logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solucja lub plik bin do radia Munchen RD104 po zczytaniu procesora

mamix4 25 Sty 2004 14:12 3411 17
REKLAMA
  • #1 489879
    mamix4
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ma ktoś solucje lub bin na to radio,procek zczytałem.
  • REKLAMA
  • #2 490027
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    to po co ci bin ja przeczytałeś proca, odczytaj kod z bina
    i po sprawie
  • REKLAMA
  • #3 490122
    mamix4
    Poziom 14  
    Tylko jak wywołać wpisywanie kodu w tym modelu?>?
  • REKLAMA
  • #4 490128
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zeby wyprostować temat. Tylko gówniani rozkodowywacze radii uważają że podstawienie bina ze znanym kodem to rozkodowanie radia i w ten sposób psują radia ! Prawdziwy fachowiec odczyta,zerknie jaki jest kod, ewentulanie poprawi komórkę błędu i NIC więcej nie zmienia w tej pamięci.
    A w tym modelu to trzeba być idiotą żeby nie domyślić się gdzie jest kod. Na wszelki wypadek podpowiadam że na początku.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 490318
    mamix4
    Poziom 14  
    Gdzie jst kod to ja wiem ,tylko nie moge wywołać opcji wklepania kodu!!
  • #6 491367
    retoropak
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    mam pytanie czym zczytac te radio bo ja niezbyt na radiach sie znam ale telefony robie to mysle ze i z radiem poradze
  • #7 491373
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Hmmm, od pewnego czasu zmieniam kody aby kalki nie działały, znaczy się chyba robię gównianym fachowcem :-). Ale popieram Sławku reszty nie wolno ruszać zwłaszcza w fajnych niemieckich radiach firm Blaupunkt i Grundig.
  • #8 491387
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    :arrow: mamix4 , może by jakiś łaskawiec przeczytał kiedyś jakąś instrukcję od radia bo to tam jest opisane! Fakt, trudno takową zdobyć bo i wszystkie radia kradnie się bez instrukcji :lol: Dla ułatwienia podpowiem że podobnie lub tak samo jak w serii RCR127,104,105,RCM104... RDM... kombinacja klawiszy.

:arrow: retoropak Pewnie ! Nic trudnego , podlutować kilka kabelków, odpalić program i nacisnąć kilka klawiszy. Ale wazne są zasady BHP przy obchodzniu się z takimi układami. U mnie na półce leży już ponad 100sztuk różnych radii z powalonymi procesorami, kupowane na giełdach od grzebaczy i "importerów z szrotowisk" za grosze po próbie rozkodowania ! Podstawowa zasada to umieć naprawiać a potem zabawa w kody. Programy są w sieci i na Elektrodzie, w zasadzie wszystko co potrzebne.

:arrow: Leszku Zmiana tylko komórek z kodem i licznikiem błędów nie psuje radia !

SławeK
  • #9 491423
    djlj24
    Spec od car audio
    Sławku standardowa kombinacja wtej linii nie działa niestety :-(. Miałem już trochę radyjek i musiałem się nieźle nagrzebać. A co do komórek błędu i kodu to wiem :-).
  • #10 491429
    retoropak
    Poziom 13  
    Z tym radiem to byl taki problem ze padl tuner (tda1597) to wymienilem to mi radio zaczelo dziwnie sie zachowywac po wlozeniu plyty nie wylanczalo tunera po 2 dniach wyskoczylo error card i radio chce kodzik
    wzielem odpalone zostawilem przez godzine wyskakuje wloz karte wkladam to mi pisze error card w zwiazku tym chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob zczytac te radyjko i czym je zczytac
  • #11 492687
    MelJey
    Spec od car audio
    Djlj24 ma rację. Wywołanie kodu w tej serii graniczy z cudem- podobnie jak w np. w Bremenie RCM43(a może ktoś wie??). Sam niedawno miałem problem z tym radiem (patrz temat Blaupunkt Munchen RD104-co z tym kodem??). Sprawę rozwiązuje "magiczna" karta Blaupunkta aby przyuczyć nową. Oczywiście po uprzednim dokładnym rozpoznaniu budowy bina i drobnej jego modyfikacji(w sumie 2 min czasu).
    Kolega retoropak pisze ,że po jakimś czasie radio spytało się o kod. Więc może aby go wprowadzić należy je zablokować złą kartą i poczekać ,aż samo wywali "CODE". Ja już niestety nie mam możliwości sprawdzenia bo radio wróciło do klienta.
  • #12 493257
    wiki
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam
    Sprawa banalnie prosta cała procedura trwa kilka minut i radyjko śmiga
    z kartą czy bez . przed właczeniem przytrzymać 1+FM powinny pojawić się cztery poziome kreski następnie 1+4 i już możemy wbić master.
    Jezeli 1+fm nie reaguje zwieram wszystkie styki karty i procedura powtzrza się mamy radyjko bez karty Jezeli chcę kartę rozwieram je wkładam kartę i na pewno mogę ponownie zaprogramować z dowolna kartą rezystorowa.
    Aby uruchomić bez karty zewrzeć wszystkie styki karty inaczej nie można przyuczyc .
    Tak robię ten typ od lat i procedura nie zmieniła się poza tym ze mając kalkulator trwa to moment.
  • #13 493705
    mamix4
    Poziom 14  
    Robiłem kiedyś STOCKHOLM RCM 104 i poszło a z tym mam problem.
  • #14 494169
    retoropak
    Poziom 13  
    Jak wkladam karte wzskakuje error card fm+1 nic nie daje
    jak wlanczam radio bez karty to sie lekko podswietlanie zapala na pare sek i gasnie (wczesniej bez karty chcialo kod ) jakies skoszone te radio :(
  • #15 494597
    djlj24
    Spec od car audio
    FM+1 nie działa w tej linii poprawnie. Sam sprawdziłem na wielu i nie da się zrobić 0000 po tej kombinacji. Poprzednie i nowsze ładnie idą w ten sposób ale nie te. Co prawda jest i na to sposób :-).
  • #16 494645
    wiki
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Trzeba uzyskać na wyświetlaczu - - - - następnie 1+4 i jest 0000 do wpisania master sprawdz !
    Samo 1+fm nie wywołuje mozliwości wpisu kodu !
    Tak jak pisałem wyżej
    retropak - zewrzyj wszystkie styki karty wciśnij 1+ fm uzyskasz - - - - następnie 1+4 itd radio pójdzie
  • #17 498290
    retoropak
    Poziom 13  
    Zwieralem i nic wczesniej jak bylo "----" to po wcisnienciu fm+1 moglem wpisac koda
  • #18 629843
    stolarik
    Poziom 11  
    Co to jest master cod, gdzie jest ten kod?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z radiem Blaupunkt München RD104, w szczególności z odczytem i wpisywaniem kodu zabezpieczającego po zczytaniu procesora. Użytkownicy podkreślają, że prawidłowe rozkodowanie polega na odczytaniu kodu z pamięci bin i ewentualnej korekcie komórki błędu, bez zmiany innych danych. Standardowe kombinacje klawiszy (np. 1+FM, 1+4) do wywołania trybu wpisywania kodu nie działają poprawnie w tym modelu, co powoduje trudności. Rozwiązaniem jest uzyskanie na wyświetlaczu czterech poziomych kresek ("----"), a następnie wprowadzenie kodu master po kombinacji 1+4. Aby to osiągnąć, należy zewrzeć styki karty kodowej lub użyć specjalnej karty Blaupunkta do przyuczenia nowej karty. Wymiana uszkodzonego tunera (np. TDA1597) może powodować błędy typu "error card" i wymaga ponownego rozkodowania. Podkreślono, że zmiana tylko komórek z kodem i licznikiem błędów nie uszkadza radia. Procedura programowania i rozkodowania jest opisana w instrukcjach serwisowych, jednak ich zdobycie jest trudne. Wskazano, że programy do odczytu i modyfikacji pamięci są dostępne w sieci i na forach technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA