmniejszając bass. Dobrać musisz odsłuchowo. Jeśli głośnik jest 4 ohmowy to spróbuj od rezystancji 4 ohm, zwiększaj lub zmniejszaj i tak postaraj się dobrać. Narazie nie przychodzi mi nic innego do głowy.
  • #5 490323
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    napisz dokładnie co to był za głośnik i jaki jest teraz. to dosc wazne. moc nie ma tu znaczenia, bo jest to moc maksymalna, a ty podajesz tyle samo na kazdy kanał. problem moze lezec w dwoch miejscach. albo głośnik ma wieksza sprawnosc, albo jest zle zestrojony z kolumna i jest jakies paskudne podbicie jakiejs częstotliwosci. rozumiem, ze masz 4 kolumny i tylko w jednej wymieniłes głośnik..?
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #6 490630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 490801
    WoŹnY
    Poziom 28  
    No nie zgodzę się, ze z tym rezystorkiem nie ma to sensu :!: Takie rozwiązania sa np. stosowane w głośnikach wysokotonowych. Przełącznikiem je załączasz lub odłączasz i tym samym zmniejszasz lub zwiększasz słyszalność ów tonów. O mocy myślałem że nie trzeba pisać, ale widzę że myliłem się. Moc musi być spora wspomniane 50W to minimum. Pozatym skuteczność skutecznością ale jak na głośnik 1000W zapodasz sygnał prosto z walkmana to choćby miał sprawność 120dB to nie pogra głośno.

Jasne że przeróbka zwrotnicy to najrozsądniejsze wyjście, ale kolega pisał aby jak najmniej coś robić. Może nie ma doświadczenia. O ile dość łatwo przyjdzie policzyć zwrotnicę to o tyle trudniej poprzewijać cewki, bo raczej wątpię aby każdy miał dostęp do mostka mierzacego indukcyjność. Reasumując moje rozwiązanie najprostsze z możliwych ale ni znaczy że do D..Y

Acha ciekawe jak to z tym filtrem - zwrotnica sobie wyobrażasz :?: Obetnisz pasmo niskiemu jeszcze bardziej niż ma teraz :?: Odsłuch będzie kiepski jak zabraknie tych paru częstotliwości :!:

Dobra spadam spać. Życzę powodzenia !!!
  • #8 490841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 491042
    Kwaczor

no to teraz ja mam dla was zadanie. jezeli głośnik basowy przenosi do 3000kHz(bo to 2drozna konstrukcja), a podbicie ze wzgledu na zle dobrana obudowe wynosi powiedzmy 4dB, ale tylko w zakresie 70-100Hz to jak to stłumicie? Rezystorem? Wtedy stłumi się całe pasmo, a nie o to chodzi.

I jeszcze jedno. Jeżeli rezystor bedzie miał przykładowo 2ohm, to wystarczy 1/4 mocy głośnika. Po prostu odłoży sie na nim tylko niewielka czesc napiecia, a proad bedzie taki sam, wiec wydzielana moc bedzie zalezała własnie od tego spadku napiecia. Prawo Ohma :D

Dowiemy sie co to za głośniki?
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #10 491052
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    1. do niskotonowego nie przyłącza się rezystorów - szkoda mocy tracić na ogrzewanie pokoju
    2. przy wysokotonowym daje się dławik, ale nie jest to szeregowy rezystor, tylko dwa rezystorki, jeden równolegle do przetwornika, drugi w szereg do całości
    3. simmy&kaczor --> im mniejszy rezystor tym większy prąd płynie i szybciej się przepala
  • REKLAMA
  • #11 491061
    Kwaczor

sauron:
    jezeli masz podłaczony tylko ten rezystor, to płynie wiekszy prad. ale jezeli ten rezystor jest połaczony szreregowo z głośnikiem, a o takim układzie mowimy tutaj, to rezystancje sie dodaja, a przez to maleje prad w całym obwodzie. przy połaczeniu szeregowym prad płynacy przez wszystkie elementy jest identyczny.
    Konto firmowe:
  • #12 491136
    darek14
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Moim skromnym zdaniem rezystor nie ma sensu ponieważ ogranicza moc w całym paśmie, a nie robi korekcji chaakterystyki częstotliwości, przeróbka zwrotnicy może i pomogłaby ale nie jestem pewien przecież jest to filtr dolno-przepustowy i można regulować częstotliwość progową od góry.
    Proponowałbym poeksperymentować z kanałem , ewentualnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość materiału dźwiękochłonnego wewnątrz obudowy który wprowadza korekcję objętości obudowy
    A zacząć należy od porównania parametrów Smaila i jakiegoś drugiego pana, dla obydwu głóśników
    pozdrawiam darek14
  • #13 491582
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Dobra może i rezystorek nie ma większego sensu :!: Ale w takim razie jak poprawicie odsłuch kolumny przez przeróbkę zwrotnicy :?: Obetniecie dolne czestotliwości :?: a może te górne dla basu :?: Trzebaby kolumny posłuchać, może rzeczywiście jedna z częstotliwości jesta nadto podbita wówczas będzie dokuczać, ale jeśli całe pasmo jest podbite (a tak raczej będzie ze względu większej sprawności drivera). Wytłumaczcie mi, bo dość ciekawe, zresztą ja skorzystam na tym teoretycznie a autor postu praktycznie a o to tu chodzi ;) A tak wogóle to rezystorek przyniesie efekt jeśli całe pasmo basu jest głośniejsze, tak zakładałem pisząc to. Czekam na odpowiedzi, zresztą tak samo jak i Toks.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :!:
  • #14 491647
    toks
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc i załączam jeszcze kilka szczegułów: kolumny są dwie i w obu jest taki sam objaw; nie wiem niestety jaką impedancję ma głośnik - jedyne oznaczenia jekie na nim są to: GDN 20/50 - produkcja Tonsil. Stary głośnik się niestety nie zachował ;) ale na pewno miał 40W. Mam jescze jedno pytanie. Czy objaw dominacji basu może być wynikiem podłączenia niezgodnie fazowo i czy ewentualnie odwrócenie fazy na basie coś zmieni? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 492130
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 492274
    Kwaczor

a masz mozliwosc zmierzenia impedancji tego głośnika? bo moze on jest 4ohm i wtedy wszystko jasne. wykrec jakis oryginalny głosnik z innej kolumny i powiedz co to jest. potrzebne beda wymiary kolumny wewnetrzne (lub zewnetrzne i grubosc scian)
    Konto firmowe:
  • #17 492868
    Tomol:)
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam!! ja mam taki pomysł; mozesz troche zozszczelnic kolumne i wtedy nie bedzie tak lupac !:) a jak to jest bassreflex to sprubój ja wytlumic np.gąbką pozdrawiam:))
  • #18 494072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 509512
    mdean
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    a jakby wsadzic kondesaotr szeregowo zalozmy 4700uF ,dobrac odpowiedni,powinnien stlumic sam bas.

druga propozycja to wsadzic przegrode w kolumnie,ale do tego trzeva znac parametry glosnika, przy mniejszej obudowie bedize mniejsze podbicie w basach.
  • #20 509517
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    moim zdaniem masz zbyt efektywny głośnik i tania taiwańska podrubka na pewno zmniejszy iloś bassu to tak na przyszłość, ale nie wiem dlaczego bo moi znajomi zawsze narzekają na brak bassu a nie jego nadmiar
  • #21 512273
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 512446
    mdean
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jak wstawisz kondesator 4700uF to przy "kazdym srednim" glosniku stlumisz czestotliwosci ponizej 40-50Hz. Zobacz sam. Dalej napisalem odpowiedni dobierz, mialem namysli wstawic jeszce mniejszy,aby tą czestotliwosci jeszcze wyzej poniesc 70-100Hz. I znalesc odpowieni kondesator aby wyeliminowac ten niepozadany efekt basu.Przynajmniej stlumic te czestotliwosci ,ktore w nowym glosniku sa za mocno podbijane.
  • #23 513473
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 514731
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    a nie prościej wywalić tłumik z sopraówki/wymienić sopranówke.... podstaw parametry basówki do win isd i wpisz pojemność kolumny i dobiez strojenie....
  • #25 514736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 559645
    Tomol:)
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A jest jeszcze jedna uwaga ; nowe glosniki musza sie rozegrac tzn, musza sobie troche pochodzic a dopiero pozniej sprawdzac .Chodzi mi o twardosc membran i zawieszenia ,jak jest nowe to jest sztywniejsze!
  • #27 561036
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Mozna jeszcze by sprobowac zwiekszyc mase membrany /grubo lakieru/ spowoduje to obnizenie efektywnosci mozna to nawet jakos obliczyc ale nie wiem za bardzo jak .
  • #28 561108
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    w win isd mozna uwzględnić masę dodaną. lakierowanie dodatkowo poprawi sztywność i zwiększy tłumienie....
  • #29 563993
    Papasmerf
    Poziom 2  
    witam wszystkich....mam pytanko :
    mam 2 tonsile 30/80/4 nawiniete z 80 na 100 W znamionowej...jak sadzicie czy bedzie z tego fajny boofer...ale chodzi mi o to ze za wyglad obralem sobie tonsilowskiego ZEUSA :)
  • #30 564151
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    A co to jest boofer :x
    bo subbufery jak wiemy robi sie naplepiej z beczki po oleju albo z opony :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nadmiernej głośności basów po wymianie głośnika niskotonowego 40W na 50W o tej samej średnicy w polskich kolumnach. Zwrócono uwagę, że różnica mocy nominalnej (40W vs 50W) nie jest kluczowa, lecz większa sprawność nowego głośnika oraz jego dopasowanie do obudowy i zwrotnicy mogą powodować nadmiar basu. Proponowano różne metody tłumienia basu bez ingerencji w zwrotnicę: zastosowanie rezystora szeregowego o dużej mocy (min. 50W), choć z zastrzeżeniem, że rezystor będzie się grzał i może ograniczać całe pasmo, a nie tylko bas; modyfikację długości kanału bass-reflex lub zwiększenie tłumienia wewnątrz obudowy (np. gąbką); dodanie filtra pasmowego (cewka i kondensator) w celu ograniczenia wybranych częstotliwości; zwiększenie masy membrany (np. lakierowanie) w celu obniżenia efektywności głośnika; oraz sprawdzenie poprawności fazy podłączenia głośników, gdyż nieprawidłowa faza może powodować podbicie lub zanikanie basu. Podkreślono, że przeróbka zwrotnicy jest najskuteczniejsza, ale wymaga wiedzy i narzędzi. Wskazano także na konieczność rozegrania nowych głośników, gdyż sztywne membrany mogą wpływać na charakterystykę dźwięku. Wskazano model głośnika GDN 20/50 produkcji Tonsil, jednak brak danych o impedancji i parametrach utrudnia precyzyjne dopasowanie. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące pomiarów impedancji i eksperymentów z rezystorami i żarówkami w celu oceny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA