logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować stałe napięcie +60V na wyjściu wzmacniacza Jabel J-35?

neo_dc 17 Kwi 2008 20:12 4820 14
  • #1 5041746
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Planuję podnieść moc tego jabla, więc podniosłem napięcie. Układ jest bez tranzystorów końcowych i układu zabezpieczenia przeciążeniowego ( praca na 2R ).

Problem ? napięcie stałe na wyjściu +60V. Żaden element nie uszkodzony. Na początku myślałem, że para różnicowa, ale nie. Wylutowałem ją, dalej to samo. Po wylutowaniu T8 na wyjściu +17V więc sytuacja uległa już znacznej poprawie i gdzieś tutaj lezy przyczyna.

Czyżby T8 dostawał zbyt duży prąd bazy i się cały czas otwierał ?

Oczywiście elementy podmienione na wyższe napięcie, R6 = 1k, T1,2,3 = BC640, T8, 9 = TIP41/42C, T4 = BD649.

Dołączam schemat tak jak to u mnie wygląda.
    Jak wyeliminować stałe napięcie +60V na wyjściu wzmacniacza Jabel J-35?

Jak to doprowadzić do porządku ?
  • #2 5045604
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    wlutuj tranzystory mocy, i odpal wzmaka przez rezystory 100Ω 5W, jak napięcie na wyjściu będzie dalej za duże to zacznij sprawdzać napięcia na tranzystorach B-E powinno być około 0,6 V,
  • #3 5050657
    neo_dc
    Poziom 32  
    widzę, że nie przeczytałeś nawet mojego postu, mimo to dzięki za chęci.... :)
  • #4 5051296
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Może spróbuj pokombinować z rezystorami R4 i R5. Zmiana T2 na inny mogła pociągnąć za sobą istotną zmianę jego hfe w stosunku do oryginału. Czy tak samo się zachowuje przy zasilaniu ±40V?
  • #5 5051565
    neo_dc
    Poziom 32  
    T1, T2 i T3 sa takie same i para roznicowa jest sparowana :)
    Zreszta wylutowanie pary roznicowej nic nie daje...

Chwilowo +/- 40 nie mam pod reka ale cos wykombinuje :)
  • #6 5052041
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Przy prawidłowo działającym układzie, im mniejsza rezystancja R4 i R5 tym niższe napięcie stałe na wyjściu.
    Poza tym tranzystory T10 i T11 można bezkarnie wylutować (nawet lepiej podczas prób bo się nie spalą) oraz zabezpieczenie przeciążeniowe, natomiast wylutowanie każdego innego tranzystora całkowicie uniemożliwia prace układu. Jak wylutujesz T5 to prawdopodobnie spalisz T8 i T9 oraz R22 i R23, gdyż popłynie przez nie zbyt duży prąd spoczynkowy.
  • #7 5053518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5054714
    neo_dc
    Poziom 32  
    Kochani czy wy czytacie chociaż to co napisałem...
    Mac Gyver... tr. końcowych nie ma już od początku, T5 nie wylutowałem i nigdzie o tym nie pisałem...

Co do tego BD-ka miałem wątpliwości, ale można normalnie go sprawdzić miernikiem i znalazłem takie coś, więc jest to zwykły tranzystor.

BD649 tran_r84.pdf 2179 kB Tranzystor małej częstotliwości dużej mocy CEMI

Nie mam kurczę żadnego transformatora żeby mieć niższe napięcie :/ ehh
  • #9 5055094
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    neo_dc napisał:
    Co do tego BD-ka miałem wątpliwości, ale można normalnie go sprawdzić miernikiem
    A to Darlingtona miernikiem sprawdzić nie można?

Cytat:
    i znalazłem takie coś

BD649 tran_r84.pdf 2179 kB Tranzystor małej częstotliwości dużej mocy CEMI
    A ja znalazłem nawet coś takiego!

BD645, BD647, BD649, BD651 bd645.pdf 107 kB NPN SILICON POWER DARLINGTONS Bourns

Cytat:
    więc jest to zwykły tranzystor.
    Bzdura totalna. Jest to tranzystor typu darlington, który kompletnie nie powinien się znaleźć w miejscu T4, zwłaszcza że ma za małe Uce - tylko 100V. Pomijając, że w ogóle wstawianie tam tranzystora tak dużej mocy, to pomysł co najmniej kuriozalny. Wystarczył by na przykład MJ340.

Jak towarzysz buduje lub poddaje przebudowie wzmacniacz, to lepiej niech dokładniej się zorientuje, co wstawia w miejsce oryginalnych części.
  • #10 5055160
    neo_dc
    Poziom 32  
    No ja nie mogłem sprawdzać nigdy darlingtonów miernikiem, zawsze mi wychodziło że nigdize nie ma przejścia, ale to na starym mierniku więc może dlatego źle się nauczyłem...

Narazie nawinę sobie transformator z odczepami, i tak mi był potrzebny do zasilania końcówek :) Złożyłem już trochę tych jabli i nie było większych problemow poza początkami nauki :)

Na tranzystorku jest napisane tylko symbol i nic więcej, a że pamiętam że wyciągałem go z jakiegoś polskiego wzmacnaicza to przypuściłem, że to jednak ten CEMI :) ale widać ktoś podmienił :)

Postaram się wsadzić tam coś innego, o efektach dam znać :)

---EDIT---

Wstawiłem parę różnicową (sparowana ), obniżyłem napięcie zasilania do +/- 28V i podmieniłem tego darlingtona, sytuacja nie uległa zmianie.
    Dalej jest dodatnie napięcie zasilania na wyjściu. Tranzystorów końcowych nie montowałem.

Wszystkie półprzewodniki sprawdzone, dobre.. nie mam pomysłu :/
  • #11 5068126
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Witam
    Sprawdz C5 i C3 czy nie maja przebicia
    POZDRAWIAM
  • #12 5068229
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Zmierz napięcia na parze różnicowej i na R9. Sprawdź czy w ogóle źródło prądowe na T1 działa.
  • #13 5070483
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Steujące na pewno sprawne? Co jest na ich bazach?
  • #14 5071117
    neo_dc
    Poziom 32  
    Witam

Wlasnie wróciłem do domu więc jutro po południu Wam odpiszę na wszystkie pytania :) Sprawdzałem wszystko i wydawało się być sprawne... jak nic nie da to może zrobie oryginalną płytkę i tylko wyrzucę z niej co niepotrzebne, choć przeróbkę zrobiłem małą i raczej nic nie jest pomylone... no ale różnie bywa...

Jak narazie dzięki za pomoc, sprawdzę to dam znać :)
  • #15 5137999
    pawel3912037
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam swój pierwszy wzmacniacz wzmacniacz na elementach dyskretnych chciałem złożyć z tego co mam w domu ''w szufladzie'' (2x kd3773 trafo z napięciem po wyprostowaniu +/- 50v 2x 3300uf/63v 2x 2200uf/63v duży radiator wytrawiłem nawet płytke) resztę elementów kupiłem tak jak podaje jabel (bd135 bc547b bd136 bd558), lecz po tym jak zacząłem czytać o j-35 jest to wzmacniacz troche problemowy, wiec proszę was o rade co musze zmienić w schemacie jabela (tym podstawowym) aby zasilić go napięciem +/- 50v tak aby nic nie spalić i nie za wiele przy nim później kombinować. z tego co wyczytałem na forach przy takim napięciu musze zmienić wartości r6 r18 r21, chyba wszystkie tranzystory czy cos jeszcze??? proszę napiszcie co na co mam zamienić. z góry dziękuje

mam taki schemat:

http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-035.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu stałego napięcia +60V na wyjściu wzmacniacza Jabel J-35 po podniesieniu napięcia zasilania i braku tranzystorów końcowych oraz zabezpieczenia przeciążeniowego. Autor wymienił tranzystory na wyższe napięciowo (m.in. BC640, TIP41/42C, BD649), jednak problem napięcia stałego na wyjściu pozostał. Wylutowanie pary różnicowej nie zmieniało sytuacji, natomiast wylutowanie tranzystora T8 obniżyło napięcie do +17V, wskazując na możliwą przyczynę w nadmiernym prądzie bazy T8. Dyskutowano o konieczności sprawdzenia rezystorów R4 i R5, napięć na bazach i emiterach tranzystorów, a także o poprawności zastosowanego tranzystora T4 (BD649, który jest Darlingtonem i może być nieodpowiedni). Zasugerowano sprawdzenie kondensatorów C3 i C5 pod kątem przebicia oraz działania źródła prądowego na T1. Wskazano, że rezystory R6, R18, R21 oraz dobór tranzystorów powinny być dostosowane do wyższego napięcia zasilania. Autor planuje wykonanie oryginalnej płytki z minimalnymi modyfikacjami i zastosowanie transformatora z odczepami do obniżenia napięcia. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące bezpiecznego uruchamiania wzmacniacza przez rezystory 100 Ω 5W oraz konieczności dokładnego doboru elementów przy podnoszeniu napięcia zasilania do ±50V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA