Poszukuję programiku do edycji plików exe, mam exeskope ale jest zbyt kiepski. Słyszałem że są do tego dużo lepsze programy. Proszęo podanie nazwy lub linka z kąd mogę ściągnąć taki program.
Za wszystkie informacje bardzo dziękuję.
co chcesz edytorać ??? , potrzebujesz programu do edycji hex ,czy res ??? restorator fajny , ale płatny (dodana była pełna wersja do experta), jest jeszcze np reshacker
Zależy do czego... - oczywiście nie możesz sobie ot tak edytować exeka, bo to już jest tzw " binary " .. możesz sobie wyciągnąc z niego zasoby (ikony, bitmapy i takie tam).. albo go "zdekompilować" ale tylko na asma..
edytor szesnastkowy moze byc uzyty do edycji pliku textowego, to jest bez roznicy. ja uzywalem troszke (jak potrzebowalem) HIEW'a i powiem ze jest dobry
Polecam Restoratora i ResHackera - ten drugi darmowy, ten pierwszy trochę lepszy pozatym edycja specjalna 2003 jest po polsku. A link do reshacker'a - www.Google.pl oczywiście.
Używałem Restoratora, spolszczałem nim programy takie jak Yahoo Messager i kilka innych prostych, np. do edycji ikon. Próbowałem spolszczyć C++ Buildera, ale się zawieszał
Usiłowałem przy pomocy Restoratora zmienic tło wyświetlacza w Bascomie 51, ale mi nie wyszło-Bascom przestał działać. Moze by ktoś spróbował lub mi pomógł.
Na Hexa polecam Hex Workshop, chociaż to straszny "kombajn". Na zasoby dobry jest Resource Hacker (ResHacker). Spolszczałem tym m.in. stare programy graficzne Microsoftu.
Podczas ingerowania w niektóre programy (zwłaszcza te bardziej skomplikowane) naturalne jest, że się potem wieszają. Jeśli program sprawdza sam siebie podczas uruchomienia i oblicza np. CRC to jakakolwiek zmiana spowoduje błąd. I pewnie dlatego się nie uruchamia.
Pozdrawiam.
Ja mam ten problem że mam plik txt zakodowany w pliku exe
nom i jakim programem wogóle jak go odkodować ?
Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
Ogłoszenie:Wklejanie zdjęć.
Tafik93: ten program jest skompilowany w Borlandzie. Spróbuj otworzyć exeka w programie ResXplor (jest on dołączany do Delphi jako program przykładowy).
Jestem począdkowy w tej dziedzinie może byś bardziej rozbudował swą wypowiedz bo nie kapuje. rozumiem że Borland to jest firma a ResXplor to program ?? czy ten program jakoś innaczej się otwiera czy jakiś program do tego ?? xD
Chodziło mi o to, że program jest skompilowany w Borland Delphi lub Borland C++ Builder. W obu przypadkach używana jest biblioteka VCL (Visual Components Library) i w wynikowych exekach stosowane są jej własne formaty zapisu zasobów, np. formularzy. Do Delphi są dodawane programy przykładowe, a wśród nich resxplor, który te zasoby dekoduje i wyświetla w formie tekstowej (Resource Hacker nie zna tego typu zasobów i wyświetla je w formie binarnej, jak widać na Twoim screenie). Wyżej podałem link do googli - zdaje się, że można tam ściągnąć samego Resource Explorera, jeśli nie masz Delphi. Można też pobrać wersję trial Delphi z Borlanda (kilkaset MB) - może zdążysz się pobawić w 30 dni