logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7V8X-X: Komputer nie uruchamia się, sygnały dźwiękowe, wentylator działa

quentin29 18 Paź 2006 18:55 2663 10
REKLAMA
  • #1 3129605
    quentin29
    Poziom 11  
    Witam. Mam taki problem. Kupiłem płytę główną Asus A7V8X-X.
    Po zainstalowaniu procesora Athalon XP 1.7, pamięć DDR 400, karty graficznej i po podłączeniu do zasilacza 350 niestety system nie staruje. Nawet okno biosowe nie otwiera się. Tylko załącza wentylator od procesora i wydaje przerywany krotki dźwięk (ok. 7 razy ) po czym wyłącza się komputer.
    Orientujecie się co może być nie tak?

Pozdr
    Q
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3129698
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    sprawdził bym karte grafiki , znaczy włożył inną i np na PCI , mnożniki na płycie zjechał na 133
  • #4 3129711
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czyli ile razy "pika" przetwornik?Siedem,moze dziesiec to wazne.

Poprosimy o marke zasilacza.

Czy Kolega "odelektryzowal" sie zanim zaczal wszystko podlaczac?

Pozdro
  • #5 3129776
    quentin29
    Poziom 11  
    1. karta grafiki- odpada. jest sprawna (Radeon 9550) właśnie z niej korzystam, a PCI niestety nie mam.
    2. Co do mnożnika to na tej płycie ustawiam się tylko w Biosie( nie ma zworków które umożliwiły by zmianę)- chyba ze się mylę.
    3. Zasilacz to Hi Point 350X
    4 ilość sygnałów – będę musiał jeszcze raz wydłubać procesor ze starej płyty i policzyć.

Pozdr
    Q
  • REKLAMA
  • #6 3130489
    Napiatko
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    proponuje przeczyscic zlacza pamaitki, i tak ajk kolega wyzej pisal wyzerowac Cmos zworka, jelsi to nie pomoze zmiana pamiatki, a przedewszystkim wstaw inny zasilacz.
  • #7 3133651
    quentin29
    Poziom 11  
    w instrukcji doczytałem takie cos :

Uwaga: moduły PC3200 można umieścić w nie więcej niż dwóch bankach pamięci a PC2700 w maksymalnie czterech)

Ja posiadam pamiec DDR 400 256 mb (1 rank 4 bank) - tak podaje Evrest. Z tego wynika ze moja pamiec jest nieodpowiednia do tej płyty?

Jesli tak, to w jak sposob mam sprawdzic w sklepie czy dana pamiec jest na 2 bankach). Ciezko ją dostać?

pozdr
    Q
  • REKLAMA
  • #8 3133697
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Trzeba to rozumieć inaczej,że możesz mieć tylko dwa moduły pamięci PC3200.
  • #9 3149015
    quentin29
    Poziom 11  
    witam

ciąg dalszy diagnozy.

Wymiena pamieci nic nie pomogła.
    W dalszym ciągu płyta po stracie piszczy przerywanym dziwiekiem.
    Sygnały te trwają cały czas. Zliczyłem ich ponad 20. Troche mnie to zmyłiło bo w kodach błedu nie ma takiego sygnału.

pozdr
    Q
  • #10 3149063
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podaj jakie to sygnały,długie,krótkie,ile,chyba potrafisz zliczyć ? Z pamięcią RAM i bez niej "piszczy" tak samo ?
  • #11 3149277
    quentin29
    Poziom 11  
    sgnał jest krótki i wysokotonowy. ile razy sie powtarza? jest ciegle. po ok 20 razie wylaczyłem płyte z obawy na procesor. Po wyjeciu pamieci sygnał był ten sam.
    A może pamiec flashowa (biosowa) jest uszkodzona?

pozdr
    Q

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej Asus A7V8X-X, która po zainstalowaniu procesora Athlon XP 1.7 GHz, pamięci DDR 400 oraz karty graficznej Radeon 9550 nie uruchamia się poprawnie. Po włączeniu działa wentylator procesora, a płyta wydaje przerywane krótkie sygnały dźwiękowe (około 7 lub więcej powtórzeń), po czym komputer się wyłącza. Próby diagnozy obejmowały sprawdzenie karty graficznej, reset pamięci CMOS za pomocą zworki ClearCmos, wymianę pamięci RAM oraz analizę sygnałów dźwiękowych BIOS-u. Zasilacz Hi Point 350X został zasugerowany jako potencjalny problem, jednak nie został wymieniony. Dyskusja poruszała także kompatybilność pamięci DDR 400 (PC3200) z płytą, zwłaszcza ograniczenia dotyczące liczby modułów w bankach pamięci. Po wyjęciu pamięci sygnały dźwiękowe pozostały, co sugeruje możliwe uszkodzenie BIOS-u lub innego elementu płyty głównej. Brak jednoznacznej diagnozy, ale wskazano na konieczność sprawdzenia zasilacza, pamięci, resetu CMOS oraz interpretacji kodów dźwiękowych BIOS-u dostępnych na stronie bioscentral.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA