logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BEKO cva34123s - ciągłe bulgotanie podczas pracy sprężarki, co robić?

nezpers 20 Maj 2008 14:48 5744 8
REKLAMA
  • #1 5160519
    nezpers

Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam, kupiłem lodówkę jak w temacie, wszystko mi w niej odpowiada ale ona strasznie bulgocze. Nie tylko tuż po wyłączeniu ale cały czas po załączeniu sprężarki. Zadzwoniłem do serwisu, przyjechał pan, stwierdził że te lodówki tak mają wysłał nawet pismo do firmy BEKO ale oni uznali że tak ma być!!! spać na pewno się przy tym nie da. Pan powiedział też że ta lodówka ma jedną sprężarkę ale dwa układy chłodzenia i rzeczywiście podczas załączania słyszę dwa "kliknięcia" elektromagnesu przy czym to bulgotanie zaczyna się po drugim "kliknięciu". Nie wiem co zrobić bo lodówka mi się podoba jest praktyczna i dobrze chłodzi.Pozdrawiam PS. o bulgotaniu piszą w instrukcji ale że może nastąpić przez chwilę tuż po wyłączeniu lodówki ale nie cały czas.
    Konto firmowe:
    P.P.H.U. PETRI Agnieszka Wasilewska
    ROBOTNICZA, GŁOWNO, 95-015 | Strona WWW: https://nakazdaokazje.com/
  • REKLAMA
  • #2 5161755
    jogi1966
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    lodówka jak nazwa po 7 latach tak się zepsuje z odgłosami musisz się pogodzić
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5162285
    jogi1966
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    nie tylko te modele ale firmy poszły ludziom na wygodę i estetykę niestety nie na wytrzymałość (chodzą a nie mrożą -wypadają dziury w parownikach)
  • #5 5162304
    yrmark
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    bulgocze bo w układzie jest olej jak możesz to otwórz układ i od strony kapilary przedmuchaj azotem ok.100atm napełnij gazem, przed tym wymień odwadniacz
    powodzenia
  • #6 5162366
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    yrmark napisał:
    bulgocze bo w układzie jest olej jak możesz to otwórz układ i od strony kapilary przedmuchaj azotem ok.100atm napełnij gazem, przed tym wymień odwadniacz
    powodzenia

te 100atm to skad ma wziąść i jaki parownik by to wytrzymał :D
  • REKLAMA
  • #7 5163429
    nezpers

Poziom 11  
    Ocena: 23
    W tej lodówce wszystko mi pasuje, chłodzi pięknie, temperaturke trzyma, jest ładna, zgrabna, dobrze i szybko robi lód oczywiście ten do drinków :D i nic nie chcę więcej tylko to bulgotanie w czasie pracy sprężarki jest naprawdę zabójcze dla ludzkiej psychiki, czasami jest tak ale bardzo nie często że działa tak jak powinna ale to tylko prawdopodobnie wtedy gdy tak jakby chłodziła jedną komorę...a poza tym niestety nie znam się na lodówkach jestem informatykiem znam się na sieciach, centralach telefonicznych i technice cyfrowej, zrobię murarkę , naprawię drzwi , krany itp...ale nie lodówkę :D Serdecznie Pozdrawiam i mykam na długi weekend.

Dodano po 54 [sekundy]:

aha i ta lodówka jest nowa ma 5 miesięcy więc nawet nie zamierzam w niej grzebać :|
    Konto firmowe:
    P.P.H.U. PETRI Agnieszka Wasilewska
    ROBOTNICZA, GŁOWNO, 95-015 | Strona WWW: https://nakazdaokazje.com/
  • #8 5167644
    yrmark
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    eeban napisał
    te 100atm to skad ma wziąść i jaki parownik by to wytrzymał
    żaden jeżeli będzie się dmuchać od srtony powrotu a skąd 100atm to ja mam podpowiadać fachowcowi
  • #9 5172675
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    yrmark napisał:
    bulgocze bo w układzie jest olej

Jaki olej? Przecież tam jest izobutan, który bardzo dobrze miesza się z olejem.
    yrmark napisał:
    jak możesz to otwórz układ i od strony kapilary przedmuchaj azotem ok.100atm napełnij gazem

Amator, to może sobie otworzyć piwo i to jak ma otwieracz.
    Pomyśl następnym razem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem ciągłego bulgotania podczas pracy sprężarki w lodówce BEKO CVA34123S, które występuje nie tylko po wyłączeniu, ale przez cały czas działania sprężarki. Serwis potwierdził, że takie odgłosy są charakterystyczne dla tego modelu, gdyż lodówka posiada jedną sprężarkę i dwa układy chłodzenia, co powoduje dwa kliknięcia elektromagnesu i pojawienie się bulgotania. Bulgotanie jest uciążliwe i niezgodne z opisem w instrukcji, gdzie jest przewidziane jedynie chwilowe po wyłączeniu urządzenia. W dyskusji pojawiły się sugestie techniczne dotyczące możliwych przyczyn, takie jak obecność oleju w układzie chłodzenia, konieczność wymiany odwadniacza i przedmuchania układu azotem pod wysokim ciśnieniem, jednak te rady zostały skrytykowane jako niepraktyczne lub nieodpowiednie dla użytkownika. Wskazano również, że stosowanie izobutanu jako czynnika chłodniczego powoduje dobre mieszanie się z olejem, co może wpływać na dźwięki w układzie. Użytkownik podkreśla, że lodówka jest nowa (5 miesięcy), dobrze chłodzi i spełnia jego oczekiwania poza problemem hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA