logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt do nowej pandy sieć CAN - napis canchech

jan12345 29 Sty 2004 16:00 5708 13
REKLAMA
  • #1 494802
    jan12345
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    mam odtwarzacz blaupunkta/cd&mp3/po podłączeniu do samochodu /radio orginalne do nowej pandy/wyświetla się napis cancheck i radio nie chodzi.próbowałem poprzez egzaminer fiata i nic nie da się zrobić/auto posiada orginalną instalację fabryczną.po podłączeniu do innej pandy ale wyposażonej seryjnie w radioodtwarzacz to moje chodzi normalnie.w instalacji w posiadanej pandzie kabelki od sieci can są odcięte.próbowałem podłączyć owe kable jednak dalej nic tylko napis cancheck.w egzaminerze w opcji aktywnych centralek body computer nie widzi radia jak zrobić aby go widział.proszę o pomoc :!: :!: :!:
  • REKLAMA
  • #2 495300
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Może brakować jeszcze jakiegoś modułu i zapomnij. Fiat lubił robić niespodzianki, mało tego często jak już znalazłeś autko z canem często trzeba było uczyć radio nowego autka kodem.
  • #3 495585
    jan12345
    Poziom 14  
    poszukuję jakiegoś flesza do body komputera do nowej pandy.wiem że nie brak żadnego modułu wina leży w oprogramowaniu/chyba???/
  • REKLAMA
  • #4 496912
    DAREN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W Pandach nie wyposazonych fabrycznie w odbiornik producent nakazal przecinanie przewodow lini CAN aby niefabryczne radio nie zaklucalo sieci i nie rozumie dlaczego po ponownym podlaczeniu nie chce Tobie dzialac bo bowilo chyba,ze ktos byl nadgordliwy i odciol tez przy BODY gniazdo od tylu jesli sie nie myle przeswietl miernikiem ewentualnie zamien przewody.
    Pozdrawiam Darek.
  • REKLAMA
  • #5 497286
    jan12345
    Poziom 14  
    ten temat już przerobiłem połączyłem sieć can od radia do body komputera i nic .body dalej nie widzi radia i radio nie hula podobny problem mieli chłopaki w innym serwisie fiata w polsce / chyba w wałbrzychu/oficjalna wersja fiata to ,że nier można podłączyć radia jeżeli body nie jest zaprogramowany do radia.
  • #6 501390
    jan12345
    Poziom 14  
    proszę o radę jak uruchomić radio w nowej pandzie
  • #7 503928
    jan12345
    Poziom 14  
    jak włączyć sieć can w body komputerze aby mógł on się komunikować z radyjkiem :?:
  • #8 504655
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 329
    Nie bardzo rozumiem - w serwisie fiata nie potrafią uaktywnić w body fiata obsługi radia? Podobna czynność w serwisie np. Peugeota trwa moment, kosztuje 80-100 zł , nawet z dopisaniem do radia VIN-u.
  • REKLAMA
  • #9 504682
    jan12345
    Poziom 14  
    niestety nie mamy takiej możliwości dysponując nawet odpowiednim oprogramowaniem jak do tej pory fiat milczy
    :idea:
  • #10 504711
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 329
    A jakie zmiany możecie wprowadzić w body waszym
    oprogramowaniem - np. czy jest możliwość zaadaptowania innej centralki z obsługą radia do tej Pandy? Lub inaczej- na czym jest ta centralka -pamięć, procesor- jakie?
  • #11 505129
    jan12345
    Poziom 14  
    praktycznie żadnej/nic mi na ten temat nie wiadomo/ :?:
  • #12 509443
    jan12345
    Poziom 14  
    wielkie dzięki za wszystkie rady /w szczególności dla "adamsa"/ za chęć pomocy. radyjko hula.trzeba było dobrze pogrzebać w egzaminerze . :lol:
  • #13 652011
    kbop
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam identyczny problem ja Jan12345 z radyjkem do Pandy. Wersja Actual z oryginalną instalacją radiową. CAN jest podłączony, a body komputer nie widzi radia w spisie aktywnych centralek. gdzie trzeba było głębiej poszukać. Proszę o garść szczegółów. Z góry dzięki
  • #14 4127993
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 387
    bodykomputer Fiata jest programowany na poziomie produkcji i pozniej nie ma mozliwosci zmiany oprogramowania mozna jedynie sprawdzic Examineren czy nie ma mozliwosci uaktywnienia niektorych opcji ale z tego co wiem panda o ile nie ma fabrycznie radia to potem nie ma mozliwosci uaktywnienia dieci CAN

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odtwarzacza Blaupunkt CD&MP3 podłączonego do oryginalnej instalacji radiowej w nowej Pandzie, gdzie po podłączeniu wyświetla się komunikat "cancheck" i radio nie działa. W samochodach Fiat Panda, które nie były fabrycznie wyposażone w radio, producent zalecał przecięcie przewodów sieci CAN, aby zapobiec zakłóceniom. Próby ponownego podłączenia przewodów CAN nie przyniosły efektu, ponieważ body computer nie wykrywa radia w systemie. Diagnostyka za pomocą oprogramowania Examinera Fiata nie umożliwia aktywacji radia ani zmiany oprogramowania body computera, gdyż jest on programowany na poziomie produkcji i nie przewiduje późniejszej adaptacji radia, jeśli nie było ono fabrycznie montowane. W innych serwisach Fiata potwierdzono, że bez odpowiedniego zaprogramowania body computera radio nie zostanie wykryte. W niektórych przypadkach konieczne było głębsze poszukiwanie w oprogramowaniu Examinera, co pozwoliło na uruchomienie radia. Brak jest oficjalnych metod aktywacji sieci CAN w body computerze nowej Pandy, a adaptacja innej centralki lub zmiana oprogramowania nie jest możliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA