logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 160GB - tryb PIO zamiast DMA, błędy i restarty systemu

marcinn57 28 Maj 2008 11:25 2018 10
REKLAMA
  • #1 5189809
    marcinn57
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    jakis czas temu zerowalem dysk zgodnie z tym co bylo napisane w tym temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic934462.html

Od jakiegos tyg dysk znow zaczyna sprawiac problemy tzn. komunikaty w chmurkach o wystapionym bledzie, restarty, uruchamianie CHKDSK i naprawianie plikow.
    Dzis sprawdzalem ustwienie trybu transferu Biezacy tryb transferu jest PIO(przy ustawieniu DMA jesli dostepne)

Dorzucam ponizej screeny z HD tune
    Seagate 160GB - tryb PIO zamiast DMA, błędy i restarty systemuSeagate 160GB - tryb PIO zamiast DMA, błędy i restarty systemu
    Seagate 160GB - tryb PIO zamiast DMA, błędy i restarty systemuSeagate 160GB - tryb PIO zamiast DMA, błędy i restarty systemu

Wirusow raczej nie mam Zwracam na to duza uwage, komputer jest sprawdzany przynajmnije raz w tyg przez NOD, SpyRemover, Ad-aware Do tego ogniomurek

Moje pytania:

1.Skoro wczesniejsze zerowanie pomoglo na niewielki okres czasu to czy jest sens zerowac jeszcze raz?
    2.Na ile czasu Seagate udziela gwarancji na dysk twarde(dysk byl kupiony 2lata temu)?
    3.Czy wczesniejsze zerowanie nie narusza warunkow gwarancji i czy wogole taka wada ja obejmuje?
  • REKLAMA
  • #2 5189859
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam, na 1 pytanie nie odpowiem,
    2 - zależnie od dysku, i daty wypuszczenia gwarancje były przeważnie na 24 m-ce, ale były i na 12 i na 36 i 60!...
    3 - zerowanie nie narusza warunków gwarancji... - w programach "firmowych" Seagate też jest opcja "zero fill drive"

Sprawdź który twój hdd: http://www.seagate.com/www/en-us/products/product_finder/?sourcePage=0

pozdrawiam
    jajco72
  • REKLAMA
  • #3 5189954
    marcinn57
    Poziom 14  
    Dziekuje za odpowiedz
    Wyglada na to ze moj dysk jest objety gwarancja az do 2011r :) wiec raczej zdaze go zglosic

Zastananawiam sie tylko co nalezy opisac w wymienionych wadach dysku i co powienem dodac(jakies wyniki testow z programow) aby gwarancja zostala pomyslnie rozpatrzona?

A i jeszcze jedno Posiadam plomby na dysku tzn inf o dacie zakupu ale nie posiadam paragonu Czy to jest problem
    skoro na stronie pokazuje mi sie informacja o dlugosci gwaranacji? Mysle ze wyslanie przez sklep w ktorym go kupilem bylo by mozliwe ale po ostatnim niemilym spotkaniu ze sprzedawca, ktorym chcial na "sile" mi instalowac na nowo system nie wysylajac na gwarancje, wolal bym wyslac dysk do serwisu sam

pozdrawiam
  • #4 5190028
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Odinstaluj sterowniki do kontrolera dysku i restart.
    Komp wykryje kontroler i powinien dysk działać w DMA.
  • #5 5190363
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Jak będzie z wysłaniem do serwisu to nie wiem... ogólnie za dysk odpowiedzialny jest "sprzedawca" - dlatego często wymagany jest paragon (ale masz sticker- tylko czy jest on sprzedawcy, czy dystrybutora?), on odsyła do dystrybutora... dlatego masz plomby (stickery oznakowanie najcześciej takie: rok, miesiąc, tydzień) sprzedawcy... a nasi sprzedawcy w wielu przypadkach wpisują w "gwarancję" 24miesiące... wiec bym się za mocno nie podniecał, acz jak sie "miło" pokłucisz to idzie załatwić np. wymianę na nowy. a póki co zrób jak napisał 11111olo i sprawdź efekty ;)
  • #6 5197048
    marcinn57
    Poziom 14  
    zrobilem tak
    -pobralem program ze strony seagate do diagnozowania dyskow SeaTools
    -wykrylo mi 4 bledy i odrazu sie zapytala czy je naprawic, zatwiedzilem
    -po ponownym przeskanowaniu bledow juz nie bylo
    -uruchomienie systemu
    -usuniecie sterow od dysku
    -restart
    -wykrylo na nowo sterowniki i jak na razie udma dzial

Zobaczymy jak to dlugo bedzie smigac

Pozniej umieszcze screeny z HD tune i prosil bym o komentarz co do stanu dysku
  • REKLAMA
  • #7 5197629
    11111olo
    Poziom 42  
    Dysk zmienia - zwalnia dysk - tryb pracy na wolniejszy jak się pokażą bady, czego dowodem jest twój post marcinn57
  • #8 5200471
    marcinn57
    Poziom 14  
    11111olo napisał:
    Dysk zmienia - zwalnia dysk - tryb pracy na wolniejszy jak się pokażą bady, czego dowodem jest twój post marcinn57

No dobrze to co w takiej sytuacji moge zrobic?
    Czekac az sie uszkodzi na dobre czy mozna to jakos naprawic lub reklamowac u producenta?

Poniżej obiecane screeny
  • REKLAMA
  • #9 5200483
    11111olo
    Poziom 42  
    Dysk nie ma dużo badów - tylko w dwóch miejscach, z czego w jednym bardzo dużo, co widać na 1 screenie.
    Na bieżąco monitoruj czy nie pojawiają się nowe bady.
  • #10 5200682
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Specjalistą tu nie jestem - ale skoro są błędy Ultra DMA to może zmień taśmę od dysku. A nie masz przetaktowanego kompa? Magistral w nim? Tam zdaje się przy sprawnej magistrali powinno być zazwyczaj 0.

Dalej niech się spece od dysków wypowiedzą.

Może ktoś wyjaśni czemu parametry C5 i C6 mają ujemną wartość?

Czy parametry 07 i C3 wskazują, że mechanika dysku się sypie/powierzchnie/inne przyczyny? A może to w normie?
  • #11 5204187
    marcinn57
    Poziom 14  
    pgoral napisał:
    Specjalistą tu nie jestem - ale skoro są błędy Ultra DMA to może zmień taśmę od dysku. A nie masz przetaktowanego kompa? Magistral w nim? Tam zdaje się przy sprawnej magistrali powinno być zazwyczaj 0.
    .....

Komp chodzi na normalnych ustawieniach Nikt go nigdy nie podkrecal
    Z ta tasma to pomysle ale raczej ja wynienie- profilaktycznie ;)

Pozdrawiam i czekam z ciekawoscia na odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem Seagate 160GB, który pracuje w trybie PIO zamiast DMA, co powoduje błędy systemowe, restarty i uruchamianie CHKDSK. Po wcześniejszym zerowaniu dysku problemy powróciły. Dysk wykrywa błędy, które zostały naprawione za pomocą narzędzia SeaTools od Seagate. Po usunięciu sterowników kontrolera i restarcie systemu dysk został ponownie wykryty i działa w trybie DMA. W dysku pojawiły się bad sektory, co skutkuje automatycznym przełączaniem na wolniejszy tryb pracy. Użytkownik rozważa wymianę taśmy sygnałowej oraz pyta o możliwość reklamacji dysku w ramach gwarancji, która według informacji producenta obowiązuje do 2011 roku. Wskazano, że zerowanie dysku nie narusza warunków gwarancji, a do reklamacji może być potrzebny paragon lub potwierdzenie zakupu, choć posiadanie plomb i informacji o dacie zakupu może być pomocne. Zaleca się monitorowanie stanu dysku i bad sektorów oraz ewentualną wymianę dysku w przypadku narastających uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA