logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do edycji plików exe polecacie zamiast ExeScope?

ramzees 29 Sty 2004 14:58 26142 15
REKLAMA
  • #1 494721
    ramzees
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poszukuję programiku do edycji plików exe, mam exeskope ale jest zbyt kiepski. Słyszałem że są do tego dużo lepsze programy. Proszęo podanie nazwy lub linka z kąd mogę ściągnąć taki program.
    Za wszystkie informacje bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 495017
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A co chciałby kolega edytować? Zasoby? Niezły jest Restorator.
  • REKLAMA
  • #3 496923
    Group_W
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    co chcesz edytorać ??? , potrzebujesz programu do edycji hex ,czy res ??? restorator fajny , ale płatny (dodana była pełna wersja do experta), jest jeszcze np reshacker
  • REKLAMA
  • #4 500270
    kasiasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mozna uzyc edytora szesnastkowego. Ja uzywam HexEdit. Dziala nawet dla programow 16-bitowych (dos).
  • #5 500286
    DetoXX
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Zależy do czego... - oczywiście nie możesz sobie ot tak edytować exeka, bo to już jest tzw " binary " .. możesz sobie wyciągnąc z niego zasoby (ikony, bitmapy i takie tam).. albo go "zdekompilować" ale tylko na asma..
  • REKLAMA
  • #6 500287
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    edytor szesnastkowy moze byc uzyty do edycji pliku textowego, to jest bez roznicy. ja uzywalem troszke (jak potrzebowalem) HIEW'a i powiem ze jest dobry
  • #7 500300
    Adam Rz.
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Polecam Restoratora i ResHackera - ten drugi darmowy, ten pierwszy trochę lepszy pozatym edycja specjalna 2003 jest po polsku. A link do reshacker'a - www.Google.pl oczywiście.

Pozdrawiam :-)
  • #8 500695
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Używałem Restoratora, spolszczałem nim programy takie jak Yahoo Messager i kilka innych prostych, np. do edycji ikon. Próbowałem spolszczyć C++ Buildera, ale się zawieszał :D
  • #9 506881
    Zibi_13
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Usiłowałem przy pomocy Restoratora zmienic tło wyświetlacza w Bascomie 51, ale mi nie wyszło-Bascom przestał działać. Moze by ktoś spróbował lub mi pomógł.
  • #10 510231
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Na Hexa polecam Hex Workshop, chociaż to straszny "kombajn". Na zasoby dobry jest Resource Hacker (ResHacker). Spolszczałem tym m.in. stare programy graficzne Microsoftu.
  • #11 510348
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Podczas ingerowania w niektóre programy (zwłaszcza te bardziej skomplikowane) naturalne jest, że się potem wieszają. Jeśli program sprawdza sam siebie podczas uruchomienia i oblicza np. CRC to jakakolwiek zmiana spowoduje błąd. I pewnie dlatego się nie uruchamia.
    Pozdrawiam.
  • #12 3479428
    Tafik93
    Poziom 9  
    Ja mam ten problem że mam plik txt zakodowany w pliku exe
    Jaki program do edycji plików exe polecacie zamiast ExeScope?
    nom i jakim programem wogóle jak go odkodować ?
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
  • #13 3479848
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 582
    :arrow:Tafik93: ten program jest skompilowany w Borlandzie. Spróbuj otworzyć exeka w programie ResXplor (jest on dołączany do Delphi jako program przykładowy).
  • #14 3480094
    Tafik93
    Poziom 9  
    Jestem począdkowy w tej dziedzinie może byś bardziej rozbudował swą wypowiedz bo nie kapuje. rozumiem że Borland to jest firma a ResXplor to program ?? czy ten program jakoś innaczej się otwiera czy jakiś program do tego ?? xD
  • #15 3481239
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 582
    Chodziło mi o to, że program jest skompilowany w Borland Delphi lub Borland C++ Builder. W obu przypadkach używana jest biblioteka VCL (Visual Components Library) i w wynikowych exekach stosowane są jej własne formaty zapisu zasobów, np. formularzy. Do Delphi są dodawane programy przykładowe, a wśród nich resxplor, który te zasoby dekoduje i wyświetla w formie tekstowej (Resource Hacker nie zna tego typu zasobów i wyświetla je w formie binarnej, jak widać na Twoim screenie). Wyżej podałem link do googli - zdaje się, że można tam ściągnąć samego Resource Explorera, jeśli nie masz Delphi. Można też pobrać wersję trial Delphi z Borlanda (kilkaset MB) - może zdążysz się pobawić w 30 dni ;)
  • #16 3481943
    Tafik93
    Poziom 9  
    Jest jedna strona z tym programem ale jest w przebudowie jest też na emule ale 1 źrudło i się wcale nie ściąga może ktoś może zuploadować

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania lepszego programu do edycji plików EXE zamiast ExeScope. Użytkownicy rekomendują różne narzędzia w zależności od potrzeb: do edycji zasobów polecany jest Restorator (płatny, ale zaawansowany) oraz darmowy Resource Hacker (ResHacker), który umożliwia m.in. edycję ikon i tłumaczeń programów. Do edycji w trybie hexadecymalnym sugerowane są edytory takie jak HexEdit, HIEW oraz Hex Workshop, przy czym Hex Workshop jest rozbudowanym narzędziem. W przypadku plików skompilowanych w Borland Delphi lub C++ Builder, gdzie zasoby są specyficznie formatowane (VCL), przydatny jest program ResXplor, który potrafi wyświetlać zasoby w formie tekstowej, w przeciwieństwie do Resource Hackera, który pokazuje je binarnie. Użytkownicy zwracają uwagę, że ingerencja w pliki EXE może powodować ich niestabilność lub błędy, zwłaszcza gdy programy sprawdzają integralność pliku (np. CRC). Wskazano również na trudności z pobraniem niektórych narzędzi, np. ResXplor, który jest dostępny jako przykład w Delphi lub w wersji trial Borlanda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA