logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Podłaczenie klawiatury lub myszy USB, instalacja nie Plug'n'Play

prosiak_wej 03 Mar 2014 22:13 4494 12
REKLAMA
  • #1 13367226
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Taki problem mnie gryzie od dłuższego czasu i nie wiem, co na to poradzić.

Po podłączeniu klawiatury lub myszki na USB wyskakuje okienko:

Gdzie wystarczy kliknąć tylko "Dalej >", urządzenie jest poprawnie zainstalowane, co potwierdza kolejne okienko:

O ile nie jest to jakoś wielce upierdliwe, gdy jakaś mysz lub klawiatura jest podłączona aż od instalacji systemu, to robi się nieciekawie, gdy komputer jest goły i trzeba podłączyć obce mu dotychczas urządzenia. Nie ma jak kliknąć dalej, aby klawiatura zaczęła działać.

Dodam, że jakiekolwiek inne urządzenie na USB (pendrive, nagrywarka, dysk, czytnik kart...), które są obsługiwane samodzielnie przez systemowe sterowniki instaluje się ładnie, bez ingerencji użytkownika.

Z problemem tym spotkałem się przy różnych wersjach WinXP, nawet tych 'nieoficjalnych'. Dla porządku - zainstalowane są sterowniki do płyty głównej (chipset i urządzenia zintegrowane) oraz do karty graficznej.

Jako przykład mogę podać płytę Asrock 775V88+ z procesorem Celeron D. Wadliwa pamięć RAM została wyeliminowana za pomocą Memtest86+.
  • REKLAMA
  • #2 13367251
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    W biosie włącz klawiaturę i mysz aby była wykrywana i obsługiwana od razu po załadowaniu biosu.

Bodaj że usb voltage keybord,mouse czy coś takiego i ustaw na enabled
  • REKLAMA
  • #4 13367326
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Czy masz ustawione na 0 te wszystkie wartosci?
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup 'AuditInProgress'
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup 'FactoryPreInstallInProgress'
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup 'MiniSetupInProgress'
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup 'Setuptype'
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup 'SystemSetupInProgress'
  • #6 13367386
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Do których portów USB podłączasz oba urządzenia? Spróbuj zmienić porty na tylne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 13367414
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Service Pack 3 masz oczywiście zainstalowany?
  • #10 13367424
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    No to ostanie moje pytanie - czy aktualizowałeś BIOS płyty głównej do najnowszego?
    http://www.asrock.com/mb/VIA/775V88+/?cat=Download&os=BIOS

VIA mają to do siebie, że lubią się wykrzaczać przy podłączaniu jakiegokolwiek nowego sprzętu. Czasem na to pomaga przeprowadzenie porządnego CLR_CMOS (bateria, zworka - obojętnie)

Czym zasilasz ten sprzęt i jaka jest kondycja HDD? Może to mniej istotne, ale trzeba podejść bardziej od strony "HW", niż od software.
  • #11 13367436
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Aktualizacja BIOSu jest chyba zbędna, gdyż przed chwilą ukończyłem instalację jakiejś starszej 'nieoficjalnej' dystrybucji XP SP3 i instalacja myszy oraz klawiatury przebiega tak jak powinna - po cichu i z komunikatem "Urządzenie jest gotowe do użycia", a podłączone urządzenie faktycznie działa.

Problem musi więc leżeć po stronie systemu operacyjnego - brak jakiejś usługi, pliku, wpisu w rejestrze...

Co najciekawsze - problem ten występuje czasami także przy oficjalnych dystrybucjach XP.

Może to wina VIA, może nie... Pamiętam jak modemy Neostrady niechętnie działały z komputerami na tych chipsetach. Natomiast załączone na początku screeny pochodzą z maszyny opartej na Athlonie X2 i chipsecie nVidia.

Na początku podejrzewałem pamięć RAM - wyeliminowałem wadliwą kość za pomocą programu Memtest86+, natomiast dysk twardy został przeskanowany firmowym programem diagnostycznym producenta - z kodem błędu 0000 oznaczającym zdrowy dysk.
  • #12 13367442
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    prosiak_wej napisał:
    Aktualizacja BIOSu jest chyba zbędna

Ale warto to zrobić, bo czasem poprawione są nie tylko funkcje problematyczne, ale i powiększa się wachlarz usług i obsługiwanych urządzeń. Skoro działa ok, to nie namawiam, ale warto o tym pomyśleć.;)
  • #13 14464345
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ostatecznie pomogła ponowna instalacja systemu (dla IBM T42 przywrócenie go z recovery). Po zainstalowaniu SP3 i wszelkich aktualizacji (tak, wchodzą jeszcze dziś) system pracuje poprawnie, a podłączane urządzenia wskazujące instalują się automatycznie, bez potrzeby ingerencji użytkownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z instalacją klawiatury i myszy USB w systemie Windows XP, gdzie po podłączeniu urządzeń pojawia się okno instalacji, które wymaga interakcji użytkownika, co jest problematyczne, gdy urządzenia są podłączane do "gołego" systemu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, wartości rejestru oraz aktualizację BIOSu płyty głównej. Użytkownik potwierdził, że problem występuje niezależnie od portów USB oraz wersji systemu, a ostatecznie rozwiązaniem okazała się ponowna instalacja systemu z aktualizacjami, co przywróciło automatyczną instalację urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA