logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

media-tech - Klawiatura nie chciała działać..jak zainstalować sterowniki pod USB

wojtek7774 18 Wrz 2012 13:37 13161 7
REKLAMA
  • #1 11323109
    wojtek7774
    Poziom 15  
    Witam.
    Miałem taki problem, niby go rozwiązałem, ale moje pytanie jest co by było gdyby....
    Kupiłem nową klawiaturę która jest pod wejście USB.
    Stara była pod PS2.
    Podłączam nową, BIOS wskazuje komunikat że nie ma klawiatury - jeśli jest wciśnij F1. Wciskam, XP się uruchamia. Mam wpisać hasło - naciskam klawisze... nic.
    W BIOS klawiatura działa bez zarzutu. Jak mam się dostać do systemu i wpisać hasło - nie ma szans.
    Więc (miałem klawiaturę pod PS2) podłączyłem starą. Wpadłem na pomysł, że nową podłączę razem ze starą. Uruchomiło się okno do hasła, wpisałem z kalwiat. pod PS2. Zainstalował się sterownik do nowej klawiat. I teraz nowa działa (da się wpisać hasło).
    Moje pytanie:
    co jeśli ktoś kupi nowy komputer (albo używany) i ma tylko klawiaturę pod USB? Jak zainstalować sterowniki, jeśli ma już stary dysk z systemem który leżał np. w szafie i nie był używany do czasu gdy nie kupił sobie nowego komputera. Jak to zrobić bez klawiatury pod PS2 (jak zainstalować sterowniki)?
  • REKLAMA
  • #2 11323343
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Generalnie klawiatury nie potrzebują sterowników. Jeżeli system jest zaktualizowany i są wgrane najnowsze sterowniki do chipsetu klawiatura powinna instalować się automatycznie.
  • REKLAMA
  • #4 11326146
    wojtek7774
    Poziom 15  
    CHACA napisał:
    Generalnie klawiatury nie potrzebują sterowników. Jeżeli system jest zaktualizowany i są wgrane najnowsze sterowniki do chipsetu klawiatura powinna instalować się automatycznie.

Sterowniki do chipsetu ze strony producenta, masz na myśli wgranie wszystkich sterowników po zainstalowaniu systemu?

DriverMSG napisał:
    Są też opcje w biosie którymi uaktywnia się klawiatury USB.

Moje artykuły: (Dodaj)
    26 Czerwiec 2012 Manualna instalacja sterowników w systemie Windows XP

Coś kojarzy mi się z tymi opcjami w BIOS-ie, ale ja tu miałem inny przypadek, że w ogóle nie dało się wpisać hasła, do czasu gdy system automatycznie (po podłączeniu drugiej klawiatury) nie odnalazł urządzenia i zainstalował go.

Tak przy okazji, co do instalacji manualnej, do której podałeś link, znam ten sposób, zawsze zastanawiała mnie jednak różnica pomiędzy dwoma instalacjami:
    1. Instalujemy z pliku setup.exe
    2. Lub z poziomu systemu: system znalazł nowy sterownik (podaj mu miejsce z plikiem .inf)

Obie metody działają, czym jednak się różnią, czy gdy zainstalujemy sterownik z setup.exe nie jest to "lepsze"?
  • REKLAMA
  • #5 11326180
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    W bios są opcje Chyba "generic"USB aby zadziałały muszą być obsługiwane.
    Można też uruchomić Windows w trybie np. awaryjnym i sprawdzić urządzenia typu HID w menadżerze urządzeń.
    Po restarcie powinna zadziałać.
    Ewentualnie usunąć hasło przy pomocy ps2 i restart z usb.
  • #6 11352801
    wojtek7774
    Poziom 15  
    Niestety nikt nie wpadł na pomysł jak to zrobić bez klawiatury pod PS2 gdy się ma do tego stary dysk z hasłem...
  • #7 11353123
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4853
    wojtek7774 napisał:
    Tak przy okazji, co do instalacji manualnej, do której podałeś link, znam ten sposób, zawsze zastanawiała mnie jednak różnica pomiędzy dwoma instalacjami:
    1. Instalujemy z pliku setup.exe
    2. Lub z poziomu systemu: system znalazł nowy sterownik (podaj mu miejsce z plikiem .inf)

Obie metody działają, czym jednak się różnią, czy gdy zainstalujemy sterownik z setup.exe nie jest to "lepsze"?

Manualnie instaluje się sam sterownik i niezbędne biblioteki. Setup.exe i inne exe instalują sterownik w systemie wraz z oprogramowaniem, nie zawsze potrzebnym.
    Zdarza się też, że instalator wypakowuje jedynie sterowniki, ale ich nie instaluje.

wojtek7774 napisał:
    Niestety nikt nie wpadł na pomysł jak to zrobić bez klawiatury pod PS2 gdy się ma do tego stary dysk z hasłem...
    Są adaptery USB>PS/2, jest możliwość wejścia w tryb awaryjny i wiele innych metod.
  • REKLAMA
  • #8 11378279
    wojtek7774
    Poziom 15  
    Dobra, to już o te inne metody nie będę męczył choć jestem ciekawy....
    Dzięki za profesjonalna odpowiedź co do instalacji sterowników :!: :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z nową klawiaturą USB, która nie działała podczas logowania do systemu Windows XP, mimo że BIOS ją rozpoznawał. Po podłączeniu starej klawiatury PS/2, system zainstalował sterowniki do nowej klawiatury, co umożliwiło wpisanie hasła. Dyskusja dotyczyła sposobów instalacji sterowników USB w sytuacji, gdy użytkownik nie ma dostępu do klawiatury PS/2, zwłaszcza przy używaniu starego dysku z systemem. Uczestnicy podkreślili, że klawiatury USB zazwyczaj nie wymagają dodatkowych sterowników, jeśli system jest zaktualizowany, oraz że w BIOSie można aktywować obsługę USB. Wspomniano również o możliwościach uruchomienia systemu w trybie awaryjnym oraz o adapterach USB-PS/2 jako potencjalnym rozwiązaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA