logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIT AVT 2767 - Montaż: podłączenie uziemienia i wtyczki jack

cwirra 21 Maj 2008 10:13 12623 13
REKLAMA
  • #1 5163456
    cwirra
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam.
    Proszę o pomoc w montażu układu.
    Mam następujące pytania:
    - gdzie podłączyć uziemienia (GND) przy wejściach i wyjściu,
    - jak podłączyć wyjście do wtyczki jack.
  • REKLAMA
  • #2 5164320
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Witam.
    Końcówki OUT1, OUT2 i GND należy podłączyć do wtyku jacke zgodnie z rysunkiem poniżej. Zacisk GND, to inaczej masa. Wtyk ten będzie włączany do komputera, do gniazda LINE IN, karty dźwiękowej.
    Końcówki IN1 i GND oraz IN2 i GND, to są wejścia pomiarowe. W opisie zaproponowano, aby zakończyć je gniazdami chinch. W takim razie końcówka IN podłączona ma być do wewnętrznego zacisku gniazda, a GND do zewnętrznego.
    Złącze COM, wykorzystane jest tylko w celu dostarczenia zasilania do oscyloskopu.
    Tu jest opis tego urządzenia.
    http://www.cyfronika.com.pl/kityavt3/avt2767pdf.pdf
    Zwróć uwagę na maksymalny poziom sygnału wejściowego, aby nie uszkodzić oscyloskopu, jak i karty dźwiękowej.
  • #3 5164612
    cwirra
    Poziom 13  
    dzieki za odpowiedź
    A GND na płytce mają być połaczone ze sobą??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5164742
    elkard
    Poziom 36  
    Tak, GND mają być połączone.
  • #5 5164758
    cwirra
    Poziom 13  
    Dzieki Wielkie. Teraz juz wiem wszystko!!!
    Pozdrawiam.

OK, Układ zmontowany. Czy ktoś wie, czego można użyć do sprawdzenia oscyloskopu w warunkach domowych?
  • REKLAMA
  • #6 5189474
    cwirra
    Poziom 13  
    Witam.
    Kit po zmontowaniu i poprawieniu nie chce działać!!!
    Na forum już ktoś miał ten problem, ale nie został rozwiązany.

Po podłaczeniu do COM-a i do LINE-IN oraz po włączeniu programu winscope, na ekranie wyświetla się jakiś szum, a po podaniu sygnału na "wejście" układu nic się nie zmienia.
    W czym jest problem???
  • #8 5191395
    cwirra
    Poziom 13  
    Tak, mam PowerOSc, dobry COM itp.
  • #9 5191541
    elkard
    Poziom 36  
    W prawdzie nie robiłem tego oscyloskopu, ale w lekturze jaką tobie podałem, ten drugi temat z elektrody, został dostrzerzony błąd, polegający na zamianie wejść wzmacniacza operacyjnego.
    Czyli należy zamienić nóżkę 2 z 3, oraz 5 z 6.
    Poczytaj posty kol. eol-aniol i Quarz.
  • REKLAMA
  • #10 5191554
    cwirra
    Poziom 13  
    Wiem! Tego też się doszukałem i zmieniłem nóżki.
  • #11 5223738
    GOWOMB
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    cwirra napisał:
    Wiem! Tego też się doszukałem i zmieniłem nóżki.

i ???
  • #12 5224604
    Yarko74
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    czy udało się komuś uruchomić ten oscyloskop? Pisałem do jego autora kilka dni temu, ale nie odpowiada :cry: ... może zasilanie OPA z portu COM jest przyczyną? Miernik u mnie pokazuje pomiędzy masą ~ -9V +9V a minimum powinno być chyba 10V wg karty TL082:

Gain Bandwidth 4 MHz
    Channels 2 Channels
    Input OutputType Vcm to V+, Not R-R Out
    Slew Rate 13 Volts/usec
    Supply Min 12, 10 Volt
    Supply Max 36 Volt
    Offset Voltage max, 25C 15 mV
    Supply Current Per Channel 1.75 mA
    PowerWise Rating 2 437.5 uA/MHz
  • #13 5224859
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Według karty tl, to ty go zasilasz z 18V bo tam jest podana wartość przy zasilaniu pojedyńczym, dalej MUSISZ zamienić te nóżki (2z3 i 5z6) bo to nie będzie działać, a próbowałeś pokręcić potkiem ?? może masz go skręconego do masy co sie by objawiało brakiem reakcji na jakikolwiek sygnał
  • #14 5226025
    cwirra
    Poziom 13  
    Do GOWOMB: jeszcze nie wiem, jeszcze nie zbudowałem układu który będę mierzył. :)

Oki, to tak: po podłączeniu do wyjścia mikrofonowego na laptopie pokazywało przebieg... przez chwilę.
    Po podłączeniu do wyjścia line-in na stacjonarnym, nic nie pokazuje, tylko szumy.

Co jest nie tak??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy montażu i podłączenia zestawu KIT AVT 2767, oscyloskopu komputerowego. Ustalono, że uziemienia (GND) na wejściach i wyjściach należy połączyć ze sobą, a wyjścia OUT1, OUT2 oraz GND podłączyć do wtyku jack zgodnie z rysunkiem, gdzie GND to masa. Wejścia IN1 i IN2 wraz z GND powinny być zakończone gniazdami chinch, z GND na zewnętrznym zacisku. Złącze COM służy do zasilania oscyloskopu z portu COM komputera. Zwrócono uwagę na maksymalny poziom sygnału wejściowego, aby nie uszkodzić karty dźwiękowej i oscyloskopu. W przypadku problemów z działaniem układu, wskazano na konieczność zamiany nóżek wzmacniacza operacyjnego TL082 (2 z 3 oraz 5 z 6) oraz sprawdzenie ustawienia potencjometru, który może być skręcony do masy. Dyskutowano także o zasilaniu wzmacniacza operacyjnego z portu COM, które może być niewystarczające (zalecane minimum 10 V, a w praktyce 12 V lub więcej). Użytkownicy zgłaszali problemy z wyświetlaniem sygnału na wejściu line-in, natomiast sygnał z mikrofonowego wyjścia laptopa był widoczny chwilowo. Zalecano użycie programów PowerOsc lub WinScope do obsługi oscyloskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA