logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini Disc Sony MZ-R700 - jak skalibrować laser i ustawić głowicę?

otwi 17 Maj 2008 10:37 1310 0
REKLAMA
  • #1 5149134
    otwi
    Poziom 11  
    Witam, mam minidisca MZ-R700 od jakiegoś czasu podczas nagrywania są problemy z zapisem, objawia się to chwilowymi brakami audio przy odtwarzaniu.Najprawdopodobniej wystarczy podkręcić delikatnie laserek. Doczytałem się na forum że istnieje jakaś kalibracja w menu serwisiwym, ale nie mam pojecia jak ją wykonać... Kupiłem niedawno taki sam model z uszkodzoną mechaniką (przeskakiwała głowica ) po zrobieniu jednak był podobny co z pierwszym MD problem więc troszkę podkręciłem PR-kiem od lasera i przestało widzieć nośnik , a jak jeszcze troche pokręciłem to mi rozwaliło jednego MD ( zaczęło wyświetlać DISC ERR) i nawet już na innych odtwarzaczach wyświetlało taki komunikat.Więc nie chcę uszkodzić pozostałych nośników zwłaszcza że nie chce stracić ich zawartości.W drugim jeszcze była odgięta blaszka z głowicą magnetyczną, nie wiem czy odległośc od dysku nie jest także istotna. Znalazłem na forum informację że głowica musi znajdować się centralnie nad soczewką, ale też nie wiem jak to sprawdzić. Proszę o wszelką pomoc w tym temacie.

Proszę się zapoznać z Regulaminem Forum.
    Regulamin p. 11, 15.
    Przy użyciu klawiszy "zmień" i "pisownia" na pewno uda się poprawić temat i pisownię.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
REKLAMA