logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlutować kabel z wtyczką jack przy głośnikach 5.1

7dy7 29 Cze 2014 18:18 5373 8
REKLAMA
  • #1 13752908
    7dy7
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Jakiś czas temu przestały mi łączyć głośniki od kompa więc poszły w odstawkę. Teraz postanowiłem je naprawić bo mam już kartę 5.1 i chciałbym żeby wszystkie grały.
    Głośniki Creative SBS580. Sytuacja wygląda tak że kable wychodzące z suba (te do wejścia dzwieku) przestały łączyć przy wtyczkach. Czarna (tylne L+P) i żółta (sub+centr) jakoś łączą przy poruszaniu ale najgorzej jest z zieloną (przednie L+P). Po poruszaniu nic a nic nie chce załapać dźwięku. Odciąłem zieloną wtyczkę i kupiłem 3 takie same nowe tyle że rozbieralne. Teraz pytanie co z czym połączyć i jak zlutować??? Jak zlutować kabel z wtyczką jack przy głośnikach 5.1
    Po przytknięciu własciwie we wszystkich możliwych kombinacjach próbowałem to nic nie słychać, nie działa, więc czy jak sie zlutuje to wtedy zadziała?
    Czy te 2 pozostałe (czarną i zółtą) też można na nowo zlutować kable z rozbieralną wtyczką?
    Użyłbym nowych kabli z jackami ale te z suba są zainstalowane na stałe w tym modelu.
  • REKLAMA
  • #2 13752972
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    Biały kabel jeden kanał a czerwony drugi, oplot to masa sygnałowa (do najdłuższej blaszki w nowym wtyku, pozostałe do bocznych), można wymienić wszystkie wtyki - tylko oznacz je sobie w jakiś sposób byś wiedział za co są odpowiedzialne.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13753032
    7dy7
    Poziom 7  
    Ten sposób połączenia również sprawdzałem i nic. Nie działa :cry:
    Dodaje też foto dodatkowe które moze coś pomoże ...
    tyl suba: Jak zlutować kabel z wtyczką jack przy głośnikach 5.1
    wtyk jak widac zalany wiec nie sposob cokolwiek zobaczyc odkryć Jak zlutować kabel z wtyczką jack przy głośnikach 5.1 (tu chyba nie zielona wtyczka tylko żółta ale już nie pamietam bo jakis czas temu robilem foto a wtyczek dwóch brakuje . jest tylko od tylnich czzarna
  • REKLAMA
  • #4 13753046
    sosarek

Poziom 43  
    Obetnij kabel parę centymetrów dalej i sprawdź ponownie, być może żyły są pozrywane wewnątrz. I jak pisałem wcześniej - oplot do najdłuższej blaszki we wtyku, pozostałe dwie żyły do bocznych styków.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13753281
    7dy7
    Poziom 7  
    A jak to zrobić przy wtyku żółtym ? ktory kolor kabelka do ktorej strony wtyku -wiem tylko ze dlugi do dlugiego :)Jak zlutować kabel z wtyczką jack przy głośnikach 5.1
  • #6 13753295
    sosarek

Poziom 43  
    metodą prób i błędów - na jednym z kanałów powinien być subwoofer a na drugim głośnik centralny.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13753451
    7dy7
    Poziom 7  
    Przy żóltej wtyczce: jak podepne kazdy drucik pod kazdy wtyk to nic nie gra a jak któryś sie łączy z wiecej niz jednym wtykiem to cos zaczyna grac. tylko co z czym? (mowa o subie i centralnym)
  • REKLAMA
  • #8 14165143
    piechu3
    Poziom 1  
    daj znac czy sobie poradziłeś? miełem ten sam przypadek w tym samym sprzęcie i zarobiłem wszytskie 3 końcówki od nowa i działa pięknie :) w razie w na gg: 3377200
  • #9 14168789
    7dy7
    Poziom 7  
    Niestety nie udawało mi się, cały czas coś nie łączyło i dałem sobie z tym spokój :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z głośnikami Creative SBS580, które przestały działać z powodu uszkodzenia wtyczek kablowych. Po odcięciu zielonej wtyczki, użytkownik zakupił nowe, rozbieralne wtyki i pyta, jak je poprawnie zlutować. Odpowiedzi sugerują, aby oznaczyć kable (biały i czerwony jako kanały, oplot jako masa) oraz sprawdzić, czy żyły nie są uszkodzone wewnątrz kabla. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że połączenia można ustalić metodą prób i błędów, a także informują, że po wymianie wtyków sprzęt może działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA