logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa NSX999 - Przeskakujący laser, czułość potencjometru, różnice MkII, instrukcja

Smokie 26 Sty 2004 12:12 3409 5
REKLAMA
  • #1 491153
    Smokie
    Poziom 11  
    Mam kilka pytań związanych z tym sprzętem, ponieważ kupiłem go niedawno na allegro więc nie wiem czy było z nim coś kombinowane.
    1. Przeskakuje od czasu do czasu laser - wiem że to jest typowe dla aiwy bo mam drugą w domu ale co jest przyczyną(czyściłem soczewke). Druga wieżyczka już w ogóle nie czyta płyt(nawet nie próbuje "zakręcić" kompaktem)
    2. Czy potencjometr w tej wieży (NSX-999) jest standardowo tak czuły? Poprostu delikatne podkręcenie i już sie wytrzymać nie da (a z pilota to już w ogóle-trzeba delikatnie uderzać w przycisk).Czy da sie to jakoś przeskalowac?
    3. Czasem wieza głupieje tzn. Wciśnięcie przycisku na wieży włącza zupełnie inna funkcje(np. wciskam TUNER a sie CD odpala),Z pilota jest wszystko ok. Co to może być?
    4. Jaką moc ma ten sprzęt(pobór mocy z sieci-165W),jaką moc mają głośniki(SX-N999)
    5. Czym sie różni NSX999 od wersji MkII?
    6. Ma ktoś instrukcje do tej wieży?
  • REKLAMA
  • #2 491819
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Mam taki sam sprzet w domu,bardzo tanio udalo mi sie go zakupic na pchlim targu i wyremontowac (plyta CD byla cala polamana),z reszta w pracy robie ich dosc sporo:) Tak wiec w cd moze byc brydny,lub uszkodzony laser. Nalezy tez przesmarowac prowadnice lasera i najlepiej wymienic zembatke napedu lasera. Co do mocy to nie pamietam jaki uklad koncowki mocy tam jest. Trzeba rozkrecic,sprawdzic jaki to STK i sprawdzic w sieci jaka ma moc:) To normlane,ze regulator glosnosci jest czuly i raczej nie da sie nic z tym zrobic. A ze sprzet wariuje,to kwestia mikroswitchy,moga byc zanieczyszczone,mozna je wymieniac,ale nie zawsze trzeba. Propoinuje "pomeczyc" je troche-szybko i energicznie "popstrykac" wszystkimi przy wylaczonym sprzecie,po tej "operacji" wszystko powinno dzialac ok,w razie czego mozna powtorzyc:) NSX-999MkII jest to odnowiona wersja 999,ma troche inna kolorystyke,ale po za tym wszystko bez zmian. Ogolnie dobry jest to sprzet,wada jest to,ze nie ma oddzielnego transformatora do stand-by i w tym trybie naprawde sporo produ pobiera. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3076342
    sledzik6
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam mam taki sam problem jak kolega,wieżyczke poprostu warjuje..czy Kolega gorzyga jest pewny że to wina mikrostykow?..jesli tak to sprobuje je wyczyscic ale czy to pomorze..laser juz wymienilem KSS210A dziala super wszystko lapie bez problemu ;)) martwi mnie to ze ona warjuje z tymi klawiszami, z pilota obsloga jest ok dziala wszystko jak nalezy..moze masz racje moze to wina mikrostykow..sproboje i dam znac Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3079263
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. na 100% winne sa mikrowlaczniki w panelu frontowym sprzetu. Jezeli czyszczenie nie pomoze,to trzeba je niestety powymieniac,a to juz troche roboty bedzie... Ale warto,bo sprzecik gra naprawde ladnie:) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3080339
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2262
    Miałem coś takiego i na 100% switche na front panelu do wyczyszczenie mozesz potraktować Kontaktem 60 jeżeli nie pomoże to wymiana troszke czasu to zajmie ale sukces gwarantowany.Co do CD to czyszczenie czasami tasma do wymiany.
  • #6 3081254
    sledzik6
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja już czytnik wymienilem koszt 32zł. wyczyścilem switche ale jeszce nie skrecilem czekam za paskami do magnetofonu..takze napisze co i jak jak ja uruchomie Pozdrawiam i dzieki za informacje
REKLAMA