logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Atmel AT90S2313-4SC: doświadczenia z wyższymi kwarcami 7.3728 i 12 MHz

djskomy 24 Sty 2007 22:18 1121 5
REKLAMA
  • #1 3484033
    djskomy
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Witam!

Chciałbym poznać waszą opinię i doświadczenia na temat uruchamiania Atmeli z wyższymi kwarcami niż zalecane.

Osobiście nie chciałem robić tego typu eksperymentów ale potrzebowałem uruchomić progamator AVR910 z kwarcem 7.3728 Mhz a zakupione (chyba wadliwej) Attiny2313 nie dały się zaprogramować, więc wykorzystałem AT90S2313-4SC z kwarcem jak wyżej, hmm no i działa prawidłowo...

Pokusiłem się także (z braku szybszych mikroprocesorków) o uruchomienie igorplugusb, gdzie kwarc wynosi 12 Mhz i o dziwo również wszystko wydaje się pracować poprawnie...

Jestem mile zaskoczony (teoretyczne 4 MHz a praktyczne... 12!), ciekawe jak sprawdzą się w dłużym okresie pracy...

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 3484132
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ja odpaliłem raz gdy na początku zaczynałem bawić się prockami i jeszcze nie wiedziałem za bardzo co i jak - to dałem do AT90S2313 kwarc 18MHz i działał bez problemów ;) w mojej testowej płytce...

... później już zawsze sprawdzałem w notach na jakie są częstotliwości i przy jakich napięciach mogą z nimi działać i tego się trzymam jak robię już docelowe układy. Uważam, że nie ma najmniejszego sensu aby podkręcać te procki ;) skoro jest ich cała gama i w zakresie do 20MHz można spokojnie w świecie dobrać coś dla swojego zastosowania.... nie różnią się przecież cenami itp...

.... a to że działają czasem na większej częstotliwości to nic nie znaczy ;) ... może się poprostu okazać, któregoś razu, że zrobisz sobie docelowy układ - tak podkręcony a potem za jakiś czas coś będzie źle działać i będziesz dłużej szukał problemu niż to warte

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3484691
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Z moich obserwacji wynika że avr-y na niższe częstotliwości pracują poprawnie z nominalnymi tak jak w Twoim przypadku z 4 na 10MHz ale przy napięciu 5V a nie katalogowym czyli niższym.
    Tak ze 7Mhz bez problemu.
    A co do maxa - ATtiny45 testowałem z ciekawości na 27MHz i chodził ale trzeba było dobrać kwarc - co drugi się wzbudzał. Ale nie mów Atmelowi.
    Pzdr. N.
  • REKLAMA
  • #4 3492523
    RoBoS
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Sprawdz tak podkrecony uP w niskich temperaturach.. przy -10' i 7.37MHz
    nie chcial juz zastartowac :(
  • REKLAMA
  • #5 3493047
    volender
    Poziom 13  
    a jak sprawa wygląda przy wersjach nisko-napięciowych, np. atmega8L, oczywiście gdy dam mu te 5 V. Czy da się taktować cz. dla zwykłej wersji (16 mhz).
    W ogóle co powoduje, że one mają niższe cz. taktowania. Rozumiem, że są jakieś zmiany w ich budowie, ale to jest aż o połowę zmniejszona prędkość.
  • #6 3493356
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    oczywiście po to zmiejsza się w wersjach L częstotliwość bo to wpływa m.inn znacznie na obniżenie poboru energii ... ale czy uważacie, że jest sens bawić się w takie podkręcania??? zamiast dobrać sobie odpowiednią wersję dla potrzebnej nam częstotliwości - przecież to nic nie kosztuje a gdy się podkręci to problemów może być później o wiele więcej

pozdrawiam
REKLAMA