logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bramki VOIP: LINKSYS SPA3102-EU, PAP2T-EU czy Fritz Box Fon?

kszyhoo11 25 Maj 2008 13:39 2379 2
REKLAMA
  • #1 5178898
    kszyhoo11
    Poziom 10  
    Witam,
    zamierzam kupić bramkę VOIP, jednakże zastanawiam się którą wybrać :?:
    Mam dostęp do szybkiego internetu przez LAN. Niestety nie mogę bramki podłączyć bezpośrednio do WLAN. Modem i router są gdzie indziej.
    Jak czytam informacje załączone w opisach bramek to zastanawiam się czy to u mnie ruszy. Jak myślicie :?:
    Zastanawiałem się nad LINKSYS SPA3102-EU (router + bramka), Linksys PAP2T-EU (bramka) lub Fritz Box Fon.

Co radzicie kupić w mojej sytuacji :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5179059
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam!!!
    Ja bym sugerował kupno telefonu VoIP.

Cytat:
    Niestety nie mogę bramki podłączyć bezpośrednio do WLAN. Modem i router są gdzie indziej.

Domyślam się, że kolega dzieli neta.
    Jezeli tak, to mówisz mu, żeby puścil ci internet na 2 urządzenia (komp i telefon).
    Wtedy możesz kupić telefon VoIP z 2 wyjściami RJ45 - telefon podłączasz do sieci, a kompa do telefonu.
    Ewentualnie telefon z pojedynczym wyjściem i do tego kupujesz switcha (aby net mieć także na kompie).

Jeżeli jest możliwość korzystania z telefonu VoIP to odradzam kupno bramki. Koszt telefonu VoIP na allegro - w granicach 90-180zł. A więc porównywalny jeżeli chodzi o bramkę.
    W domu mam kilka YNTXów (najtanszych telefonów VoIP), Cisco 7906 i chodzi to bardzo dobrze.
  • #3 5179113
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Ja zaczynałem przygodę z Voipem dwa lata temu , kupiłem router Linksysa SPA-2102 który mam do dzisiaj , skonfigurowane mam dwa numery telefonu i nie żałuję że podziękowałem TPSA za współpracę ponieważ już dawno wydane 300zł mi się zwróciły.
    Osobiście dzisiaj kupiłbym Fritz boxa (wtedy kosztował ok.800zł),do linksysa pod względem możliwości ma się to tak jakby porównać malucha z mercedesem.

Pozdrawiam
REKLAMA