logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć dane na dysku i odczytać je na innym komputerze?

jackuc 01 Cze 2008 11:51 2767 8
REKLAMA
  • #1 5202893
    jackuc
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam
    tak się złożyło, że żonie padł system. Nie dawał się odpalić.
    Wyjąłem jej dysk i podpiąłem jako slave do swojego kompa.
    Niestety ponieważ miała zabezpieczony profil hasłem w windowsie nie dało się odczytać danych z katalogu w tym profilu.
    Postawiłem system na nowo i teraz wszystko gra, natomiast ona musi mieć w jakiś sposób zabezpieczony komp hasłem.
    I teraz pytanie:
    czy jeśli ustawię hasło w biosie to w przypadku jakichś problemów z dyskiem wszystkie dane będą do odczytania na drugim kompie po przepięciu dysku ?
    Jeśli nie to jeśli zostawię hasło na profilu w windowsie to jak odczytać dane na drugim kompie znając hasło ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5203006
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jeśli założysz hasło w BIOS-ie to bez problemu odczytasz dysk po przepięciu go do innego kompa. Trzeba jednak pamiętać, bo w niektórych BIOS-ach a w zasadzie we wszystkich chyba :) hasło do komputera ustawia się jako Supervisor Passowrd( wtedy masz hasło na BIOS i komputer). Jeżeli dasz opcję USER PASSWORD, to jest to hasło tylko na BIOS. Aha i prosze pamiętać, aby żona nie znała metody na RESEt BIOS za pomocą baterii lub zworki :) Natomiast jeśli hasło ma być na konto windowsa to...trudno powiedzieć czy jest to konto użytkownika czy administracyjne. W zależnosci od tego są różne sztuczki na złamanie hasła :) ale to zabezpieczenie z BIOS-em w pełni powinno zadowolić Pana.
  • REKLAMA
  • #3 5203034
    tomassek
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Folder zahaslowany da sie odczytac - jako administrator musisz sobie nadac do niego uprawnienia. Chwile to potrwa ale dostep bedzie pelny.
    Haslo w biosie blokuje tylko komputer na starcie albo w setupie - zaleznie jak to ustawisz. Jezeli to laptop to mozesz zahaslowac twardzielka tak ze nic go nie odczyta. Jezeli stacjonarny to jak najbardziej po wlozeniu w inny komp bedzie pelny dostep pod warunkiem ze nie zrobisz hasla profilu - wtedy tak jak napisalem na poczatku, musisz nadac uprawnienia administratorowi i masz pelen dostep.
  • #4 5203077
    jackuc
    Poziom 19  
    Dzięki
    ustawiłem hasło na Supervisor, jeszcze sprawdzę, czy działa też na bios czy tylko na system. Na pewno nie jest tylko na bios bo przy odpalaniu kompa od razu zapytał o hasło.
    A jakie są te sztuczki ? Właściwie nie sztuczki bo hasło znam na profil :D
  • REKLAMA
  • #5 5203088
    ginio77
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witaj
    BIOS i Winda to dwa inne pojęcia.
    Jedno nie przeszkadza drugiemu. :)
    BIOS to HARD,
    a winda SOFT ware.
  • #6 5204106
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    No np. jednym z trików jest tak jak mówili moi poprzednicy przydzielenie sobie praw do odczytu tego folderu...poza tym jesli zapomni się hasła do administratora (nie wiem czy to działa też na profile zwykłych użytkowników) to można posłużyć się płytką instalacyjną od Windows 2000 i zresetować hasło (dokonuje się tego jakbyśmy chcieli normalnie instalować Windows czyli ustawiamy start z płytki w biosie i jedziemy :)
  • #7 5204955
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    > Niestety ponieważ miała zabezpieczony profil hasłem w
    > windowsie nie dało się odczytać danych z katalogu w tym
    > profilu.

Da się bez problemu ;) Tak jak mówił tomassek powyżej -jesteś adminem to możesz wszystko ;)

> czy jeśli ustawię hasło w biosie to w przypadku jakichś
    > problemów z dyskiem wszystkie dane będą do
    > odczytania na drugim kompie po przepięciu dysku ?

Tak, bez najmniejszego problemu.

Istnieje jednak jeszcze opcja, że możesz ustawić hasło nie w BIOSie, tylko hasło na dysk (też pyta Cię wtedy o hasło w momencie startu komputera, a dokładnie: jeszcze przed startem systemu operacyjnego. Wtedy nie ma zmiłuj - nie znając go nie odpalisz dysku, ani nie odczytasz jego zawartości podpinając go gdziekolwiek jako drugi.
  • REKLAMA
  • #8 5205370
    tomassek
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    psychoarti napisał:
    >
    Istnieje jednak jeszcze opcja, że możesz ustawić hasło nie w BIOSie, tylko hasło na dysk (też pyta Cię wtedy o hasło w momencie startu komputera, a dokładnie: jeszcze przed startem systemu operacyjnego. Wtedy nie ma zmiłuj - nie znając go nie odpalisz dysku, ani nie odczytasz jego zawartości podpinając go gdziekolwiek jako drugi.

Ta opcja to tylko w komputerkach typu notebook. Kolega założyciel wątku nie napisał co ma za sprzęt, wnioskuję z toku korespondencji że jednak to komputer stacjonarny. W stacjonarnym jeszcze się nie zetknąłem z opcja zabezpieczenia dysku hasłem.
  • #9 5205380
    jackuc
    Poziom 19  
    Zgadza się mam stacjonarny

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku zabezpieczenia komputera hasłem w BIOS-ie (ustawionym jako Supervisor Password) dysk twardy pozostaje dostępny po podłączeniu do innego komputera, co umożliwia odczyt danych. Hasło BIOS blokuje dostęp do uruchomienia systemu lub konfiguracji BIOS, ale nie szyfruje danych na dysku. Natomiast hasło na profilu użytkownika w systemie Windows chroni dostęp do katalogów użytkownika, jednak administrator systemu może przyznać sobie uprawnienia do odczytu tych danych. W sytuacji zapomnienia hasła administratora można użyć płyty instalacyjnej Windows (np. Windows 2000) do zresetowania hasła. Opcja ustawienia hasła bezpośrednio na dysku (np. ATA password) jest dostępna głównie w laptopach i skutecznie blokuje dostęp do danych bez znajomości hasła, ale w komputerach stacjonarnych jest to rzadko spotykane. BIOS i system operacyjny to odrębne warstwy zabezpieczeń – BIOS to sprzętowe zabezpieczenie, a Windows to oprogramowanie. W przypadku stacjonarnego komputera hasło BIOS nie zabezpiecza danych na dysku przed odczytem po jego przepięciu do innego komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA