logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz nie mieści się na monitorze Philips z GeForce2 MX 400 64MB TV-OUT

sbv 03 Paź 2002 23:21 1651 11
  • #1 50591
    sbv
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Moja karta graficzna to PROLINK GeForce2 MX 400 64MB TV-OUT. Monitor Philips. Wszystko nowe.

W windowsie wszystko ok :D , z filmami nie najgorzej :) , ale jak chce pograć w gierki to obraz nie mieści się w monitorze (regulacja w menu nic nie daje) :(.
    Zaniosłem pudło do kolesia podłączyłem monitor i działa. Podłączyłem u siebie znowu zwałka :evil:.

Prubowałem z nowymi sterami (do grafiki i monitora).
    Poradzcie co robić :?:.
  • #2 50594
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Spróbować z domyślnym monitorem - np. monitor plug&play.

Jaki jest typ twojego monitora i jakiej rozdzielczości używasz w WIN-ie. Podaj też częstotliwość odświeżania ekranu.
  • #3 50607
    sbv
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odpowiedź na mój post :D.

Ustawiłem szybkość odświeżania na "Domyślne Karty" a miałem na "Optymalną" i narazie działa :spoko: .

Monitor to Philips 105s.
    Z jaką szybkością odświeżania może pracować (jest od 60 do 75 Hz).
  • #4 50626
    draakul
    Poziom 20  
    Im większa częstotliwość odświeżania ekranu tym lepiej :)
    Szczególnie dla Twoich oczu jak i stabilności obrazu.

Cytat z opisu monitora :

Częst. odchylenia poziomego (Khz) 30-60
    Częst. odchylenia pionowego (Hz) 50-120
    Zalecana rozdzielczość 800x600
    Odświeżanie przy zalecanej roz. (Hz) 96

Więc teoretycznie powinno się spokojnie dać ustawić odświeżanie ekranu (pionowe-czyli to które można ustawić w windows) na 85 Hz.

Ale spróbuj jak działa na 75 Hz bo ustawienia domyślne karty to zazwyczaj 60 Hz. Powinno tam być jeszcze ustawienie 85 Hz - takie pośrednie :)

Ps. Prawdopodobnie ustawienia optymalne to dla GF2 MX to 100 Hz (lub więcej) - więc ten monitor powinien to jeszcze wytrzymać.
  • #5 50648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 50690
    sbv
    Poziom 12  
    :lol:
    Ustawiłem na 75 Hz.

Jak nie wytrzyma monitor nie będe mógł oglądać waszego forum :wink: .
  • #7 50736
    draakul
    Poziom 20  
    ja-ja napisał:
    draakul napisał:
    Im większa częstotliwość odświeżania ekranu tym lepiej :) Szczególnie dla Twoich oczu jak i stabilności obrazu.
    Ps. Prawdopodobnie ustawienia optymalne to dla GF2 MX to 100 Hz (lub więcej) - więc ten monitor powinien to jeszcze wytrzymać.

- ? -

Biedny monitor, współczuje mu :cry:

Oczywiście wszystkie ustawienia w granicach podanych przez producenta monitora :) Ale to raczej wydaje się być oczywiste :)
    Więc już nie musisz mu współczuć - bo nikt nie będzie mu pomagał w odejściu z tego świata :wink:

Ps. Mój monitor (NEC 17") pracuje na 1024x768 przy 100 Hz (odśw. pionowego) i praca jest bardzo stabilna -ale to już górna granica.

:arrow: sbv
    75 Hz to bezpieczna częstotliwość i nie powinno być żadnych problemów :)
  • #8 50742
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    U mnie CTX VL550 15" śmiga cały czas na 85Hz
    Na 100 jeszcze nie próbowałem :D
  • #9 50760
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Ja mam zasade nigdy wiecej na Max-a kosztowalo mnie to 2 stowki za naprawe - tylko czesci - mam EIZO 21` i przy 800 600 moge do 175Hz ale pracuje na 1200 1024 i to nie na maxa 120Hz mam 85 Hz i tez jest dobrze i bezpieczniej dla mnie i monitora. :lol: :wink: :lol:
  • #10 624827
    Lafaar
    Poziom 13  
    Ja mam EIZO 17 na trinitronie i caly czas korzystam z rozdziałki 1024x768 w 100Hz i jak na razie od kilku lat chodzi OK. Kurcze mam nadzieje, ze jeszcze troche pochodzi 8) Czy lepiej mu zmniejszyc ?
  • #11 625360
    Metabaron
    Poziom 11  
    dzialajac caly czas na max rozdzialce i odswiezaniu zarznolem dwa optiview 14" jeden w czasie gwarancji i dostalem gwarancje od nowa z monitorem ;) a drugi miesiac po gwarancji padl tak ze swieci sie tylko pozioma kreska :) przekalete padlo od optimusa za dzieki temu mam piekna 17" Smasunga i ja juz oszczedzam
  • #12 632577
    sbv
    Poziom 12  
    Witam.

Lafaar napisał:
    "Ja mam EIZO 17 na trinitronie i caly czas korzystam z rozdziałki 1024x768 w 100Hz i jak na razie od kilku lat chodzi OK. Kurcze mam nadzieje, ze jeszcze troche pochodzi Czy lepiej mu zmniejszyc ?"

Nie zmniejszaj. :)
    Po za tym EIZO nie lubi nizszych Hz. Tak jest u mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niedopasowania obrazu do monitora Philips 105s podczas grania na karcie graficznej PROLINK GeForce2 MX 400 64MB TV-OUT. W systemie Windows i podczas oglądania filmów obraz jest poprawny, jednak w grach obraz nie mieści się na ekranie, a regulacje w menu monitora nie przynoszą efektu. Zalecane jest sprawdzenie typu monitora, rozdzielczości oraz częstotliwości odświeżania ekranu. Użytkownik ustawił odświeżanie na 75 Hz, co jest bezpieczną wartością mieszczącą się w zakresie 60-75 Hz obsługiwanym przez monitor Philips 105s. Dyskusja wskazuje, że wyższe częstotliwości odświeżania (np. 85 Hz lub 100 Hz) są korzystne dla stabilności obrazu i komfortu pracy, jednak należy je dobierać zgodnie z parametrami monitora. Przykłady innych monitorów (NEC 17", CTX VL550 15", EIZO 17" i 21") pokazują, że praca na wysokich częstotliwościach i rozdzielczościach jest możliwa, ale należy unikać ustawień maksymalnych, które mogą skrócić żywotność monitora. W przypadku Philips 105s rekomendowane jest pozostanie w granicach specyfikacji producenta, czyli do 75 Hz, aby uniknąć problemów z obrazem i uszkodzeń sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA