logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 105S 15'' - przyciemniony obraz i wyłączanie się monitora

mis87 18 Sie 2005 21:57 1287 8
REKLAMA
  • #1 1745457
    mis87
    Poziom 11  
    Witam

Mam pewien problem z monitorkiem PHILIPS 105S, otóż kupiłem go od znajomego i od samego poczatku obraz wydawał mi się przyciemnawy.. nie da się normalnie oglądać filmów, zdjec.. ktore u znajomych wyglądaja normalnie a u mnie sa nienaturalnie sciemnione.. Poradziłem sobie z problemem (ale tak na odpiepsz..) czyli zainstalowalem detonatory do NVIDIA no i tam pojasniłem obraz.. ale wiadomo ze to nie jest to samo to fabryczna, dobra jasnosc obrazu.. w potencjometrach jasnosc jest na maksa.. moze ktos wie o co chodzi z jasnoscia?
    POWIEM TYLE ZE JESTLI CHODZI O MONITORY TO JESTEM LAIK :)

Nie wiem co się dzieje ale czasami mam też taki problem, np. brat wyloguje się z logowania w WIN XP i monitor sie wyłącza, nie ma obrazu, swieci się tylko pomarańczowa lampka, nie pomaga właczenie i wyłaczenie monitora przez GUZIK, z niektorymi grami jest podobnie.. włączam, jest dzwiek i monitor sie wyłacza i swieci się pomarańczowa lampka.. wtedy pomaga tylko RESET KOMPUTERA...

Prosze Was o pomoc i wyrozumiałość:(

Pozdrawiam i zycze dobrej nocy :)
    mis87
  • REKLAMA
  • #2 1745505
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Najpierw musisz sprawdzić czy jest to wina monitra czy karty więcpodłącz ten monitor do sprawnego komputra i jeśli będzie chodził prawidłowo to masz zrypaną grafike jeśli też bedzie ciemny to masz problem. usterka może być w różnych miejscach (zasilanie regulacji jasności, potencjometr, procesor ) i bez podejścia ze schematem lub specjalistą może sie nie obejść.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 1745532
    mis87
    Poziom 11  
    Witam

Wina karty graficznej niestety albo stety nie jest.. bo wczesniej mailem GF MX400 64mb a teraz mam GF FX5200 128MB i jest identycznie.. potencjometry raczej nie nawalaja bo ojciec cos tam patrzał i probował robic.. wiec pewnie procesor albo KINESKOP ?
  • #4 1746400
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Spróbuj wyregulować jasność dolnym pokrętłem na trafopowielaczu.
    Co do wyłączania to nie sądzę aby to była wina monitora. Dioda swieci na pomarańczowo gdy monitor nie dostaje sygnału z kompa.
  • REKLAMA
  • #5 1746440
    mis87
    Poziom 11  
    Wlasnie problem w tym ze dostaje sygnal z kompa.. Hmmm bo normalnie jak nie dostaje sygnalu to wylacza sie i jest pomaranczowa lampka, rusze myszka to sie zapala, a tutaj nie chce juz?

Zobacze co z trafopowielaczem..rozumiem ze musze rozkrecic obudowe od monitora?

Dodano po 12 [minuty]:

Jednak z tata nie bardzo wiemy gdzie jest dokładnie TRAFOPOWIELACZ .. moze ktos nas nakieruje :) ?
  • Pomocny post
    #6 1746475
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Jestes pewny że z karta jest wszystko OK? Gdyby był problem z monitorem to raczej reset kompa by nie pomógł.

Z anody kineskopu biegnie do trafopowielacza gruby czerwony przewód.
    Regulacji trzeba dokonać na włączonym monitorze.
  • REKLAMA
  • #7 1746481
    mis87
    Poziom 11  
    Tak, jestem pewny ze z karta jest wszystko ok.. mialem identyczny problem z poprzednia karta graficzna.. Humm

Ahh to chyba wiem gdzie jest tafopowielacz.. czy tam czasami nie reguluje sie jeszcze rozszerzenia poziomego i pionowego monitora?
  • Pomocny post
    #8 1746492
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Górne pokrętło jest do regulacji ostrości.
    Dolne - do regulacji napięcia siatli G2, czyli jasności.
  • #9 1746498
    mis87
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc.. dałem Ci 3 PUNKTY "podziekowanie"

Zobacze co i jak i dam znac.. poki co to bardzo dziekuje :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z monitorem PHILIPS 105S 15", którego obraz jest przyciemniony mimo maksymalnej jasności ustawionej potencjometrami. Próba rozjaśnienia obrazu za pomocą sterowników NVIDIA poprawiła sytuację, ale nie do poziomu fabrycznego. Monitor czasami wyłącza się samoczynnie, świecąc pomarańczową lampką, co wymaga resetu komputera. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie monitora na innym komputerze, aby wykluczyć wadę karty graficznej, co zostało potwierdzone jako nieprzyczynowe. Podejrzewane są elementy monitora takie jak procesor, kineskop lub trafopowielacz. Zalecane jest wyregulowanie jasności za pomocą dolnego pokrętła na trafopowielaczu (napięcie siatki G2), które znajduje się wewnątrz monitora i wymaga otwarcia obudowy. Górne pokrętło służy do regulacji ostrości. Pomarańczowa dioda wskazuje brak sygnału, jednak w tym przypadku sygnał jest obecny, co komplikuje diagnozę. Reset komputera pomaga przy problemach z wyłączaniem monitora, co sugeruje możliwe problemy z sygnałem lub elektroniką monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA