logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa NSX-N999MK2E - Wieża Aiwa NSX-N999MK2E, nie dziala odtwarzacz cd

janusz tdi 05 Lut 2021 18:13 1110 13
REKLAMA
  • #1 19235995
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Ocena: 75
    Witam , mam wieżę Aiwa nsx-n999mk2e , nie mogę poradzić sobie z odtwarzaczem cd zmieniarka x 3 cd . Poradzilem sobie z wyświetlaczem i magnetofonem . W odtwarzaczu na module (plytce) rozebralem i przeciścilem mikrostyki szt 2 , ustawilem i przesmarowalem też mechanizm szuflady i tacki wedlug znaków , wymienilem ; pasek,taśmę tacki i napędu szuflady , nowy laser KSS-210 z mechaniką (sprawdzony na innej Aiwie jest dobry ) . Poprawilem wszystkie podejrzane zimne luty . Wcześniej caly czas wysuwala się szuflada . Teraz szflada mi się już tak nie wysuwa , mechanizm lasera się podnosi , tacka kręci , ale brak reakcji glowicy lasera . Glowica się nie porusza na sankach , plyta się nie kręci i laser nie ogniskuje . Taśmy polączeniowe z modulem zasilania i panelem przednim też przemyte i sprawdzone . Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny jeszcze ?
  • REKLAMA
  • #2 19236004
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Taśma łącząca napęd z płytą sprawdzona na przejście?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19236027
    janusz tdi
    Poziom 12  
    W tej wieży i mechanizmie z laserem nie występuje taśma , lecz przewody z wtyczką z modulu cd na zasilanie silników jak i też glowicy lasera . Sprawdzalem tylko przewodność . Jest ok. Nie wiem jak sprawdzić napięcie .
  • REKLAMA
  • #4 19236054
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9372
    janusz tdi napisał:
    Wcześniej caly czas wysuwala się szuflada .
    A co zrobiłem źle, że teraz umarł ? Od takiego pytania powinieneś zaczęć... Wychodzę z założenia, że przedtem (kiedyś wcześniej) sprzęt działał i nikt w nim w między czasie nie grzebał. Więc albo coś źle złożyłeś, albo źle połączyłeś (nie wiem jak w tym modelu, ale czasem można było pomylić np. taśmy łączeniowe miejscami), albo... jakaś wtyczka pozostała luźno - niepodłączona.
    Jeśli tylko coś nie podłączyłeś - powinno wystarczyć wpięcie tak jak być powinno, ale w razie zamiany może być gorzej - coś mogłeś uszkodzić. A co ? To już zależy - sprawdź to będziesz wiedzieć.
  • REKLAMA
  • #5 19236066
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o taśmę lączącą plytę glówną z modulem cd jest ok , sprawdzalem przewodność , taśma i gniazda przemyte izopropanolem . Na gnieździe 6-pin na plycie glównej do modulu cd .Na 1-pinie jest napięcie 12,25V.

Dodano po 8 [minuty]:

Kupilem tą wieżę od kogoś . Z tego co widzę ktoś już musial sprawdzać i już szukać usterki , widać bylo znaczniki na lutach .

Dodano po 6 [minuty]:

Dwa dni temu naprawilem też Aiwe CX-Z1500EZ z podobnym modulem cd , z takimi samymi taśmami i laserem z mechanizmem . I na tej wieży byl sprawdzany kompletny laser . Czy może być uszkodzony driver silników ?

Dodano po 7 [minuty]:

Zanim napisalem ten post to przejrzalem pelne forum i też natknąlem się na Twoje porady(dobre) . I dalej szukam .
  • #6 19236173
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    janusz tdi napisał:
    Na 1-pinie jest napięcie 12,25V.
    A jakie napięcie być powinno?

To pytanie ma na celu byś poszukał serwisówki i na jej podstawie sprawdzał. Dobrze by było też zamieścić ją w temacie - nikt z pomagających nie będzie musiał jej szukać.
  • REKLAMA
  • #7 19236195
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Napisalem co zrobilem w tej wieży i co tu na forum bylo pisane o tym modelu i trzeba wymienić lub sprawdzić . Wszystkie porady zrobilem , tak myślę ? Jeśli się pisze że jestem ,,dyletantem'' lub ,,co uszkodzileś to dziękuję za takie porady . Moje pytanie brzmialo co jeszcze mogę sprawdzić ?

Dodano po 6 [minuty]:

Jakiś schemat mam , ale nie ma tam modulu cd , pokażę zaraz na zdjęciu .

Dodano po 13 [minuty]:

Modul cd Aiwa nsx-n999mk2e z laserem kss-210
    Załączniki:
    • Aiwa NSX-N999MK2E - Wieża Aiwa NSX-N999MK2E, nie dziala odtwarzacz cd Obraz 1851.jpg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aiwa NSX-N999MK2E - Wieża Aiwa NSX-N999MK2E, nie dziala odtwarzacz cd Obraz 1852.jpg (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19236613
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    janusz tdi napisał:
    Jakiś schemat mam , ale nie ma tam modulu cd
    Fakt. W serwisówce jaką i ja posiadam brak tej PCB. Najwidoczniej jest to moduł typowy dla tej zmieniarki (3xCD) i może występować w różnych modelach wież tej firmy. Poszukaj schematu AIWY z taką zmieniarką i sprawdź czy w innej serwisówce nie będzie schematu tej płytki.
  • #9 19237415
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Witam , wczoraj w nocy przeglądalem schemat panela przedniego ,gdzie wychodzi gniazdo z taśmą na modul cd 13- pin . Zauważylem że tam podane są napięcia na driver modulu cd . Zmierzylem te napięcia na tym gnieździe i wygląda to tak (przy odlączonej taśmie) . zalączam zdjęcie gniazda . Wymieniam także mikro styki (przyciski ) przelączly niepoprawnie funkcje , dużo ich jest okolo 40 szt . Czyszczenie nie pomoglo .

1pin; 0,03 12pin; 0,04
    2 ; 0,04 13 ; 0,04
    3 ; 0,03
    4 ; 5,47
    5 ; 5,47
    6 ; 0,02
    7 ; 0,03
    8 ; 0,04
    9 ; 12,11
    10 ; 0,00
    11 ; 0,03
    Załączniki:
    • Aiwa NSX-N999MK2E - Wieża Aiwa NSX-N999MK2E, nie dziala odtwarzacz cd Obraz 1853.jpg (3.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19248385
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Witam

Jak przesuniesz laser na sankach ręcznie i zamkniesz szufladę to mechanizm wraca do punktu początkowego soczewka porusza się widać świecenie?
    Jeżeli nie to szukaj w sterowaniu na mikroprzełącznikach lub w braku napięcia na płycie serwo., jeżeli wieża leżała długo bez zasilania to sprawdź kondensatory elektrolityczne.
  • #11 19250143
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Nie ma żadnej reakcji lasera , tak jakby brakowalo napięcia , na laser i silniki lasera . Laser z mechaniką byl sprawdzany na innej wieży Aiwa i jest sprawny .
  • #12 19250562
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Witam

Na układach serwo i driwer ale na płycie na wyprowadzeniach układów według pdf masz zasilanie?
  • #13 19251671
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Witam , mam drugą sprawną wieżę Aiwa i jest taki sam typ szuflady , tacki i kompletny mechanizm lasera . Są też takie same taśmy polączeniowe ; 13pin z panela przedniego na modul cd i taśma 6pin z plyty glównej na modul cd . Spróbuje podmienić calą sprawną , kompletną szufladę z modulem cd lub na odwrót . Będę pewny czy to modul cd jest niesprawny . Napięcia pomierzę na sprawnej i na tej naprawianej nsx-999 . Muszę ją skręcić ponieważ wymienialem mikro styki na panelu .
  • #14 19258296
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Witam , nie bylo zasilania na servo , jak i na driver . Po zamianie calej kompletnej szuflady , żadnych pozytywnych skutków . Siedzialem nad tą wieżą 3 tygodnie . Postanowilem postawić Sony cd/dvd na wieży , takiej samej szerokości i dać sobie spokój . Dziękuję za zainteresowanie .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odtwarzaczem CD w wieży Aiwa NSX-N999MK2E, który nie reaguje pomimo wymiany lasera KSS-210, pasków, taśm oraz przeczyszczenia mikrostyków. Po rozebraniu mechanizmu, szuflada nie wysuwa się już, ale głowica lasera nie porusza się, a płyta nie kręci. Użytkownik sprawdził przewody zasilające, napięcia oraz zimne luty, ale nadal nie ma reakcji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia na driverze oraz mikroprzełącznikach, a także poszukiwanie schematów serwisowych dla podobnych modeli. Po wymianie całego modułu CD problem nie został rozwiązany, co skłoniło użytkownika do rozważenia alternatywnego odtwarzacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA