logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie drukarka termiczna Mefa na porcie Com 1 lub 2

ave_cezar 25 Sty 2004 23:53 3067 4
REKLAMA
  • #1 490746
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Witam wszystkich

Ostatni dostalem w swoje rece termiczna drukarke glowicowa firmy Mefa. Zapragnalem ja sterowac z komputera poprzez port RS232, z tego co mi wiadomo można tak zrobić. Jednak po podlączeniu do portu RS i probie skopiowania cos bezposrednio do portu nastepowala cisza - drukarka milczala.
    Moze ktos z szanownych kolegów próbował robić takie eksperymenty i udało mu coś drukować, albo znalazł ktoś gdzieś jakiś program do sterowania czy też obsługi tej drukarki.

P.S. Mam glowice ktora wyglada na to ze jest dobra (jej powierzchnia nie jest wytarta - wyglada calkiem normalnie, brak jakichkolwiek zabrudzen), a drukuje na bialo tzn. nic. Moze wiecie jak się sprawdza taką głowicę?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 490794
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Po pierwsze zrób autodiagnostyke, włącz zasilanie trzymając przycisk przesuwu papieru. Po drugie sprawdz prędkość transmisji, na wydruku testowym będziesz miał bierzące ustawienie dip-switchy i znaczenie poszczególnych przełączników.
  • REKLAMA
  • #3 491002
    ave_cezar
    Poziom 14  
    Podstawowe zasady dzialania tej drukarki i jej ustawien to znam, ale mimo wszystko dzieki.

Najbardziej zalezy mi na drukowaniu krotkich wiadomosci tekstowych na tej drukarce
  • REKLAMA
  • #4 492546
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    ave_cezar napisał:
    Najbardziej zalezy mi na drukowaniu krotkich wiadomosci tekstowych na tej drukarce
    Mój "egzemplarz" drukuje wszystko co dostanie na porcie szeregowym, ale drukuje chyba w momencie jak się poda znak kończący linię.
  • #5 17550982
    PushBotton
    Poziom 11  
    Te drukarki również obsługują rs232 TTL, warto próbować i w ten sposób. To zależy od zamówienia, a jak kupujemy używane lub z demontażu to może być problem. Niektóre egzemplarze są nawet kodowane nie w ASCII więc nasze A = 65 może być pod innym bytem, skąd też wydruki to krzaczki. Takie doświadczenie mi się przytrafiło....
REKLAMA