Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się załącza lecz dysk nie pracuje, czarny ekran.

PromO 03 Mar 2009 23:13 1742 4
  • #1 03 Mar 2009 23:13
    PromO
    Poziom 9  

    Witam. Mam możliwość odkupienia od znajomego kompa od konfiguracji: Asus A8N-E Ultra , Geforce 6600, Athlon 64 3000 , 2x512 kingston, dysk Seagate 320GB, zasilacz Neotec 410W. Jest jednak jeden mankament tego sprzętu. Komputer się załąncza lecz na ekranie monitora mruga napis "No signal". Sprawdzałem już pamieć, zasilacz oraz dysk - wszystko ok. Kolega wspominał że przez jakiś czas dało się go uruchomić poprzez uprzednie resetowanie. Teraz jednak nic to nie daje. Dioda z dysku wogóle się nie cche zaświecić, tylko podczas odpalania mrugają cd -ki. Za całośc kolega chce 300zł. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Czy za tą cene opłacało by się go wziąść na części? Dzięki za info!

    0 4
  • #2 03 Mar 2009 23:15
    mat_ed
    Poziom 43  

    Przyczyn może być wiele. Jedną z nich i najprostszą do zidentyfikowania mogą być uszkodzone elektrolity na płycie głównej, potwierdza to Twój opis:

    Cytat:
    Kolega wspominał że przez jakiś czas dało się go uruchomić poprzez uprzednie resetowanie.


    Oczywiście równie dobrze może być uszkodzona karta graficzna,płyta główna lub procesor. Zapoznaj się z tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2797042#2797042

    0
  • #3 04 Mar 2009 12:49
    soulreaver1
    Poziom 21  

    Próbowałeś robić restart ustawień biosu ?

    0
  • #4 04 Mar 2009 23:04
    PromO
    Poziom 9  

    Tak, robiłem restart biosu poprzez bateryjkę i zworkę. Zasilacz sprawdzony na innym kompie, ram również oraz dysk. Demontowałem procesor oraz karte graf. ale niczego podejrzanego nie zauważyłem. Sprawdzałem po kolei kondensatory na płycie oraz karcie - wyglądają jak nowe. Niestety nie mam jak sprawdzić procka ani karty ponieważ u siebie mam Soceta A oraz agp 8x. Próbowałem wkładać płytkę z windowsem ale też nic się nie dzieje - chwilowe migotanie cdków, brak charakterystycznego pipnięcia i "No signal' na monitorze. Jutro spróbuje włożyć mój dysk ale raczej to też nic nie da..

    0
  • #5 04 Mar 2009 23:12
    mat_ed
    Poziom 43  

    Jeśli nie masz możliwości sprawdzenia procesora na innej płycie głównej to niestety ale możemy tylko gdybać. Ewentualnie "w ciemno" możesz wgrać najnowszą dostępną wersję BIOSu na programatorze, z nadzieją,że to właśnie "wysypał się" BIOS.

    0