logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentium 4 z Windows XP - klawiatura USB nie działa, co może być przyczyną?

kongo 27 Maj 2008 15:12 11887 9
REKLAMA
  • #1 5186724
    kongo
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam!
    Do komputera z Pentium 4 Win.XP podlaczylem klawiature z wejściem na USB i nie dziala.
    Wrocilem do starej.
    Dlaczego ? Usb dziala o.k. ...
  • REKLAMA
  • #2 5186795
    zein1
    Poziom 11  
    Musisz wgrać sterowniki,
    ale to bardzo dziwne gdyż usb jest urządzeniem plug and play.
  • #3 5186821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5186825
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Włącz w BIOSie "USB keyboard support".
  • #5 5186912
    michalak92
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Powodów może być wiele... Być może masz tylko USB 2.0 w komputerze, a twoja klawiatura obsługuje tylko USB 1.1. Napisałem "Być może", bo nie opisałeś dokładnie swojego problemu, poza tym popełniasz wiele błędów ortograficznych, a co za tym idzie, łamiesz regulamin.

Daj chociaż jakiś raport - jakie masz podzespoły w komputerze. Napisz, co to za sprzęt.
  • #6 5187068
    Jacek-J129
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Zapewne ta klawiatura ma na końcu wyjście pod PS2 i USB. Musisz podłączyć pod PS2 oraz USB przewody, w ten sposób klawiatura zadziała. Sam ten problem miałem, nawet sterowniki nie zadziałały.
  • REKLAMA
  • #7 5187543
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    zein1 napisał:
    musisz wgrać sterowniki

Proszę nie wymyślać cudów. Podstawowe funkcje klawiatury obsługiwane są przez system bez żadnych zewnętrznych sterowników.
    Antylopa14 napisał:
    Niestety klawiatur usb nie można używać w biosie.

Dlaczego kolega opowiada głupoty?
    Antylopa14 napisał:
    klawiatury usb to najczęściej tania chińszczyzna, 2 razy klikniesz, a tu klawisz odpada

Skąd kolega wie, o jakiej klawiaturze jest mowa? Jeżeli to jest wszystko, co kolega ma do powiedzenia w temacie, to proszę sobie darować dalsze wypowiedzi.
    Antylopa14 napisał:
    Przy W98 niektóre klawaitury usb nawet ze sterownikami nie chcą działać.

I znowu kolega wypisuje duby smalone. Poza tym temat dotyczy Windows XP. Następna wypowiedź tej klasy spotka się z restrykcjami regulaminowymi
    michalak92 napisał:
    Być może masz tylko USB 2.0 w komputerze, a twoja klawiatura obsługuje tylko USB 1.1

Kolejne bzdury w temacie. Czy kolega słyszał cokolwiek o zgodności standardów USB 2.0 z USB 1.1?
    Jacek-J129 napisał:
    Zapewne ta klawiatura ma na końcu wyjście pod PS2 i USB. Musisz podłączyć pod PS2 oraz USB przewody, w ten sposób klawiatura zadziała. Sam ten problem miałem, nawet sterowniki nie zadziałały.

Kolejne idiotyzmy pisane w temacie. Klawiatury dwusystemowej nie podłącza się jednocześnie do obydwu portów. Proszę nie opowiadać bzdur, że kolega miał ten sam problem.
    Uwaga do dotychczasowych i przyszłych uczestników tematu: następne posty zawierające bzdury i służące "nabijaniu" sobie niezasłużonych punktów spotkają się z nieprzyjemnymi dla kolegów restrykcjami regulaminowymi.
    Kolego kongo, czy ta klawiatura podłączona do innego komputera działa?
  • #8 5189726
    kongo
    Poziom 14  
    Witam ! Klawiatura podłączona do podobnego komputera z win.xp p IV dziala bez problemu bez wgrywania sterowników ,w komputerze do którego ją podłączałem nie można do windowsa się zalogowac/bo nie działa/ Klawiatura to Mode Com mc 5002 model .W komputerze w którym próbowałem ją podłączyć jest 6 usb 2 ,0 wszystkie działają jest podłączone ird,wi-fi .Do klawiatury jest dołączona płytka ale chyba do uaktywnienia jej innych klawiszy medialnych,których nie używam.
    Ps.Za pisownię w poprzednim poście przepraszam ale pisałem na laptopie
    z innym układem klawiszy którego nie lubię.
  • Pomocny post
    #9 5189844
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Wszystko jasne. Włącz komputer na klawiaturze z PS2 - zaloguj się do systemu. Podłącz klawiaturę USB - zostanie wykryty i zainstalowany nowy sprzęt. Wyłącz komputer, odepnij klawiaturę na PS2 i włącz - klawiatura USB powinna działać.

Przyczyną jest to, że Win XP wykrywa i inicjuje urządzenia podczas startu systemu, jednak w przypadku instalacji nowych sterowników, konieczne jest zalogowanie się do windowsa z prawami Administratora. Tu nie można wprowadzić hasła, gdyż - windows nie zainstalował klawiatury - dlatego nie działa.

Innym sposobem - jest ustawienie WIN XP, aby automatycznie logował się do systemu - użytkownik nie posiada hasła.

Jeśli pomogłem, to wiesz co kliknąć ;)
  • REKLAMA
  • #10 5193260
    kongo
    Poziom 14  
    Witam! Klawiatura już działa w/g wskazówki koliegi ozy2001 uruchomiłem komputer na dwóch klawiaturach ,zalogowałem się odłączyłem klawiaturę z ps2 uruchomiłem jeszcze raz i jest o.k.
    Dlaczego w jednym komputerze działała natychmiast a w drugim po takich kombinacjach nie wiem ale jest o.k.Wszystkim dzięki i nie spodziewałem się ,że temat wywoła takie emocje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nie działającej klawiatury USB podłączonej do komputera z procesorem Pentium 4 i systemem Windows XP, mimo że porty USB działały poprawnie. Rozwiązaniem okazało się uruchomienie komputera z klawiaturą PS/2, zalogowanie się do systemu, co pozwoliło na automatyczną instalację sterowników klawiatury USB, a następnie odłączenie klawiatury PS/2 i ponowne uruchomienie komputera. Wskazano, że Windows XP wykrywa i inicjuje urządzenia USB podczas startu systemu, a brak możliwości logowania się bez działającej klawiatury USB uniemożliwia instalację sterowników. Poruszono także kwestie ustawień BIOS, takich jak włączenie opcji "USB keyboard support". Dyskusja podkreśliła, że klawiatury USB są standardowo obsługiwane bez dodatkowych sterowników, a problemy mogą wynikać z kolejności podłączania urządzeń i wymagań systemu dotyczących instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA