logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GE FORCE 200MX - Skośne pasy po zmianie monitora na Philips 107

jaco77 12 Lut 2003 18:18 2199 13
  • #1 99567
    jaco77
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam!

Mam problem z w/w kartą. Po zmianie monitora z CTX 550 (15 cali) na na PHilipsa 107 (17 cali), na moitorze nie wysietla sie obraz tylko skośne pasy? zmiana sterownikow nic nie daje.

dzięki za pomoc.

pozdrawiam :(
  • #2 99580
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Jak zmieniasz sterowniki widząc tylko skośne pasy? Jeżeli są to jasne pasy na jasnym tle (powroty odchylania), to wymień monitor... Najlepiej przetestuj ten monitor na innym kompie, do twojego kompa też podłącz inny monitor, wtedy zobaczysz czy masz dobrą grafę...
  • #3 99676
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Właśnie. Najpeirw sprawdź dobrze monitor. Jak widzsz powroty to nieciekawa sprawa...
  • #4 99782
    jaco77
    Poziom 16  
    sprawdzielem na karcie RIVA TNT 64 i dziala bez zarzutu ! takze nie wiem co moze byc nie tak.?!
  • #5 99817
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Żeby być pewnym ,że to nie nakładające się na siebie sterowniki w systemie -wejdź wtryb awaryjny i wywal wszystkie jakie są od karty graficznej i monitora. Możesz też wgrać na początek sterownik -standardowa karta graficzna VGA i zobaczyć czy zadziała.
  • #6 99898
    Daro
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Spawdz w menedzerze jak masz ustawiony monitor.Jezeli jest monitorem domyslnym po prostu potrzebujesz sterowników nie karty graficznej ale właśnie monitora.NV zostawia sporo smieci w systemie,jeśli eksperymentowaleś ze sterownikami do karty przydało by sie zrobic troche porządków(pomoze Ci programik który Ci wysyłam)
  • #7 99911
    lukaala
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Czy karta jest nowa?

Sprawdż luty na gnieżdzie wyjściowym do monitora .
  • #8 100028
    andy076
    Poziom 16  
    prawdopodobnie problem tkwi w ustawieniu synchronizacji monitora i prawdopodobnie z identyczna karta (inna sztuka) bedzie pracowac dobrze spotkalem sie juz z takim przypadkiem czasami karta nie pracuje z monitorem lub nie pracuje w danej rozdzielczosci
  • #9 100069
    jaco77
    Poziom 16  
    dobra - bede probowal , o wynikach napisze
  • #10 100143
    jaco77
    Poziom 16  
    Poprobowłem a wiec:
    - ze karta standartowa PCI (VGA) działa
    - w menedzerze monitor loguje sie poprawnie jako \Philips
    - po wgraniu sterwnikow karty Ge Force (te ktore byly z nia razem)
    jest dobrze ale zresetowniu kompa nie ma wcale obrazu

Mysle ze przyczyna tkwi w sterownikach.
    Czy moze ktos podeslac mi program do dokladnego odinstalowania sterownikow z rejestru systemowego, bo byc moze nie dokonca sa po uwówane i ze soba koliduja. :cry:
  • #11 100251
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Oki -no to jeszcze raz...
    1.Ściągij z netu nowe sterowniki (na razie ich nie wgrywaj)
    2.Zmień na standardowa karta graficzna VGA
    3.Restart kompa i wciśnięty klawisz "Shift" (aby wejść do awaryjnego)
    4.Mój komputer/właściwości/menadżer urządzeń -wywal wszystkie sterowniki grafiki oprócz standardowej karty graficznej VGA.
    5.Wywal wszystkie sterowniki z monitora
    6.Daj na właściwości ekranu/ustawienia/ zastosuj aktualną rozdzielczość
    7.Restarcik
    8.Wgraj najnowsze sterowniki
    9.Restart
    No i ........
  • #12 100255
    chilo
    Poziom 2  
    Jak nie widać BIOSU ( jak startuje ) tylko od razu masz te paski to albo kabel albo monitor - a moze wtyczka ma pogięte bolce, a jak widac bios to patrz czy masz obraz w trybie awaryjnym.
  • #13 100360
    Daro
    Poziom 17  
    może pomoże ! wysyłałem Ci priva ale chyba nie czytałeś
    Załączniki:
    • detonatordestr.rar (126.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 100820
    jaco77
    Poziom 16  
    Juz zrobiłem !

Winne były sterowniki - dzięki Daro za programik przydal sie!

Wszytkim dzięki za pomoc

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po zmianie monitora z CTX 550 (15") na Philips 107 (17") pojawiły się skośne pasy zamiast obrazu na karcie graficznej GeForce 200MX. Problem nie ustępował po zmianie sterowników. Sugerowano sprawdzenie monitora na innym komputerze oraz podłączenie innego monitora do komputera, by wykluczyć uszkodzenie sprzętowe. Test na karcie RIVA TNT 64 potwierdził, że monitor działa poprawnie, co wskazywało na problem z kartą lub sterownikami. Zalecano usunięcie wszystkich sterowników karty graficznej i monitora w trybie awaryjnym, instalację sterownika standardowej karty VGA, a następnie ponowną instalację najnowszych sterowników GeForce. Wskazywano również na możliwe konflikty w rejestrze systemowym i potrzebę dokładnego odinstalowania sterowników. Po zastosowaniu programu do czyszczenia sterowników problem został rozwiązany i obraz na Philips 107 pojawił się prawidłowo. Dodatkowo zwrócono uwagę na sprawdzenie ustawień synchronizacji monitora oraz ewentualne uszkodzenia fizyczne kabla lub złącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA