Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz antenowy TV w domku rodzinnym

cobi_69 12 Lis 2009 12:35 8272 22
  • #1 12 Lis 2009 12:35
    cobi_69
    Poziom 21  

    Nie jestem obeznany w temacie a niedawno natknąłem się na pojęcie wzmacniacza antenowego (ale nie zasilacza którego się podłącza do sieci i do końcówki antenowej) a ponieważ obecnie mam w domu tylko zwykłą antenę zewnętrzną (która swoją drogą ma już z 10 lat) i odbieram TVP1, TVP2, TVP Katowice, Polsat i bardzo śnieżący TVN. Oglądałem przed chwilką takie wzmacniacze na Allegro, kosztuje to około 80 złotych i zastanawia mnie czy efekt jest wart tych 80 złotych, a jak już wcześniej pisałem nie znam się na takich wzmacniaczach bo dopiero niedawno się o nich dowiedziałem, czy ktoś ma podobne urządzenie w domu?

    0 22
  • #2 12 Lis 2009 12:40
    pajo21
    Poziom 35  

    Wszyscy mają wzmacniacze jeżeli instalacja jest wielo-gniazdowa.
    Najważniejsza jest antena a dopiero potem można myśleć o jakimś wzmacniaczu.

    0
  • #4 12 Lis 2009 12:50
    cobi_69
    Poziom 21  

    Tylko są dwie rzeczy o których nie napisałem:
    -na jednym telewizorze (bliżej anteny) TVN śnieży ale da się pooglądać, a na drugim który jest jakieś 8m koncentryka dalej to już nie widać praktycznie nic,
    -o wzmacniaczu się pytam bo ostatnio ojciec u znajomego był i widział na telewizorze skrzyneczkę którą mu syn zakupił i ponoć strasznie się poprawiło z kanałami - poznajdował przy okazji kilka regionalnych i ogólnie bomba, myślałem że to pewnie dekoder, ale ojciec gada że to nie jest dekoder, tylko jakiś wzmacniacz i dlatego mnie to zastanowiło i napisałem tego posta.

    PS kiedyś łapaliśmy też TV4 ale teraz już nie, da się go jeszcze złapać z naziemnej?
    PS 2 jaka jest cena takiej dobrej anteny do TV naziemnej?

    0
  • #6 12 Lis 2009 16:17
    cobi_69
    Poziom 21  

    Są dwie anteny które mają z 10 lat, są takie zwykłe "drabinki".

    0
  • #7 12 Lis 2009 20:28
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    cobi_69 napisał:
    Są dwie anteny które mają z 10 lat, są takie zwykłe "drabinki" .

    :D :D :D
    Przepraszam ale tylko to mi przyszło do głowy. :D


    Drabinki to na 99% są anteny kierunkowe typu Yagi ( opracowana przez Hidetsugu Yagi i Shintaro Uda ).
    Jeżeli chodzi o wiek 10 lat to chyba czas najwyższy pomyśleć o zmianie anten i konfiguracji odbieranych nadajników.

    Proponuje odwiedzić stronkę firmy np. Dipol. Tam jest wszystko pokazane - co i jak - . :spoko:


    Pozdrawiam.

    0
  • #8 12 Lis 2009 21:01
    cobi_69
    Poziom 21  

    To że to stary sprzęt i już czas na jego wymianę to wiem :).
    Tylko że jak tam patrzyłem na gotowe instalacje na stronie Dipol, to wychodzi na to że dla domku jednorodzinnego były dwie anteny za niecałe 40 złotych (radiową już sobie daruję), zwrotnica i wzmacniacz, razem około 200 złotych. Pytanie, czemu akurat dwie anteny? Czy przy zakupie anteny i zwrotnicy byłaby już widoczna poprawa odbieranych programów, czy wzmacniacz jest konieczny?

    0
  • #9 13 Lis 2009 13:43
    1098678
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 13 Lis 2009 14:58
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    cobi_69 napisał:
    Pytanie, czemu akurat dwie anteny?

    Jeżeli jesteś daleko od nadajników to szukaj stacji TV z tych nadajników.

    Katowice http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_S1B
    Wisła (TV cyfrowa) http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_S1D
    Opole http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_S1C

    Cytat:
    Czy przy zakupie anteny i zwrotnicy byłaby już widoczna poprawa odbieranych programów, czy wzmacniacz jest konieczny?

    Myślę, że z RTCN Katowice powinieneś posiadać dwie anteny.
    Jedna na kanały 6-12 a druga na kanały 21-69 .

    Z Krzyszowa do Katowic około 44km a do Wisły 40km. W obydwu przypadkach zalecałbym wzmacniacz (tylko nie szerokopasmowy przy antenie) w budynku (wewnętrzny).


    Pozdrawiam.

    0
  • #11 13 Lis 2009 16:10
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    User ma zerowe pojęcie o instalacji antenowej! Żadne podpowiedzi nie rozwiążą problemu. Rozwiązanie - wezwać instalatora.

    0
  • #12 13 Lis 2009 17:56
    cobi_69
    Poziom 21  

    telesat1 napisał:
    User ma zerowe pojęcie o instalacji antenowej! Żadne podpowiedzi nie rozwiążą problemu. Rozwiązanie - wezwać instalatora.

    No spoko ale przecież mogę pytać mam do tego prawo, więc po co te złośliwości? Tym bardziej że przynajmniej teraz wiem że nawet jeśli ściągnę instalatora to będzie mi się to opłacać i zorientuję się w cenach żeby nie przepłacić.
    Po za tym ty też drogi kolego miałeś kiedyś ZEROWE pojęcie o takich rzeczach a jednak się nauczyłeś, a ja nie widzę lepszego sposobu na nauczenie się niż pytanie ludzi którzy się na tym znają i uczenie się na własnych błędach i na własnym doświadczeniu.

    0
  • #13 14 Lis 2009 10:32
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    Od nauki jest szkoła i lektura a złośliwie nie piszę. Szkoda Twojego czasu.

    0
  • #14 15 Lis 2009 23:51
    cobi_69
    Poziom 21  

    Tak się składa że jestem studentem elektroniki, a literaturą też się wspieram, ale ok.

    Mam w sumie następne pytanie, bo się zacząłem zastanawiać nad tym że skoro cała instalacja to minimum wydatek około 200 złotych, a z tego co wiem to odbierać będę tylko kilka kanałów. Zacząłem się więc zastanawiać czy nie bardziej się opłaca zakup zestawu satelitarnego, kanałów jest dużo (70% i tak pewnie nie będę oglądał :)) a skoro nie muszę kupować zaraz jakiegoś Fergusona za kilkaset złotych to porównując cenę naziemnej instalacji a satelitarnej to chyba bardziej się opłaca zrobienie satelitarnej. Tylko mam pytanie - czy z satelitarnej jest możliwość odbioru takich kanałów jak TVP1, TVP2 i inne dostępne z naziemnej? Oczywiście cały czas mówię o instalacji bez abonamentowej a nie jakiejś Cyfrze, Polsacie itp.

    0
  • #15 16 Lis 2009 10:27
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    cobi_69 napisał:
    Tak się składa że jestem studentem elektroniki, a literaturą też się wspieram, ale ok.

    .

    Ktoś powiedział (nie pamiętam) "Jak pomyślę jakim jestem inżynierem to aż boję się iść do lekarza":D

    Zestaw telewizji na kartę.

    0
  • #16 16 Lis 2009 11:55
    cobi_69
    Poziom 21  

    telesat1 napisał:
    "Jak pomyślę jakim jestem inżynierem to aż boję się iść do lekarza"


    Znam to stwierdzenie słyszałem milion razy od moich profesorów :D - ale myślę że będąc inżynierem Pol.Śl. z dyplomem obronionym na bdb, robiącym magistra nie mam się czego wstydzić, a w.w. pytania są konsekwencją tego że to nie moja dziedzina.

    W każdym razie wolałbym to zostawić i wrócić do przewodniego tematu tego postu. Nad tym też się zastanawiałem.

    Czytałem przed chwilą dużo opinii na temat tnk i okazuje się że jakość niektórych kanałów jest żenująca a na sam start trzeba wydać około 300 złotych. Jakoś ludzie którzy mają taką telewizję nie za bardzo ją sobie chwalą, i dalej mam dylemat i będę musiał wykombinować coś innego.

    0
  • #17 16 Lis 2009 13:39
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    Nic innego bez abonamentu nie jest tańsze. Jakość jest normalna dla SD. Optikum X11 z kartą można kupić już za 170zł. do tego używaną antenę około 50zł. Zmiana systemu nadawania w niedalekiej przyszłości i tak wymusi na Tobie wymianę TV na z dekoderem DVB-T lub zakup zestawu Sat.

    0
  • #18 16 Lis 2009 14:33
    cobi_69
    Poziom 21  

    Wiem właśnie że tańszego nic nie znajdę. Sprawdzałem przed chwilą ceny zestawów satelitarnych i w sumie nie jest tak źle jak myślałem bo tunery z DVB-S2 i MPEG-4 można już kupić od około 200 (fergusony od 300 w górę) do tego reszta sprzętu i 400-500 złotych jest cały zestaw satelitarny, myślałem że będzie gorzej.
    Tylko boli mnie to że nie będzie '"standardowych" polskich kanałów - bo z tego co wiem to złapać można tylko zwykły Polsat, TVN jest kodowany, zwykłe TVP1,TVP2 też, tylko TVP Historia itp można złapać.
    A czy z tunerów z Fergusona (te które mają wejście na kartę) można naraz odbierać zwykłą satelitę i tnk tj. płatną i bezpłatną bez bawienia się opcjami?

    0
  • #19 16 Lis 2009 15:41
    michcio
    Specjalista elektryk

    Z kanałów naziemnych satelitarnie nie jest za darmo dostępny żaden.

    Jedynie po zakupieniu karty TNK (jednorazowy wydatek 50 zł) jest TVP1, TVP2 i TVN (i TVN7, ale jego nie ma naziemnie).

    Polsat tylko w Cyfrowym Polsacie, w pakiecie co najmniej za 10 zł i pare lat umowy, TV4 jest we wszystkich platformach, TVP Info jest z Astry częściowo kodowane, a całe dostępne tylko płatnie - we wszystkich platformach. Poza tym nie ma regionalnych wersji, tylko warszawska.

    Ferguson raczej każdy z uniwersalnym czytnikiem nadaje się do TNK.

    Licz się tylko z tym, że TV satelitarna to dodatkowa skrzynka, dodatkowy pilot i brak odbioru jak pada silniejszy deszcz.
    No i nie rozdzielisz tego jak naziemnej. Ile TV tyle dekoderów. I tyle abonamentów. Tylko Cyfrę+ i chyba TNK można rozdzielić tak, żeby płacić jeden abo. Ale i tak 1 TV=1 dekoder.

    0
  • #20 16 Lis 2009 16:39
    cobi_69
    Poziom 21  

    Inwestowanie dużych pieniędzy w antenę/y naziemną/e też nie jest dobrym pomysłem bo będzie tylko kilka kanałów a przecież ten system i tak już w najgorszym przypadku w 2010 pójdzie w niepamięć. Wychodzi na to że jak się nie ma pieniędzy na N,Polsat Cyfrowy, Cyfrę... to jest się w kropce i nie ma się czego oglądać. No chyba że mieszka się w mieście to wtedy sprawa łatwiejsza bo np. w mieszkaniu w Gliwicach mam za złotówkę 26 kanałów telewizji kablowej - oczywiście bez rewelacji, ale jest TVP1, TVP2, Polsat, TVN, TV4, VIVA Polska, 4FunTV i wiele innych.

    0
  • #21 16 Lis 2009 19:08
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Panowie przypominam, że tematem tego wątku jest :
    Wzmacniacz antenowy TV w domku rodzinnym

    Proszę pisać wyłącznie na ten temat.

    W innym przypadku zastosuję regulamin pkt. 8.3 i pkt. 8.4 i temat zamknę. :cry:

    Pamiętajcie , że można założyć NOWY temat. :spoko:

    Pozdrawiam.

    0
  • #22 16 Lis 2009 19:38
    cobi_69
    Poziom 21  

    W sumie to temat już można zamknąć, myślę że czego chciałem się dowiedzieć to się dowiedziałem a teraz zostaję już z kolejnym dylematem i wątpliwościami :).

    0
  • #23 16 Lis 2009 21:55
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    Moderator ma rację, a to nie sezam tu się nie mówi ani nie pisze tylko naciska kłódkę w celu zamknięcia.

    0