logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór bramki VoIP do 200 zł: FRITZ!Box, Linksys czy Siemens?

k750i 02 Mar 2010 23:35 1712 3
REKLAMA
  • #1 7776286
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam!
    Panowie zainteresowałem się tematem voip. Założyłem sobie konto u jednego z operatorów i testowo wszystko było oki(dzwoniąc przez program w komputerze)
    Zacząłem się zastanawiać nad wyborem bramki voip lub routera. wifi dobrze żeby było. Na ten cel przeznaczyłem do 200zł. Internet mam drogą radiową od miejscowego dostawcy. W domu jest ovislink WL-5460AP w trybie wisp:)
    Szukając po internecie sprzętu najczęściej padało fritz box lub linksys.
    Wybrałem następujące modele i w tym momencie już nie wiem jaka ostateczną decyzję podjąć. Ewentualnie jakieś propozycje mile widziane:)

FRITZ!Box Fon
    Fritz Box Fon 5140 ATA
    FRITZ Box 7141 WiFi USB Host 2Fon
    zastanawiałem sie nad Linksys WRT54GP2 ale z tego co wyczytałem to jest problematyczny...
    Linksys Bramka VoIP SPA1001
    Jeszcze dosyć ciekawa jest Siemens SX541 ADSL Router+WiFi+VoIP+USB tylko nie ma QOS (jest ale nie z ppriorytetem dla voip)

Który proponujecie?? na co powinienen zwrócić uwagę??
  • REKLAMA
  • #2 8123274
    tswiercz
    Poziom 10  
    Jeśli jeszcze nie wybrałeś to podzielę się swoją opinią - ja mam WRT54GP2, skonfigurowana bramka VOIP fo IPFON-a i powiem szczerzę, że działa całkiem stabilnie, dobry sygnał, jakość ok. Trochę gorzej jest z wifi - tutaj bramka miewa problemy i czasem (raz na kilka tygodni) potrafi się zwiesić - wtedy reset lub grzebanie w panelu administracyjnym.

Generalnie bramka ma całkiem sporo opcji konfiguracji i jest całkiem funkcjonalna. No i producent - linksys jednak robi porządny sprzęt - działa już dobrych kilka lat i nie ma z nim najmniejszego problemu.
  • REKLAMA
  • #3 8123325
    Kris-59
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Ja też mam Linksysa WRT54GP2 - router Wi-Fi z wbudowaną bramką (wszystko w jednym) , działa mi już od roku , na początku trochę grzbania w rozbudowanym menu ale potem pełna stabilizacja, jak to tej pory brak usterek, możliwość podłączenia dwóch niezależnych operatorów, ja mam konto w Freeconecie. Polecam :D!!!
  • #4 8123420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA