logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto przerobić kolumny na 100W i 4ohm? Wpływ membrany na dźwięk

trębacz 21 Kwi 2005 14:56 2291 19
REKLAMA
  • #1 1424913
    trębacz
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Witam.
    Mam pytanie czy warto jest kupić kolumny i czy warto oraz czy można je przerobić na większą moc. Interesuje mnie coś takiego czy moc i jakość dźwięku zależy od wielkości membrany cewki magnesu itd. Czy np. głośnik o mniejszej membranie może wytworzyć takie same natężenie dobrego dźwięku i czy do tego potrzeba odpowiednią pojemność kolumny. Interesowałoby mnie czy można przerobić np. takie jak na zdjęciu kolumny na moc 100W muzycznej i 4ohm po wymianie głośników oczywiście.
    Załączniki:
    • Czy warto przerobić kolumny na 100W i 4ohm? Wpływ membrany na dźwięk tonsil.jpg (36.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1424978
    latawiec666
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jasne że by szło!! Tylko wszystko zalezy m.in. od tego jaka jest pojemnośc tej obudowy i średnice otworów na Głośniki. A potem, tylko pędzić do sklepu i kupic jakies dobre głośniczki(najlepiej tonsile):)
  • #3 1425015
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    no to kolumna z membrana bierna posiadaja glosniki basowe 25cm ciezko dosc moze byc dobrac glosnik basowy inny ktory bedzie dobrze wspolpracowal ze stara membrana bierna wiec trzeb by sie jej pozbyc i zatkac dziure po niej a kolumne zrobic jako zamknieta lub br objetosc oscyluje tutaj w okolicy 45L (chyba ) moglby sie nadac nowy STX27-300 jezeli chcesz duzo basu co prawda glosnik nie jest najtanszy bo ok 95zł ale ta moc 300W RMS i stosunkowo wysoka efektywnosc ok 91dB zachecaja. Jezli chcesz mniejszej mocy to znajdziesz u STXa sporo albo tonsil GDN25/80......w sumie nie sa to krytyczne propozycje zalerzy wszystko od ilosci pieniazków i dokladnej objetosci obudowy
  • #4 1425166
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Ciebie powinno bardziej interesować cos takiego jak skutecznosć, po co Ci głośniki 1000W na przykład alpharda jak w rzeczywistości mają 250W a przy 250 Watach grają tak głośno jak tonsile przy 30 Watach...

Te głosniki co tam są mają spokojnie 80Wat muzycznej a zagrają bardzo głośno w porównaniu do niejednego głośnika. W dodatku ta membrana bierna... Chodzą Ci te głosniki?, jesli jeszcze tak to bym tylko odkurzaczem naprawił lewą górną kopułkę membrany w lewym górnym rogu, a potem bym się cieszył tak długo, aż się zepsują. 20 Wat mocy muzycznej Ci nic nie da. A moce tonsila sa zaniżone - bo sa prawdziwe (100 godzin ciągłej pracy). Jesli już chceś się pozbyć to wystaw basowce na allegro.

Widze że nie masz jednego średniotonowca GD - wsadź tam ARP 150 8 Ohmów (40 złoty za sztuke, średniotonowiec) pasowałby do tego sugerowanego przez Toadiego basowca (Tesla). Jeden otwór z membraną bierną zabuduj) - tak żeby go nie było - cięzko znaleźć dobry głośnik do tych membran. I zrób albo BR albo zamknietą nie wiem jak z tymi nowymi, ale chyba przeznaczenie to BR... A tu nie da się nic dłuższego z BR wsadzić jak 15 cm czyli musiałoby być strojone wysoko. Może zwykły STX 27-150? a mozę STX-owski zamiennik 25?? na pewno by pasował te 27 cm trzeba by wyrżnąć z tamtejszej płyty. MOżna pomyśleć także o dwóch Teslach 226-07 czy innych chodzą ładnie od dwudziestu paru litrów/sztuke szłoby tam wstawić po dwa głosniki na kolumbrynę + ARP może ta kopułka z tonsila ozyje?? wystarczyło by układzik magnetyczny wymienić.

Zwrotnice zostaw takie jak są... Jakbyś decy\dował się na tesle to wersja 4 ohmy i łączenie w szereg by dostać 8 Ohmów. A wszystko w zależności jakie łośniki siedziały w toinsilu, ten 25 cm może być 4 Ohmowy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 1425451
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    A według mnie to lepiej je odremontować. Ta membrana bierna dużo daje, nawet przy niewielkiej mocy kolumn. Odremontuj, a będziesz zadowolony z niejednych mocniejszych kolumn. Sam chętnie bym sobie takie sprawił.
  • REKLAMA
  • #6 1425590
    trębacz
    Poziom 15  
    Powiedzcie mi jeszcze jedno czy głośnik taki np. o średnicy 20cm może wytworzyć takie same ciśnienie akustyczne, co takiej samej mocy głośnik o średnicy 30cm i który będzie lepiej grał. Jakie polskie kolumny polecacie, ale żeby miały 4 ohm i 100W bo mam wznak 4ohm i 60w sinus i właśnie dobieram coś.
  • #7 1426235
    Tremolo
    Poziom 43  
    no to w czym problem każde głośniki 8 Ohm 60 Wat do tego Ci podejdą. Przy dwa razy wiekszej impedancji na bank nie spaliszg głośnika. Zresztą nie musisz dawać głosno. Wtedy to i jednowatowy głośnik podlaczysz do wzmacniacza 100Wat, wazne żeby impedancja głośnika była równa lub większa od impedancji podanej z tyłu obudowy. Oczywiście górna granica jest ale około 30-100 Ohmów.

POczytaj o SPL... Tonsil 20/80 ma 90 dB/1 W/ 1m a Alphard w większości modeli 25 cm nie ma nawet 86dB... Proste, bo ma cięższą membrane, większe luzy w szczelinie magnetycznej.

Jeśli tam jest tonsil 25 cm + membrana bierna to Ciężko będzie Ci znaleźć głośnik 20 czy nawet 25 cm innej firmy który bedzie łupał tak głosno. Po za tym membrana bierna to skomplikowane obliczenia, albo długie lata eksperymentów, na które pozwalał sobie tonsil.

Załatw tylko nowe tonsile GD do tych kolumn - obydwu dwa nowe, (około 25 złoty / sztukę) bo widze, że w prawym masz dziure.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 1427603
    trębacz
    Poziom 15  
    no akurat te mają 40W a chodzi mi o to aby wzmak chodził na max do nagłąśniania instrumentów i wokalu np. w różnych uroczystościach (poprawiny....)... A aby były mniejsze straty do lepiej dla mnie by było mieć kolumny 4 ohm. A z drugiej strony to tam są jedne z basowców bez magnesów pasywne czy coś takiego...
    Pozdrawiam
  • #9 1427656
    DJ Volt
    Poziom 25  
    No tam jest poprostu sama membrana, to nie gra wogólę, ale jest fenomenalne i nawet te 40W to będzie super!!!!
  • #10 1428744
    Tremolo
    Poziom 43  
    Co za różnica 8 Ohmów czy 4 Ohmy... Zawsze będą brały tyle ile im dasz. Mniejsza omowość to większa moc ale też większy pobór... Kwestia sprawności i skuteczności jest chyba wazniejsza. 25/40/3 mają 92 dB/1W te co tam masz zapewne podobną skutecznosć. Jesli nie wiekszą.

Mógłbyś pokombinować z jakimiś Eminencami, no ale niestety musiałbyś skasować te pasywne membrany.

Zrób po ludzku nowe bardziej proporcjonalne kolumny około 75 litrów wsadzisz tam Eminence Alpha 12 150 Wat. Duża skuteczność. Ten tonsil (obudowa) jest dobry do czasu, kiedy nie wstawi się głośnika wymagającego BR, większej obudowy... To jest Home Audio a nie do nagłaśniania kapel. Za to na pewno lepsze te Home Audio niż głośnik No Name który bedzie miał 4 Ohm 500 wat i mase membrany 200 gram.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 1428835
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Nie psujta tych pięknych kolumienek! one wspaniałe są i takie pozostaną jak zostawisz tam oryginalne tonsile jakie tam siedzą :) tak jak radzi Tremolo kopółeczkę sobie wyśśij odkurzaczem,zalatw średniego i reanimuj syczki oraz wymień kable wewnątrz i kondensatory elektrolityczne.

aha i te kolumienki to Zg40C jakby ktoś nie wiedział :)
  • #12 1428929
    DJ Volt
    Poziom 25  
    A czy były takie zestaw tylko 8Ω?? A gdyby dwie pary takich 4Ω pod Radmora 5412 to było by spox nie??
  • #13 1429168
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zostaw te glosniki bo dla samje skrzynki nie warto ich psuc. Jak chcesz wieksza moc ty musisz wszystkie glosniki wymieniac. To nie sa glosniki na imprezy tego typu (chyba ze bardzo male)
  • #14 1429192
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1430081
    remnaj
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    witam tak czytam i mam do was pytanie czy jest roznica jak podlacze glosnik do wzmacniacza??(chdzi mi o "+" i "-") nie mowie o podlaczeniach szeregowych i rownoleglych tylko o zwyklym podlaczeniu glosnika do gniazda w zmacniaczu. pytam bo jakbym nie podlaczal to ni zauwazam roznicy. i pytanie do Tremolo czy nie pomyliles sie mowiac ze podlaczajac glosnik 4ohmowy do do zwmacniacza 8 ohmowego spali sie glosnik??ja myslalem ze w takim podlaczeniu predzej sie spali wzmacniacz w ktory mkumuluje sie wiecej produ.
  • #16 1430111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 1430416
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    plus i minu to kwestia umowna. Jak podlaczasz tylko jedna kolumne to polaryzacja nie gra roli. Jak masz wiecej kolumn to pamietaj zeby wszystkie byly polaczone w ten sam sposob.
  • #18 1430761
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Mam (no nie do konca ja mam, ale tez ich uzywam) prawie takie same kolumny. Nie maja jedynie przelacznika +- z przodu tylko zworke z tylu. Graja calkiem ladnie, ale kazda inaczej. W jednej nie dziala wysokotonowy a w drugiej srednio. Nie jest to problem głosnikow bo po zamianie jest tak samo. Na obu zwrotnicach widać osmalone miejsca i potopione elementy. Jakie w miare tanie zwrotnice proponujecie tam zamontowac? Głosnik sredniotonowy był wymieniany i teraz jest tam jakis GD 12 centymetrowy i 8 watowy. Wydaje mi sie ze niezbyt on pasuje do 40 watowych sredniotonowego i niskotonowego. Na co mozna to wymienic?
  • #19 1430793
    DJ Volt
    Poziom 25  
    A GD to są średniotonowe głośniki. Bo ja mam kolumny na nich oparte.
    Mam tam GD 16/20 i GDW9/15. Obudowa ma 25 litrów :|. Czy ktoś mógł by mi coś o tym powiedzieć??
  • #20 1430896
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam.
    barthezz
    Cytat:
    W kolumnach ZG40C siedzi GDN25/40/1 który ma Fs=30Hz i jego SPL=91dB więc jest to uważam najlepszy głośnik z tych wszystkich 40-tek (najniżej zejdzie).

Mi by to wystarczylo , a jak patrze na te kolumienki hmmm ...
    tonsil nie zastanawiaj sie remontuj. :)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki kolumn głośnikowych na moc 100W i impedancję 4 ohm oraz wpływu wielkości membrany na jakość i natężenie dźwięku. Uczestnicy podkreślają, że skuteczność (SPL) i pojemność obudowy mają większe znaczenie niż sama moc nominalna. Membrana bierna w kolumnach, takich jak Tonsil ZG40C, jest istotnym elementem poprawiającym brzmienie, a jej usunięcie wymaga przeliczeń i może pogorszyć efektywność. Wymiana głośników na mocniejsze wymaga dobrania odpowiednich modeli i często likwidacji membrany biernej. Polecane są głośniki Tonsil (np. GDN25/40/1, GDN25/80), STX27-300 (300W RMS, 91dB efektywności) oraz Eminence Alpha 12 (150W, wysoka skuteczność). Wskazano, że głośnik o mniejszej membranie może osiągnąć podobne natężenie dźwięku, jeśli ma odpowiednią skuteczność i jest dopasowany do obudowy. Przy doborze kolumn do wzmacniacza 4 ohm i 60W sinus ważne jest, aby impedancja głośników była równa lub wyższa niż wzmacniacza. Wskazano także na konieczność zachowania prawidłowej polaryzacji podłączenia głośników, aby uniknąć przeciwfaz i utraty basu. Zalecane jest odnowienie oryginalnych kolumn poprzez naprawę kopułek, wymianę kabli i kondensatorów, co pozwoli zachować ich charakterystyczne brzmienie. Kolumny Tonsil ZG40C są cenione za dobre brzmienie i niską częstotliwość rezonansową (Fs=30Hz) przy skuteczności 91dB. W dyskusji pojawiły się także pytania o zwrotnice i kompatybilność głośników średniotonowych GD z oryginalnymi zestawami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA