logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i - jak naprawić wyrwane pady pod końcówką mocy?

lala166 21 Maj 2008 18:22 2298 8
REKLAMA
  • #1 5164958
    lala166
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Znajomy poporsił mnie o pomoc. Uszkodzeniu uległy pady pod końcówką mocy. Zaznaczone są na czerwono wraz z tymi które prawdopodobnie odpadną w najbliższym czasie ;)
    Nokia 6230i - jak naprawić wyrwane pady pod końcówką mocy?

Da się coś z tym zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 5165554
    Madnesxx
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    daj lepsze zdjęcie z zoomem tego obszaru pewnie da się coś zrobić :D
  • REKLAMA
  • #4 5166435
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Da się naprawić tego typu uszkodzenia - trzeba wiertłem o średnicy 0.7 - 1 mm w punktach połączeń z niższymi warstwami dowiercić się do tych ścieżek i w powstałych kanalikach postawić kulki. Dobrze postawione kulki i właściwie przylutowane PA gwarantuje pełny sukces -
  • #5 5166452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5166644
    lala166
    Poziom 21  
    nie słyszałem jeszcze tego :)

Jak się mają bloki RF w 6230 i 6230i ? Pewnie to samo ?!

A ma ktoś datasheet do PA ?? Bo nie wiem jak są wyprowadzenia ponazywane ..
  • REKLAMA
  • #7 5167096
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    KierownikGSM napisał:

hahaha dawno się tak nie uśmiałem.........wiertełkiem to można wiercić dziurę w ścianie na kołek od obrazka ale nie w płycie telefonu. odradzam robienie tym sposobem :D lepiej wziaść schemat i sprawdzić gdzie trzeba podpiąć te pady, lub szybciej jakąś starą płyte zdjąć PA i pomierzyć miernikiem.

Śmiech to zdrowie.
    Najprościej jest odrutować całą płytę, każdy to potrafi.
    KierownikuGSM, jakbyś zechciał pomyśleć trochę, zgodził byś się pewnie ze mną, że spod wyrwanego pada idzie cieniutki miedziany przepust do ścieżki w niższej warstwie płyty. I podobnie jak w siemensach, gdzie można było przeciąć wiertłem ścieżkę w niższej warstwie płyty aby zrobić TP, możesz dotrzeć do tej ścieżki pod wyrwanym padem i postawić solidną kulkę cyny, która zastąpi wyrwany pad. Ja często stosuję tę technikę, jest ona skuteczna i elegancka. Mając pewną rękę i odrobinę wprawy robi się to szybciej, niż łączenie przewodami.
  • REKLAMA
  • #8 5168888
    lala166
    Poziom 21  
    tylko trzeba by pocelować w ten drucik..
  • #9 5173083
    lala166
    Poziom 21  
    Zechciałby mi ktoś pomóc w znalezieniu wyprowadzeń wg serwisówki ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzonych padów pod końcówką mocy w telefonie Nokia 6230i. Uszkodzenia polegają na wyrwaniu padów oraz zagrożeniu odpadnięcia kolejnych. Proponowane metody naprawy obejmują precyzyjne dotarcie wiertłem o średnicy 0,7-1 mm do ścieżek w niższych warstwach płytki PCB i odtworzenie połączeń poprzez nałożenie kulek cyny, co wymaga dużej precyzji i doświadczenia. Alternatywnie sugerowano odlutowanie całej płytki PA i pomiary miernikiem lub wykorzystanie schematów serwisowych do identyfikacji wyprowadzeń. Podkreślono, że pod wyrwanymi padami znajdują się cienkie miedziane przepusty do ścieżek w niższych warstwach, które można wykorzystać do odbudowy połączeń. Dyskusja zawierała również prośbę o schematy i datasheet końcówki mocy (PA) dla modelu 6230i oraz pytanie o podobieństwa bloków RF między modelami 6230 i 6230i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA