logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD LG nie czyta większości płyt CD, ale nagrywa DVD - co robić?

kiss39 21 Maj 2008 19:33 1953 7
REKLAMA
  • #1 5165252
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam
    Posiadam nagrywarkę DVD LG .
    Po umieszczeniu do napędu płyty CD nagrywarka nie odczytuje tej płyty i większości płyt.
    Tym samym ich nie nagrywa. Chciałbym zaznaczyć, ze posiadam CD-ROM i nagrywarkę DVD w komputerze ...
    Zaznaczam, ze płyta CD startuje CD-ROM-u, a nie startuje z nagrywarki i tak jest z większośćią płyt CD .
    Sama nagrywarka nagrywa płyty DVD
    Odczytuje nie które CD
    Co może być tego powodem ?
    Pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #2 5165285
    smiałekpiotr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Podaj dokładny model tej nagrywarki.
  • REKLAMA
  • #4 5165798
    Pabcio
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Pewnie laser od CD padł. Innego problemu raczej nie widzę, chyba że firmware w nagrywarce jakimś cudem padł.
  • REKLAMA
  • #5 5165869
    kiss39
    Poziom 39  
    nie nagralem jeszce plyty CD ale udalo se otworzyc niektore plyty wiec czyzby to leser od CD ...? moze cos innego ...
  • REKLAMA
  • #7 5166524
    kiss39
    Poziom 39  
    moze jest zabrudzony mechanizm optyczny, kiedys tak przeczyscilem.(powietrzemem).i pomoglo.tu jest niby na gwarancji ale z aleggro*> mam no nie stety ...Kwity pocztowe :)
  • #8 5166599
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Taki sam problem miał mój kumpel z NEC 3540A.
    Funkcje CD padły zaraz po gwarancji.
    Efekt taki, że sprowadziłem mu nową, a klamor poszedł do mnie.
    Objawy wskazują jednoznacznie: padła sekcja CD w głowicy.
    Uważam, że nie opyla się tego naprawiać, chyba że masz zacięcie i chcesz mieć zajęcie.
    Ale napędy DVDR są już w tak niskiej cenie, że śmiało możesz kupić nowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz nagrywarki DVD LG zgłasza problem z odczytem większości płyt CD, podczas gdy nagrywanie płyt DVD działa poprawnie. Płyty CD są odczytywane bez problemu na innym napędzie CD-ROM, co wskazuje na usterkę samej nagrywarki DVD. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie lasera odpowiedzialnego za odczyt płyt CD, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Możliwe jest również zabrudzenie mechanizmu optycznego, które można spróbować wyczyścić sprężonym powietrzem. W przypadku gwarancji zaleca się skorzystanie z serwisu. W przeciwnym razie naprawa może być nieopłacalna, zwłaszcza że ceny nowych napędów DVD są obecnie niskie. Podobne symptomy wystąpiły w modelu NEC 3540A, gdzie sekcja CD uległa awarii po okresie gwarancyjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA