logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak wzmocnić sygnał na telewizorze w niższej kondygnacji

Zeboa 26 Maj 2008 22:23 8906 26
REKLAMA
  • #1 5184595
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam forumowiczów
    Niestety na wstępie muszę zaznaczyć, że jestem laikiem i mam swój mały domowy problemik. Otóż sytuacja wygląda następująco. Na dachu (mieszkam w domu dwupiętrowym plus strych) mam normalną antenę (aluminium) na piętrze mam telewizor do którego poprostu wchodzi zwykły kabel z anteny, do tego telewizora dodatkowo jest podpięty wzmacniacz (taka wtyczka wielkości mydła wpięta w gnizadko energetyczne cienkim kablem dochodzi do miejsca gdzie w telewizorze wchodzi antena - i jakoś tam wzmacnia sygnał). Mam pierwszy i drugi program TVP Polsat i TVN - na tych ostatnich dwóch śnieży lekko, ale nie o to chodzi, być może jest to kwestia ustawienia anteny też - choć kiedyś już ją ustawiałem.

Na dole, na parterze mam jeszcze jeden telewizor, do którego idzie kabel z rozdzielacza, który to jest przy wejściu w pierwszym telewizorze (na piętrze). Poprostu jest taki rozdzielacz sygnału przy wejściu w pierwszym TV i leci on na dół jakieś 5 m do drugiego TV na parterze będącym :). No i własnie tu mam problem, polsatu wogóle nie mam, tvn śniezy i gubi się. I tu moje wiekie pytanie. Co zrobić, żeby, ten drugi TV miał przynajmniej tą jakość co pierwszy ? jakiś wzmacniacz, gdzie kiedy. Proszę o najprostrze i wydajne rozwiązanie.

Ja myślę, być może się mylę bo jak napistałem jestem laikiem, że z tego drugiego TV wypiąć wtyczkę i może tu (przed nim) włożyć jakiś wzmacniacz, a ze wzmiacniacza poprowadzić znowu jakimś półmetrowym kablem do TV (tego drugiego oczywiście)połączenie - można jakoś tak? Wogóle proszę o konstruktywną radę jak taki problem rozwiązać.
    Z góry dzieki za przeczytanie mojego przydługiego "opowiadania".:D Mam nadzieję że jasno sprawę nakreśliłem.
  • REKLAMA
  • #3 5184751
    Zeboa
    Poziom 13  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Ale czy napewno będzie to dobre rozwiązanie, bo w tej chwili mam tak, że kabel z anteny łączy się ze wzmacniaczem (normalnie powinien wchodzić teraz w tv 1 - na piętrze) ale whodzi w rozgałęznik i ten rozgałęznik jedną końcówką wchodzi w TV 1 a druga końcówka leci na dół do TV 2. I tutaj myślę, czy taka konstrukcja nie działa w zasadzie jak właśnie podany przez Ciebie rozgałęźbnik aktywny ? Proszę o odpowiedź !

Dodano po 4 [minuty]:

przepraszam poprawka: kiedy pisze o wzmacniaczu to mam na myśli zasilacz z tego wzmacniacza, bo w zmacniacz jest chyba przy antenie :) - chyba tak jak na tym rysunku
  • #4 5184834
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Tak jak wcześniej napisałem musisz wymienić rozgałęźnik pasywny który tłumi sygnał na rozgałęźnik ze wzmocnieniem.
    Sprawdź też czy nie ma zwarcia na kablu który idzie na 2 TV.
    To nie jest problem nad którym trzeba się długo zastanawiać-rysunek jest prawidłowy.
  • #5 5187104
    Zeboa
    Poziom 13  
    Niestety sytuacja się skompliowała. Nie udało mi się wprawdzie nabyć rozgałęźnika aktywnego posiadającego zasilacz - jak na linku z góry, ale mam inny, jak na zdjęciu. Ponoć, jak twierdził sprzedający, nie musi być zasilacz dodatkowy skoro już jest zasilacz od wzmacniacza znajdującego się przy antenie na dachu... mam nadzieję, że nie ściemniał, tylko ponoć trzeba rozciąć kabel z zasilacza i gdzzieś go podłączyć, nie potrzebny wówczas drugi jest.

U mnie to teraz wygląda tak, że przy końcówce kabla z anteny wmontowany jest kebel z zasilacza (przy TV nr 1, na piętrze)... To co mam teraz zrobić ?

Chyba, że zasilacz wyciągnę (właściwie wymontuję) z miejsca gdzie jest teraz (a jest przy tv nr 1) i podepnę go na parterze w Telewizorze nr 2. Czyli zgododnie tak jak z rysunkiem (zobacz rys. montaż)? Ale jak zasilacz będzie na dole to czy na TV nr 1 nie będzie znowu słabego sygnału ... ?

Sorki za brak profesjonalizmu ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

• REKLAMA
  • #6 5187157
    pajo21
    Poziom 35  
    Podłącz zasilacz z wtyczką tak jak pokazuje schemat,czyli do wyjścia DC.Nie istotne jest przy którym telewizorze będzie wtyczka z zasilaczem.Sygnał rozdzieli się równo.
    W środku rozgałężnika aktywnego powinna być zworka którą trzeba zewrzeć aby zasilić przedwzmacniacz w antenie.Chyba ze zasilanie podawane jest automatycznie ale nie sądzę(sprawdź).
  • #7 5187192
    Zeboa
    Poziom 13  
    Jak to w środku wzmacniacza powinna być zworka ? Przecież wzmacniacz jest na dachu na antenie ...

i jak to zasilić przedwzmacniacz ? Jaki przedwzmacniacz ? Jestem humanistą, bardziej łopatologiczne proszę ... !
  • Pomocny post
    #8 5187288
    pajo21
    Poziom 35  
    Pisząc wzmacniacz miałem na myśli rozgałęźnik aktywny.
    Na dachu w antenie jest przedwzmacniacz.
    Na przedwzmacniacz trzeba puścić napięcie z zasilacza,czyli z wyjścia DC przez rozgałęźnik na wejście DC i dalej do anteny.Przeczytaj instrukcje do tego rozgałęźnika,tam powinno być to wyjaśnione.Podłącz tak jak na rysunku i będzie działać.
  • #9 5187754
    Zeboa
    Poziom 13  
    Oki, podłączyłem zgodnie ze schematem, dwa tv odbierają podobnie jeśli chodzi o jakość obrazu; na Polsacie mi trochę śniezy - jak zwykle, ale to pewnie kwestia ustawienia anteny...

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc !

j.
  • #10 5191467
    Zeboa
    Poziom 13  
    Niestety ale znowu muszę pomarudzić, od dziś rana na każdym kanale i na dwóch telewzorach pojawiły się poziome smugi, dwie. Są to takie dwie smugi które zniekształcają obraz, jakby krzywe zwierciadło... czasem nawet tv szumi (polsat, tvn) NIe wiem co się mogło stać, sprawdziłem, czy gdzieś nie ma zwarcia (ekran dotyka rdzenia w przewodzie koncentrycznym) - nie. Może popsuł się ten ozgałęznik ? Ewentualnie zamókł wzmacniacz w antenie, nie wiem nie znam się, ale przecież on jest specjalny do warunków zewnętrznych, wszakże nie od parady jest na antenie .... więc nie mógł zamoknąć, zresztą dziś było gorąco i wszelka rosa poszła precz przez cały dzień

czy macie jakieś propozycje ... ?
  • REKLAMA
  • #11 5191904
    pajo21
    Poziom 35  
    Na pierwszy rzut oka to wysiadło filtrowanie w zasilaczu czyli kondensator za 20gr.
    Wymiana kondensatora lub całego zasilacza.
  • #12 5192623
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    Po co mówić "kondensator za 20gr", jak klient do Ciebie przychodzi z uszkodzonym zasilaczem antenowym to mu go naprawiasz za 40gr czy sprzedajesz nowy zasilacz antenowy za 7zł.
    Przecież wiadomo że z wymianą elektrolitu sobie nie poradzi bo jakby umiał to by nie pytał ani do Ciebie nie przychodził.
    Po prostu powiedz wymień zasilacz antenowy na nowy.
    pzdr
    Jak zaczniemy naprawiać za 20gr to powymieramy:)
  • REKLAMA
  • #13 5197616
    Zeboa
    Poziom 13  
    Zasilacz jest sprawny. Podłączyłem jedynie tv2 bezpośrenio z kablem antenowym, oczywiście przy tv2 jest zasilacz - i nie ma tych charakterystycznych smug i dzielenia się obrazu gdzie głowa jest na dole a nogi na górze - jak wcześniej było z wpiętym rozgałęźnikiem antenowym. Obecnie oczywiście rozgałęźnik antenowy jest wypięty (bo działa ten jeden tv, tv nr2) więc wynikało by, że to on (rozgałęźnik) się uszkodził ... ?

Pra ?
  • #14 5197963
    pajo21
    Poziom 35  
    Możliwe że któryś kanał jest przesterowany(za duże wzmocnienie).
    W rozgałęźniku jest tłumik sygnału(małe pokrętło)przy wejściu,spróbuj go skręcić i sprawdź efekt.
  • #15 5198140
    Zeboa
    Poziom 13  
    tak, kręciłem tym tłumieniem już. Nie pomogło, pozatym, tak jak pisałem usterka jest obecna na każdym kanale, nawet na czechach ...

Dodano po 54 [sekundy]:

poza tym te pasy pojawiły się po dniu oglądania TV na dwóch telewizorach
  • #16 5198539
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Mogła nastąpić lekka poprawa warunków propagacyjnych i któryś z sygnałów doleciał mocniejszy.
    Takie efekty to typowe dla wyrobów anteno-podobnych, obecnych na 95% domów w Polsce - "antena" siatkowa.

A to lekkie śnieżenie, to wynik słabych parametrów tej anteny, szczególnie małego zysku, zapewne na prawdziwej antenie odbiór byłby idealny.
  • #17 5198610
    Zeboa
    Poziom 13  
    Interesują mnie fachowe sugestie co dalej z tym fantem. Nie wiem co to jest "prawdziwa antena", tak jakby miała być nieprawdziwa ... :)

W tych 95% polskich domów stacje odbierają normalnie. U nie jest jakiś problem techniczej usterki i trzeba ją tylko znaleźć.
  • #18 5199908
    michcio
    Specjalista elektryk
    Może inaczej, napisz gdzie dokładnie mieszkasz, z jakiego nadajnika odbierasz i w jakiej jest on odległości od ciebie.

Równie dobrze sygnał może być bardzo silny (TVP) i takie są efekty, możliwe nawet, że tłumik w tym wzmacniaczu ma zbyt mały zakres regulacji, a wzmacniacz na dachu też może być za silny.

Warto też poobserwować sytuację, ostatnio są wzmożone silnie warunki propagacyjne i wzmacniacz może ulegać przesterowaniu, u niektórych ludzi w okolicy zamiast jednego kanału pojawiał się drugi.

PS: To, że śnieży lekko na niektórych programach to nie jest już techniczna usterka, a sam fakt używania takiej anteny. Nie jest tak, że na tych antenach u wszystkich jest idealnie, bo nie jest. Chyba, że ktoś mieszka niedaleko nadajnika.

Antena to (dla przykładu) takie coś http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_21-21-60_A8745.htm . Każdy, kto zna się trochę na rzeczy wie, że antena siatkowa daje podobny efekt jak powyginany odpowiednio kawałek drutu ze wzmacniaczem.
    Oczywiście mowa o takiej antenie (itp.) http://www.dipol.com.pl/antena_cx-8_wersja_b_z_symetryzatorem_A0033.htm
  • #19 5200151
    Zeboa
    Poziom 13  
    Nareszcie konkretna odpowiedź ...

Mam coś mocno podobnego do tego drugiego linka za 22,97 PLN. Antena obrócona plus minus w kierunku południowym. Miejsce anteny: Bytom.

Wiem, że za śnieżenie odpowiada jakość i ustawienie anteny. Ale przecież nie o to mi biega. O to mi się cały czas rozchodzi, że chciałem podłączyć dwa tv na tej jednej antenie, wcześniej Pajo21 mi doradził zakup rozgałęźnika aktywnego co uczyniłem ! Nawet było ok. (chociaż na Polsacie była średnia jakosc, na Polsacie zawsze u mnie było najgorzej ...), aż drugiego dnia nagle pojawiły się ni stąd ni zowąd owe poziome pasy, skakanie obrazu itp. Tym tłuminiem kręciłem i nie pomaga...

Summa summarum, to co mam najlepiej zrobić, kupić taką profesjonalną antenę za 60 pln'ów ?

Tak czy inaczej ten pierwszy dzień na rozgałęźniku antenowym było ok, chociaż tvn i polsat nie był wymarzony ....
  • #20 5200413
    pajo21
    Poziom 35  
    Jak wszystkim wiadomo doradzanie na odległość w sprawie doboru anten,przedwzmacniaczy,wzmacniaczy itd. to jest bardzo trudna sprawa.
    Z twojej lokalizacji możesz odbierać programy z dwóch nadajników Kosztowy i Skrzyczne.Teraz nie wiadomo z którego nadajnika korzystasz i czy przypadkiem jeden z kanałów z któregoś nadajnika nie przesterowuje wzmacniacza.
    Na zwykłych siatkach nawet w Częstochowie można odebrać sygnał z Kosztów i ze Skrzycznego.
    Mieszkasz blisko nadajników i teoretycznie powinna wystarczyć antena bez przedwzmacniacza ale to można stwierdzić z całą pewnością dopiero po pomiarze sygnału za pomocą miernika.
    Trochę jest dziwne że zakłócenia pojawiły się dopiero na drugi dzień po założeniu rozgałęźnika,tak jakby naprawdę rozgałęźnik uległ awarii.
    Spróbował bym jeszcze zamiany przedwzmacniacza na symetryzator i sprawdził efekty.Wtedy wykluczylibyśmy (lub nie)awarie rozgałęźnika.
    Zastosowanie anteny kierunkowej na pewno poprawiło by odbiór ale na kosztowy potrzebne są dwie anteny na pasma VHF i UHF plus zwrotnica antenowa.Alternatywą dla anteny siatkowej jest LOG 2-65 http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_sz...ogarytmiczno_-_periodyczna_log_2-65_A4015.htm
    Jeszcze jedno wpadło mi do głowy,może po prostu zasilacz nie wyrabia z zasileniem dwóch urządzeń.
  • #21 5206663
    Zeboa
    Poziom 13  
    Wymieniłem rozgałęźnik antenowy na inny - model ten sam. Podłączyłem i na początku bylo to samo, ale potem sie ustabilizowało. Hmmm... Niestety Polsat i Tvn coś mizernie wypadł ... narazie wypiąłem rozgałęźnik (póki co odbiera jeden telewizor), bo skoro tamten rozgałęźnik się popsuł ... nie wiem, może sie popsuć jak jest zamocny sygnał, jakiś filter przepalić :?:

Wogóle na tv-1 z odpiętą zupełnie anteną odbiera mi jedynkę (widać śrenio)... Z rozgałęźnikiem i podpiętą cała instalacją, tak jak chciałem, na jedynce powstają "cienie"...

Dziwne, że choć antenę mam ustawioną na południe, to z polsatem mam tak cienko, przecież Polsat i też Tvn nadaje z Kosztowy właśnie, więc powinienem go łapać dobrze ....

http://www.tvn.pl/327456,onas.html

Mam taki plan: skoro jedynka jest tak mocna, że odbiera bez anteny, to może sygnał jest za mocny i psuje obraz na wszytkich kanałach, bo jest podpięty rozgałęźnik aktywny i wzmacniacz na antenie zarazem. Więc wejdę na dach i przekręcę anteną. Chociaż jak antene mam na południe ustawioną, to powinien łapać sygnał z Kosztowy... Myślicie ze kilka stopni w tą i w tamtą strne mogą mieć znaczenie :?::?:
    Oczywiście chce mieć dwa tv działające więc akcję będę wykonywał z podłączonym rozgałęźnikiem aktywnym i całą instalacją tak jak chciałem.
  • #22 5207295
    pajo21
    Poziom 35  
    Nadajnik Kosztowy ma to do siebie że niskie kanały odbierane są w lepszej jakości a wyższe gorszej.Jest to różnica dość znaczna bo nawet Badmor robi specjalny przedwzmacniacz na Katowice który ma taką charakterystykę wzmocnienia że wyrównuje poziomy odbieranych kanałów (w pewnym stopniu).
    Powtórzę to co napisałem w wcześniejszym poście.Wyciągnij przedwzmacniacz zamontowany w antenie i zastąp go symetryzatorem. http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_i-v_C0005.htm
    Sprawdzimy w ten sposób jaki jest naprawdę poziom sygnału w tym miejscu.Potem podłącz rozgałęźnik z rozwartą zworką i znowu sprawdź efekt.
    Nie wiadomo jeszcze w jakim stanie jest kabel antenowy,może ma za duże tłumienie spowodowane zwykłym starzeniem sie kabla.
    Niestety siatki mają to do siebie że jakość odbieranych programów nie jest rewelacyjna i ludzie sie z tym godzą bo szkoda wydać parę złotych więcej na porządny zestaw antenowy.
  • #23 5221124
    Zeboa
    Poziom 13  
    Sytuacja uległa zmianie. Zakładam, że tam gdzie jest tv2 i do którego jest w tej chwili podpięta antena na dachu z wzmacniaczek problem dot. ustawienia anteny.

Do tv nr 1 zrobiłem oddzielną instalację i niech tak narazie zostanie. Antena pokojowa (takie kółko, aureola,), a na niej symetryzator (6-60 made in Poland) i z niego do tv idzie oczywiście koncentryk. 1,2,3 i Polsat odbiera ok., ale Tvn i Puls śnieży. Innych stacji nie łapię...

Antena jest w optymalnym ustawieniu, czyli na telewizorze. I teraz się zastanawiam co tu zrobić żeby wzmocnić sygnał tak o 35% żeby nie śnieżyło na TVN i PULS ?
  • #24 5223851
    michcio
    Specjalista elektryk
    Na antenie pokojowej nigdy nie uzyska się idealnego odbioru, szczególnie słabszych stacji, tu załatwia sprawę wyłącznie antena zewnętrzna o odpowiednim zysku.
  • #25 5223866
    pajo21
    Poziom 35  
    Zeboa napisał:
    1,2,3 i Polsat odbiera ok., ale Tvn i Puls śnieży. Innych stacji nie łapię...

Na jakich kanałach odbierasz te programy bo wydaje mi się że odbierasz je ze Skrzycznego a nie z Kosztów.

Zeboa napisał:
    Antena jest w optymalnym ustawieniu, czyli na telewizorze. I teraz się zastanawiam co tu zrobić żeby wzmocnić sygnał tak o 35% żeby nie śnieżyło na TVN i PULS ?

Z tej anteny wzmocnisz także szumy,wszelkie zakłócenia i z jakości nic nie będzie.
  • #26 5229902
    Zeboa
    Poziom 13  
    skąd ja je odbieram to nie wiem, poprostu postawiłem antenę na telewizorze bo tam najlepiej łapie i tyle...

Czemu tylko szumy złapię ? Ja myślałem żeby wzmacniacz dodać przy wejściu do TV. Tylko nie wiem, czy dodanie wzmacniacz jest stosowne do tego symetryzatora. Czemu tylko szumy miałbym wzmocnić, nie wzmocnię syganału dla TVN'u ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmocnienia sygnału telewizyjnego w domu dwupiętrowym, gdzie antena aluminiowa na dachu zasila dwa telewizory – jeden na piętrze, drugi na parterze – poprzez rozgałęźnik antenowy i wzmacniacz. Użytkownik stosuje wzmacniacz przy antenie oraz rozgałęźnik aktywny, jednak pojawiły się zakłócenia obrazu (śnieżenie, poziome smugi, zniekształcenia) na obu telewizorach. Dyskusja wskazuje, że rozgałęźnik pasywny należy zastąpić aktywnym z zasilaczem, który zasila przedwzmacniacz antenowy na dachu. Zasilanie przedwzmacniacza powinno być podawane przez rozgałęźnik aktywny z odpowiednio zwartą zworką. Problemy z jakością obrazu mogą wynikać z przesterowania sygnału (zbyt silny sygnał), uszkodzenia rozgałęźnika lub wzmacniacza, złego ustawienia anteny, starzenia się kabla antenowego lub niewłaściwego doboru anteny (antena siatkowa o niskim zysku). Zalecane jest sprawdzenie kabla, wymiana rozgałęźnika na aktywny z regulacją tłumienia, ewentualne zastąpienie przedwzmacniacza symetryzatorem oraz rozważenie zakupu profesjonalnej anteny zewnętrznej o wyższym zysku. Wzmacniacz dodany przy telewizorze wzmacnia sygnał wraz z szumami, dlatego powinien być stosowany tam, gdzie szumy są najmniejsze. Lokalizacja użytkownika (Bytom) i odbiór z nadajników Kosztowy lub Skrzyczne wpływają na jakość sygnału i wymagania sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA