logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta Prince - losowe problemy z odczytem płyt, komunikat no disc

elmor368 31 Maj 2008 09:46 3181 4
REKLAMA
  • #1 5199606
    elmor368
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    DVD Manta Prince nie czyta wszystkich płyt tzn jest to kwestią przypadku,
    że raz czyta innym raze wyswietla sie napis loading a po chwili napis 'no
    disc". Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny. elmor368
  • REKLAMA
  • #2 5199675
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    Witam!Przeczyść soczewkę lasera alkoholem izopropylowym lub preparatem do czyszczenia laserów i nasmaruj prowadnice sanek oliwką do mechanizmów.Jak to nie bardzo pomoże to masz objawy uszkodzenia lasera.Można temu na jakiś czas zaradzić regulując laser .Pozdr,
  • REKLAMA
  • #3 5200590
    elmor368
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Dzb za podpowiedż, soczewkę czyściłem, sanki chodzą płynnie.Pozostała by mi regulacja lasera, ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Zauważyłem
    taką prawidłowość, że płyty tłoczone czyta prawidłowo, natomiast wypalane nie. Na wypalanych płyta kręci się, staje i znów zaczyna przyspieszać obroty.Pozdr.elmor368
  • REKLAMA
  • #4 5200857
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    Żadnych regulacji lasera się nie przeprowadza!! Zapamiętajcie to sobie raz na zawsze. Zużyty laser się WYMIENIA.

Temat nie czytających odtwarzaczy przewija się już na elektrodzie od paru ładnych lat. Na początek silnik napędu płyty, potem czyszczenie optyki, później jeszcze silnik przesuwu lasera i krańcówka. Jak żadne z powyższych nie pomoże, to wymiana lasera - a najlepiej całego loadera.
  • #5 5204205
    MatWan
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Miałem kiedyś podobny przypadek w Mancie 007 i po uprzednim sprawdzeniu silnika SPINDLE MOTOR oraz optyki pomogło wymiana oprogramowania na najnowszy.
    Problem dotyczył DVD+R niezależnie czy były to "lepsze" płyty (VERBATIM, SONY) czy najtańsze.
    Prawdopodobnie w nowym sofcie są zmienione procedury odczytu.
REKLAMA