Potrzebuje schemat połączenia rezystorów a właściwie ich wartości w dzielniku napięcia , żeby z 24 v napięcia stałego uzyskac 12 volt. Proszę mnie naprowadzic na właściwe rozwiązanie , dodam że dzielnik jest potrzebny do amplitunera amator bo chce zastąpic nim tamte końcówki mocy prawie już nieosiągalne do kupna , na wzmacniacz jabela j- 60
Dzielnik rezystorowy stosuje się tylko i wyłącznie przy małych prądach a tu będą duże zważywszy na to, że chcesz zasilać tym końcówke mocy. Ten jabel to co to jest, bo nie wiem i nie będę mógł podać bliższych informacji.
Stabilizator 12V i po co rezystory , do stabilizatora dokręcisz radiator.
Karygodna rada Końcówki mocy NIE POWINNO się zasilać poprzez stabilizator liniowy bo traci się mnóstwo niskich tonów i przy dużych basach będą słyszalne spore zniekształcenia !
Masz tutaj schemat końcówki stereo 2X10W czyli dokładnie tyle ile ma końcówka w amatorze w wersji 2 i 3 na oryg. układach GML .Końcówka ta jest na ogólno dostępnym układzie którego optymalne napięcie zasilania to właśnie ok 24v (9-28v) więc nie trzeba zmniejszać napięcia. Jakościowo też nie jest ta końcówka gorsza niż ta na GML-ach.Jest tam nawet płytka drukowana
Stabilizator 12V i po co rezystory , do stabilizatora dokręcisz radiator.
Karygodna rada Końcówki mocy NIE POWINNO się zasilać poprzez stabilizator liniowy bo traci się mnóstwo niskich tonów i przy dużych basach będą słyszalne spore zniekształcenia !
A "Czwarta Prawda" wg Kanonu Prawd Śp. ks. Józefa Tischnera... Natomiast "Pierwszą Prawdą" jest, iż za stablizatorem musi być kondensator elektrolityczny o wartości odpowiedniej do "zwarcia" najniższych tonów wzmacnianych przez ten wzmacniacz
Tak tak nie ma jak kolejna grzałka w obudowie przecież spadek napięcia to jedynie 12v na czorta stabilizować stratnie napięcie do połowy jego wartości skoro można sobie wrzucić końcówkę która zniesie zasilanie napięciem 24v lub większym
Tak tak nie ma jak kolejna grzałka w obudowie przecież spadek napięcia to jedynie 12v na czorta stabilizować stratnie napięcie do połowy jego wartości skoro można sobie wrzucić końcówkę która zniesie zasilanie napięciem 24v lub większym
Ale może tego nie zniosą tego głośniki... ... nie pomyślałeś o tym Poza tym to, albo w stabilizatorze, albo w wzmacniaczu, prawie tyle samo mocy - w sumie - jest do stracenia...
Ale może tego nie zniosą tego głośniki... ... nie pomyślałeś o tym
Pomyślałem dlatego zaproponowałem wzmacniacz o takiej samej mocy jak oryginał ! i to dla 4Ω kolumn w przypadku 8 Ω moc wyjściowa to ok 7-8W na stronę skoro oryg. głośniki wytrzymywały oryg. końcówkę typu GML 0 mocy 2X10W to wytrzymają również tą , myślę że to najlepsze rozwiązanie bez potrzeby używania jakichkolwiek układów stabilizacyjnych .
Ale może tego nie zniosą tego głośniki... ... nie pomyślałeś o tym
Pomyślałem dlatego zaproponowałem wzmacniacz o takiej samej mocy jak oryginał ! i to dla 4Ω kolumn w przypadku 8 Ω moc wyjściowa to ok 7-8W na stronę skoro oryg. głośniki wytrzymywały oryg. końcówkę typu GML 0 mocy 2X10W to wytrzymają również tą , myślę że to najlepsze rozwiązanie bez potrzeby używania jakichkolwiek układów stabilizacyjnych .
IMHO, Twoja rada jest (dla młodego pytającego):
Cytat:
Masz tutaj schemat końcówki stereo 2X10W [gdzie? dpo. Quarz] czyli dokładnie tyle ile ma końcówka w amatorze w wersji 2 i 3 na oryg. układach GML. Końcówka ta jest na ogólnodostępnym układzie którego optymalne napięcie zasilania to właśnie ok 24V (9-28V), więc nie trzeba zmniejszać napięcia. Jakościowo też nie jest ta końcówka gorsza niż ta na GML-ach. Jest tam nawet płytka drukowana
niewarta przysłowiowego 'funta kłaków'... [rażace błędy w powyższym cytacie poprawiłem].
Przecież autor tego tematu pyta o zasilanie dla KITu Jabela J-60, ZOBACZ, który być może już kupił i chce go tam wstawić...
Zestaw J - 60 Jabel to wzmacniacz samochodowy 2 * 20, ale z pomiarów wynika, że ma 2 * 11 W i dla amatora to wystarczy. Zasilanie max 14V , w moim amatorze pracowały końcówki "UL 1405", a tego już nie można nigdzie dostać. Chcę tam wstawić ten wzmacniacz i z tego powodu potrzebuję obniżyć napięcie z 24V na 12 , no maksymalnie te 14V.
Już kupiłeś ten kit jabela ?? Jeśli nie, to nie kupuj go tylko zrób sobie inną końcówkę mocy, mogącą działać przy napięciu 24V wtedy nie trzeba będzie dawać żadnego stabilizatora.
w razie jakbyś miał jakieś pytania to zaglądnij do noty katalogowej układu
TDA2009 .Ten wzmacniacz ma 2X10-12W przy obciążeniu 4ohm i 7-8W przy obciążeniu 8ohm .Oczywiście moce te są dostępne po zasileniu napięciem właśnie 24v.Czyli bedziesz miał moc o 2-3W większą niż z oryg. końcówek mocy z amatora - gdyż mówiłeś że Twój był na układach typu UL a nie GML bo te ostatnie dawały zamiast 5 moc 10W
✨ Dyskusja dotyczy problemu obniżenia napięcia z 24 V DC do około 12-14 V DC dla wzmacniacza samochodowego Jabel J-60, który ma moc około 2x11 W i jest przeznaczony do zasilania z napięcia maksymalnie 14 V. Użytkownik pyta o wartości rezystorów do dzielnika napięcia, aby zasilić ten wzmacniacz, zastępując oryginalne końcówki mocy typu UL 1405, które są trudno dostępne. W odpowiedziach podkreślono, że dzielnik rezystorowy nie jest odpowiedni do zasilania końcówek mocy ze względu na duże prądy i straty mocy. Zamiast tego sugerowano użycie stabilizatora napięcia z radiatorem, jednak pojawiły się uwagi, że liniowe stabilizatory liniowe mogą powodować zniekształcenia dźwięku, szczególnie przy niskich tonach. Zalecano stosowanie wzmacniaczy pracujących bezpośrednio z napięciem 24 V, co eliminuje potrzebę obniżania napięcia i stabilizacji. Zaproponowano alternatywny wzmacniacz na układzie TDA2009 o mocy 2x10-12 W przy 24 V, który jest łatwo dostępny i może zastąpić oryginalne końcówki mocy. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wzmacniacza kompatybilnego z napięciem 24 V zamiast obniżania napięcia za pomocą dzielnika rezystorowego lub stabilizatora liniowego. Wygenerowane przez model językowy.