logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PW9527/12 chassis EM5E "fontanna" na ekr

zenith1 02 Cze 2008 22:27 2639 7
REKLAMA
  • #1 5207784
    zenith1
    Poziom 2  
    Witam
    Po włączeniu w środku ekranu w górnej połowie pokazuje się coś takiego jak na zdjęciach
    Zmiany jaśnieją, aż po kliku sekundach telewizor wyłącza się, czerwona kontrolka zaczyna szybko migać - prawdopodobnie tv przechodzi w tryb chroniony.
    Telewizor psuł się dość długo, najpierw pojawiła się delikatna zielona siateczka.
    Później pojawił się kolejny efekt - czasami dochodziło do stopniowego pojaśniania ekranu aż do momentu "zresetowania", efekt podobny do wyłączenia, po zresetowani
    u obraz znowu był w miarę normalny.
    Czy macie jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5208462
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6863
    Ile razy miga kontrolka ?
  • REKLAMA
  • #3 5208739
    zenith1
    Poziom 2  
    lisek napisał:
    Ile razy miga kontrolka ?

To jest jednostajne miganie, napewno nie jest to kod błędu, a jedynie sygnalizacja przejścia w stan chroniony.
    Teoretycznie kod błędu mogę uzyskać wpisując odpowiednią sekwencje przycisków z pilota, ale jakoś nie chce zadziałać.
  • REKLAMA
  • #4 5215722
    zenith1
    Poziom 2  
    Mam podejrzenie, że problem jest z kineskopem. Jak sprawdzić czy kineskop nie jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #5 5215847
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Ja bym kolego na samym początku przyjrzał się dokładnie odchyleniu poziomemu i cewką.

Dodano po 57 [sekundy]:

I odchyleniu pionowemu oraz poprawa lutów.
  • #6 5218049
    reelektronika
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam identyczny problem.Do tej pory sprawdziłem kondensatory na wysokim i podkładałem cewki odchylające.Podstawie pion ,ale wygląda mi to na trafo WN.Jak coś wymyślisz to napisz ,jak nie podstawiałeś trafa to wstrzymaj się do poniedziałku ja podstawie i napisze.
  • #7 5221357
    reelektronika
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    U mnie jest ewidentnie uszkodzony kineskop.Podłożyłem płytę do sprawnego telewizora i wszystko działa bez zastrzeżeń.
  • #8 5238640
    zenith1
    Poziom 2  
    U mnie też niestety kineskop. Regenerację sobie daruję - 500 zł i do tego efekt niepewny.
    reelektronika napisał:
    U mnie jest ewidentnie uszkodzony kineskop.Podłożyłem płytę do sprawnego telewizora i wszystko działa bez zastrzeżeń.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 28PW9527/12 z podwoziem EM5E wykazuje problem z wyświetlaniem obrazu – na górnej połowie ekranu pojawia się jasny, pulsujący efekt przypominający „fontannę”, po czym urządzenie przechodzi w tryb ochronny, sygnalizowany szybkim miganiem czerwonej kontrolki i wyłączeniem. Początkowo pojawiła się zielona siateczka, następnie stopniowe pojaśnianie ekranu prowadzące do resetu. Miganie kontrolki jest jednostajne i nie stanowi kodu błędu. Podejrzenia skierowano na uszkodzenie kineskopu. Zalecane jest sprawdzenie odchylenia poziomego i pionowego oraz cewek odchylających, a także lutów. Inny użytkownik potwierdził podobne objawy i wskazał na możliwą usterkę transformatora wysokiego napięcia (trafo WN). Testy z podmianą płyty głównej wykazały, że problem leży w kineskopie. Regeneracja kineskopu jest kosztowna (około 500 zł) i niepewna, dlatego sugeruje się wymianę lub dalszą diagnostykę elementów odchylania i trafo WN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA