logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świetlówka - czy możliwe są przedstawione połączenia?

Lunatic_86 16 Maj 2008 15:57 2949 8
REKLAMA
  • #1 5146887
    Lunatic_86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Świetlówka - czy możliwe są przedstawione połączenia?

Czy jest możliwe takie podłączenie?? Jeśli tak to jakie parametry powinien mieć dławik np na 2x18W świetlówki i jak to obliczyć??. A jeśli nie to co się stanie jeśli i tak to podłącze?? :D
  • REKLAMA
  • #2 5146961
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Dwie świetlówki powinny być połączone szeregowo z dławikiem a nie równolegle do niego. schemat poprawnego połączenia zamieszczam poniżej

Załącznik usunąłem - proszę zamieszczać według poniższego linku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971744.html
    [dzimi]
  • REKLAMA
  • #3 5146968
    Lunatic_86
    Poziom 11  
    A jakieś specjalne parametry dławika czy może być "byle" jaki i ile faradów ma mieć kondensator??
  • REKLAMA
  • #5 5147088
    Lunatic_86
    Poziom 11  
    Mam już jedna świetlówke a zamontowana jest w pokrywie od akwarium, i właśnie chciałbym dołożyć pod ten sam dławik jeszcze jedną, jak narazie ta co jest ma 15W ale chciałem zmienić na około 18W i dołożyć jeszcze jedną też około 18W

To powie mi ktoś jakiej pojemności ma być ten kondensator?? i czy dławik na pewno wytrzyma??
  • #6 5147899
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Zastosuj dławik który będzie miał moc większą niż suma mocy dwóch świetlówek. A co się tyczy kondensatora to służy on do poprawy współczynnika mocy cosφ, poniżej masz tabelkę
    Załączniki:
    • Świetlówka - czy możliwe są przedstawione połączenia? cos fi.JPG (68.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 5147957
    Lunatic_86
    Poziom 11  
    Ok dzięki wielkie za pomoc :)
  • #9 5150087
    Lunatic_86
    Poziom 11  
    Właśnie myślałem, że może uda mi się podłączyć pod ten co mam, ale jest 20W a już mam podłączoną jedna 15W świetlówke a chcialem jeszcze jedna o przynajmniej takiej samej mocy :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia dwóch świetlówek do jednego dławika. Poprawne połączenie wymaga szeregowego włączenia świetlówek z dławikiem, a nie równoległego. Dławik powinien mieć moc większą niż suma mocy obu świetlówek (np. 2x18W). Kondensator stosowany w układzie służy do poprawy współczynnika mocy (cosφ), a jego pojemność należy dobrać zgodnie z tabelą wartości dla danej mocy świetlówek. Zaleca się stosowanie dławików elektronicznych, które poprawiają jakość świecenia, wydłużają żywotność świetlówek, zmniejszają zużycie energii oraz eliminują hałas. Próba podłączenia dwóch świetlówek o łącznej mocy przekraczającej parametry istniejącego dławika (np. 20W) może skutkować niewłaściwym działaniem lub uszkodzeniem układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA