logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moge podłączyć zwrotnice do innych głośników??

Miles! 14 Paź 2005 14:08 3331 6
REKLAMA
  • #1 1897972
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    cze mam pytanie mam starą obudowe wraz ze zwrotnicą na dwa głośniki niskotonowe i jeden wysokotonowy. nisko tonowe już się wypracowały(popękały itp)a wysokotonowy wymontowałem bo był zepsuty a poza tym potrzebuje basu. a więc chcę wstawić nowe dwa niskotonowe. czy moge pod tę samą zwrotnice podpiąć inne głośniki dwa razy większej mocy?? oba głośniki po 60W

PS. jeszcze jedno pytanie nie do tematu. czy jak na wyjściu głośnikowym we wzmacniaczu pisze 25W na jeden głośnik to w kolumnie ta moc rozdziela się na dwa głośniki po 12,5W czy na każdy głośnik w kolumnie idzie po 25W??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1898437
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    To zależy od inpedencji. Jednak większ głośniki do mniejszego wzmacniacza można podłączyć ale odwrotnie nie.

A apropo zwrotnicy to muszą być takie same głośniki bo jak daż większe to może sie spalić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1899089
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jeśli wzmak oddaje do kolumny X W(aty) a kolumna ma dwa takie same głośniki to każdy z nich kasuje 1/2*X W(aty)

Co do zwrotnicy to naprawdę trzeba chcieć by "zrujnować" cewkę dla niskotonowych.
    Inna sprawa to jak ta cewka będzie "bawić" się z nowymi głośnikami.
    Jeśli przy średnim graniu cewka się nie grzeje a dźwięk Tobie odpowiada to jest wszystko na miejscu.
    Teraz masz czas by zapoznać się z tematem zwrotnice, jak działają i do czego służą.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1899702
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Wysokotonówki najczęściej palą się na skutek przesterów wzmacniacza; prostokątny sygnał nawet wzmacniacza 20 Wat spali głośnik wysokotonowy z kolumny 60 Watowej, trzaba zapamiętać że na przykład gośnik 60 Watowy maxjego moc to około 6-10Wat za filtrem.

Po pierwsze:
    Dwa nowe głośniki i wysokotonowy nadadzą się do kolumny, jesli beda potrafiły pod nią przenieśc tyle samo pasma przenoszenia co oryginalne - sugeuje że masz stare tonsile...

Po drugie impedancje żeby były takie same jak oryginalnie.

Po trzecie skuteczności muza być takie jak oryginalnie.. żeby głośniki nie grały zbyt cicho w stosunku do oryginalnych (zazwyczej wysokotonówki się regeneruje, a basówki wymienia na nowe tonsile lub tez wymienia membrany nlub resory na nowe).

prosze poczytać w dziale poczatkującym o prawach kirchoffa dotyczących pradu stałego i zmiennego. Za moc przyjmij mnożenie napięcia i pradu.

po za tym jesli na wzmacniacz pisze 25 Wat to znaczy że jest to moc maksymalna
    przy standardowym wysterowaniu wyciągasz z głośnika około 5 Wat.

Wszystko zależy tez od połaczeń głośników i nieszczęsnej zanizonej i zawyżonej impedancji.

jesli wzmacniacz ma 25 Wat mocy to ma tyle przy niskich zniekształceniach powiedzmy 1 % ogólnego sygnału przy 25 Wat to zniekształcenia przy 10% może i mieć 35Wat...

oczywiście przy impedancji znamionowej (w domysle 8 Om)

przy 16 Om - połączeniu szeregowym 8+8 Om moc spada ze dwa razy do około 12-16 wat, przy równoległym teoretycznie 2x więcej, praktycznie wzmacniacze się lubią przegrzewac ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 1899762
    Miles!
    Poziom 21  
    Znaczy wzmacniacz ma 25W na jeden głośnik czyli ogółem wzmacniacz ma 50W. Stare głośniki to tonsile 4Ohm niewiem dokładnie ile wat bo nie moge ich znaleść w piwnicy i właśnie wypracowały się te resory tzn. całkiem się wykruszyły :) Nowe głośniki to też tonsile 4Ohm 60W, kiedyś je podłanczałem i żeczywiście cicho grały, o wiele ciszej od starych. Tylko że ja chce wykorzystać te głośniki do basówki dopuki nie mam piecyka. Jestem początkującym basistą i nie potrzebuje czegoś profesjonalnego, tylko coś co by wydawało dzwięk ;) ten wzmacniacz to radmor unitry(stary, ale bardzo dobry zresztą ludzie znający się na firmach wiedzą)

PS. co radzicie zrobić abym mógł zrobić mały piecyk. moc nie musi być duża
  • REKLAMA
  • #6 1899876
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    To nie wykorzystuj ich w tym celu kup już lepiej GDS30/30 używany z allegro; moze gorszy bas ale nie będzie nimi tak rzucało. Generalnie zastanów się nad Eminence Alpha 12 Beta 12, Alpha 10 - może coś z tego by było Tonsil 30/50...

To nie jest kwestia poczatkujący-zaawansowany - to kwestia grania lub udawania. Wzmacniacz się nada jako tako - po dorobieniu preamplifikacji; ale coś na piance jako głosnik nie bardzo - chodzi o samą charakterystykę... to ma miec trochę rezonansików... Których za wiele nie ma na piance.

może i stare głośniki grały głośniej, ale Ty potrzebujesz czegoś jeszcze głośniejszego GD i GDS Ci to zapewnią i kazdy głośnik estradowy basowy na twardym zawieszeniu..

A co do samych głośników na basie... to i 200 Wat to nie jest dużo i 200 Wat w piecu.
    Co tam w tym momencie siedzi jako przetwornik wysokich tonów: kopułka czy tubka? Wysokie tony w kolumnie basowej korzystnie wpływają na charakterystyke, ale w tym wypadku zwrotnica to wystarczy zwykły kondensator + tłumik odpowiedni tłumiace różnice w skutecznosciach, między basówka a wysokotonówką.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1900343
    Miles!
    Poziom 21  
    Ach tak się zastanawiam czy nie lepiej kupić jakiś cały głośnik na allegro 30W. Pewnie koszty porównywalne a rezultat dobry :). Ja narazie gram na basówce tak że basówka jest podłączona do kompa żeby można było nagrywać to co gram a puźniej z kompa idzie kabel audio do wieży i tak se narazie gram.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia nowych głośników niskotonowych o większej mocy (60W, 4 Ohm) do istniejącej zwrotnicy w starej obudowie, pierwotnie przeznaczonej dla dwóch głośników niskotonowych i jednego wysokotonowego. Zaleca się, aby impedancja i skuteczność nowych głośników były zbliżone do oryginalnych, aby uniknąć uszkodzenia zwrotnicy, zwłaszcza cewek niskotonowych. Moc wzmacniacza (25W na kanał) rozdziela się na dwa głośniki w kolumnie, więc każdy otrzymuje połowę mocy. Wysokotonowe głośniki często ulegają uszkodzeniu przez przesterowanie wzmacniacza. W przypadku basu, lepszym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego głośnika estradowego lub gotowej kolumny o odpowiedniej mocy i charakterystyce, np. głośników GDS30/30, Eminence Alpha 12, Beta 12, Alpha 10 lub Tonsil 30/50. Wzmacniacz Radmor Unitra jest wystarczający do amatorskiego użytku, ale wymaga odpowiedniej preamplifikacji i właściwego doboru głośników. Autor rozważa zakup gotowego głośnika 30W z Allegro jako prostsze rozwiązanie do ćwiczeń basowych z komputerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA