logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastosować procesor z programem zamiast kwarcu?

insectteam 29 Maj 2008 15:42 1186 3
REKLAMA
  • #1 5194289
    insectteam
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam dosyć spory problem z kupnem kwarcu w dziurze w której mieszkam ( dosyć nietypowiego ) i najgorsze w tym wszystkim jest to, że potrzebny jest na wczoraj ... Czy zamiast niego mogę zastosować procesor z odpowiednim programem ( stosując normalny i dostępny kwarc) bo procesorów typu 2313 mam od groma i dla mnie to żaden problem włożyć coś takiego, tylko jak go tam wpiąć i jakie sygnały wywalić z portów - nigdy nie robiłem czegoś takiego jeszcze ...

Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś rysunki
  • REKLAMA
  • #2 5194352
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    A może coś dokładniej, bo jak na razie to takie sobie pisanie o niczym.

Jaka częstotliwość cię interesuje, jakie posiadasz kwarce, jakie chcesz użyć procesory. Chyba mówiąc o 2313 masz na myśli ATTiny 2313 czy może at90S2313... Warto precyzować zapytania.

[]
  • REKLAMA
  • #3 5194378
    insectteam
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To już precyzuję - potrzebny kwarc 9,216 Mhz - nie jest tak nietypowy jakby się wydawało - jednak u mnie w mieście niedostępny ( o zgrozo!!! )

Jeśli chodzi o procesory, to mam AT90S2313 ze starych zapasów kumpla ( około 80szt.), a kwarce do nich różne - z regóły 4, 8 , 10 Mhz - czyli raczej całościowe wielkości bez niczego po przecinku - coś o większych częstotliwościach też się znajdzie.
  • #4 5194395
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    insectteam napisał:
    to już precyzuję - potrzebny kwarc 9,216 Mhz - nie jest tak nietypowy jakby się wydawało - jednak u mnie w mieście niedostępny ( o zgrozo!!! )

Jeśli chodzi o procki to mam AT90S2313 ze starych zapasów kumpla ( około 80szt.) a kwarce do nich różne - z regóły 4, 8 , 10 Mhz - czyli raczej całościowe wielkości bez niczego po przecinku - coś o większych częstotliwościach też się znajdzie.

No to masz raczej problem :( bo musiałbyś mieć jakiś kwarc, który po podziale daje nam 9,216 MHz. Co w przypadku AVR-ow robi się już trudne. Najbliżej to (18,432MHz). Czyli lepiej dać jakiś dzielnik przez 2 niż AVR-a
    Musiałbyś mieć coś z PLL itp. ale to inna bajka.

Chyba pozostanie zamówić taki kwarc.
REKLAMA