logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okresowe problemy z DNS w sieci lokalnej, przeglądarki nie ładują stron

miras 04 Paź 2002 17:16 1568 4
REKLAMA
  • #1 50873
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jestem w sieci lokalnej i mam okresowe problemy z otwieraniem stron.Wysłane pingi wracają i wszystko jest OK ale w przeglądarce mam komunikat nie znaleziono adresu DNS.Wszelkie kombinacje na nic się zdają .Zainstalowałem inną przeglądarkę (Opera i Mozilla) i to samo.Pomaga jedynie przeinstalowanie systemu.Przed podłączeniem do LANa kożystałem 2 lata z modemu i nigdy coś takiego się nie wydażyło a teraz za dwa miesiące dwa razy.Czy ktoś może z zewnątrz uszkodzić w ten sposób system aby byłe takie "cuda"
  • REKLAMA
  • #2 50904
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Napisz co to za sieć, czy lokalna przez SDI, czy inne łącze stałe. Tak na pierwszy rzut oka: masz problemy z serwerem DNS lub inną bramką w sieci - rozwiązanie: pogadaj z administratorem.
  • REKLAMA
  • #3 50912
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Miałem te same problemy, na łaczu 1MB/s nie pamiętam nazwy dokładnej skąd to było...jakiś e-bon. Najpierw potrafiło działać na innej przeglądarce niż explorer - potem wszystko się sparaliżowało. HTTP nie działało pod niczym. . Wina leżała po winie serwera sieci lokalnej. Ale szczegółów nie zdradził mi administrator zresztą rzadko bywa u nas... Niekiedy zdarza się tak że internetu nie ma za to pingi albo dochodzą albo nie. Standardowo co drugi. To standardowe problemy sieci lokalnych. Można klnąć i klnąc provider i tak jest w najlepszej sytuacji. Spróbuj skontaktować się z dostawcą usług.

Sprawdź tez czy w opcjach internetowych nie macie jakichś serwerów proxy mogli go wyłączyć... albo przekonfigurować nie kontaktując Cię o tym. A działa HTTP u innych??
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 51250
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    No i jest sposób na sieć lokalną nie należy przeinstalowywać systemu tylko opier..... administratora i znowu (nie wiem jak długo) wszystko działa jak należy.Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
  • #5 52379
    And63
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A jakie masz wpisane serwery DNS - adres waszego serwera czy tpsa (194.204.159.1 , 194.204.152.34) ? Jeśli masz serwer DNS własny to mogą być problemy - zła konfiguracja, pady demona itp. Wpisz sobie dnsy tpsa i tyle.
REKLAMA