logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90S2313 programowany na 4Mhz czy bedzie pracowac na 10Mhz?

Stefan Rodemzgór 15 Lip 2007 17:54 1068 5
REKLAMA
  • #1 4084195
    Stefan Rodemzgór
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Jak w temacie. Czy da się zaprogramować układ szeregowo na uniwersalnej podstawce z wlutowanym kwarcem 4MHz, jeśli docelowo układ ma być przeniesiony do innej płytki na której znajduje się kwarc 10 MHz i z taką ma pracować? Proceder ten raczej będzie jednorazowy. W docelowym projekcie po prostu nie da sie zaprogramować kontrolera, bo nie ma stosownych wyprowadzeń na port COM, zmiana kwarca na płycie na której układ jest programowany nie wchodzi w grę. Dodam że w programie (stworzonym w środowisku BASCOM AVR) który ma trafić do "trzewi" scalaka jest linia:
    $crystal = 10000000

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4084269
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jest dużo programatorów, które niewymagają wogóle kwarcu - sygnał jest generowany np przez port lpt, generowany przez kontroler w programatorze - lub no niech będzie, przez kwarc... kto by się wysilał, o zadbanie o docelową częstotliwość? układ można programować przy innym kwarcu bez żadnego problemu! przy programowaniu liczy się tylko wpisanie softu i koniec... źródło zegarowe nie gra roli (byle by było)
  • REKLAMA
  • #3 4084316
    Stefan Rodemzgór
    Poziom 13  
    Uff, ulzyło mi. dzieki BD :-)
    Swiją drogą to ten programator to modul uniwersalny AVT 3501 z kursu Bascoma opisany w Elektronice dla Wszystkich 06/2003, czyli płytka drukowana z podstawką pod scalaka, kwarc 4 MHz, dwa kondesatory 33pF, złącza do portu zeregowego/LPT i w zasadzie tyle :P
  • REKLAMA
  • #4 4084331
    Villen
    Poziom 21  
    Ocena: 509
    Ja sobie wolę wyprowadzać tych 5 pinów do programowania ISP w każdym urządzeniu... Jeśli zadbasz o porządnie zrobiony kabelek i w każdym nowym projekcie piny ISP wyprowadzał będziesz w ten sam sposób, będzie Ci o wiele wygodniej sprawdzać gotowe urządzenie i/lub wprowadzać poprawki w programie (efekty od razu widoczne na "żywym" urządzeniu). A tych 5 goldpinek może 10 groszy kosztuje, więc chyba warto :)
  • REKLAMA
  • #5 4084353
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Taktowanie procesora podczas programowania nie musi być takie samo jak w układzie docelowym. AT90S2313 powinien mieć podczas programowania podpięty kwarc.
  • #6 4084411
    Stefan Rodemzgór
    Poziom 13  
    Villen masz racje, ale zapomniałem dodać że układ docelowy nie był przeze mnie projektowany :-) Na szczęście procek jest w podstawce ;-)

Dzięki wszystkim za pomoc.
REKLAMA