Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Neptun 150 dorobienie wejścia wideo

mosfet 26 Maj 2008 14:38 2418 5
  • #1 26 Maj 2008 14:38
    mosfet
    Poziom 25  

    Witam.

    W temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2920163#2920163 opisano prosty sposób na dorobienie wejścia wideo do telewizora jak w temacie. Polega ono na doprowadzeniu sygnału kompozytowego wideo na bazę tranzystora T101 i 'unieszkodliwienie' tunera. Jednak pojawia się problem z okresową utratą synchronizacji. Czy może to wynikać ze zbyt małej amplitudy doprowadzonego sygnału wizyjnego?
    W specyfikacji generatora ramki UL1262 mamy zakres napięć sygnału wejściowego 1-6V przy 3V typowo. Na oscylogramie 1 ze schematu Neptuna 150 widzimy sygnał wizyjny o amplitudzie 4V. Sygnał ten pochodzi z emitera T101 a układ ramki podłączony jest do jego bazy. Między bazą a emiterem nie mamy wzmocnienia napięciowego, zatem na bazie( i na układzie UL1262) musi być owe 4V sygnału. Standardowa amplituda sygnału composite video to 1V. Może wstawienie wzmacniacza x4 coś poprawi?

    z góry dzięki za pomoc. Temat nie nowy, ale jak próbowałem zadać pytane pod istniejącym, moderatorzy robili dziwne rzeczy.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 26 Maj 2008 22:07
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Między bazę i kolektor tego wtórnika emiterowego trzeba włączyć rezystor ok. 200kΩ, bo tranzystor nie ma polaryzacji (baza ma być odłączona od R111), a sygnał video na bazę przez 100µF/25v (nie 1µ). Może tego nie zrobiłeś?

    Pozdrowienia.

    0
  • #3 26 Maj 2008 23:38
    mosfet
    Poziom 25  

    Dzięki za podpowiedź, Jesteś pewien, że pod-polaryzowanie T101 poprawi synchro? UL1262 ma chyba swoją własną polaryzację, bo jest podłączony przez kondziołka...a może to ten kondzior (między bazą T101 a nóżką 5 UL1262 jest już nieświeży?

    niestety będę mógł wykonać testy dopiero przy następnej wizycie u rodziców.....pewnie za jakiś miesiąc.

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Maj 2008 23:41
    forumelektronika
    Poziom 15  

    Witam.
    Ja dałem dwa oporniki jeden od masy a drugi od zasilania do sygnału i wszystko ruszyło.
    Te napięcie 3V musi być na sygnale.\, ale odseperuj kondensatorem sygnał video od tych oporników.
    Tak robiłem 20 lat temu i działało.
    Neptun 150 dorobienie wejścia wideo

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Maj 2008 00:14
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Nie wiem, czemu piszesz o UL1262? Baza T101 jest podłączona do p.cz TDA440. Prawie trzydzieści lat temu robiło się to tak:

    Neptun 150 dorobienie wejścia wideo

    Pozdrowienia.

    0
  • #6 27 Maj 2008 22:07
    mosfet
    Poziom 25  

    Dzięki. Super, że coś można dziś zrobić bez ARMów programowanych w C# :p

    0