logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niektóre strony się nie otwierają na moim komputerze, u znajomych działają

Robert79 25 Sty 2007 10:54 1476 8
REKLAMA
  • #1 3485261
    Robert79
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem z otwarciem niektórych stron, wpisuje normalnie adres natomiast nie chce mi się wyświetlić zawartość strony, którą wpisuje, większość stron otwiera mi się. Najdziwniejsze jest to, że u znajomych na ich komputerach otwierają się te strony. W czym może tkwić problem? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3485268
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj jakie to strony, jakie masz łącze i jakiej przeglądarki używasz.
  • REKLAMA
  • #3 3485342
    Robert79
    Poziom 10  
    np. strona www.hp.pl, jest to łącze stałe przez Netie, próbuje na przeglądarkach IE, Mozilla firefox i Opera.
  • REKLAMA
  • #4 3487951
    Xantias
    Poziom 2  
    też miałęm problemy z otwieraniem sie stron. polecono mi aby zmienić dns-y na aktualniejsze i mi praktycznie wszystko chodzi co potrzebuje. może to jest przyczyna, ale jestem jeszcze nowicjuszem i moge sie mylić ;P pozdrawiam
  • #5 3563905
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!!
    Odczytujesz adres IP strony, ktora chcesz otworzyc poprzez np puszczenie pinga na nia (np ping www.wp.pl) jedoczenie dostajac informacje o IP. Po tej operacji przepisujesz IP stony do przegladarki http://************* i walisz w enter. Jak sie polaczysz to masz problem z DNS jak nie to szukasz przyczyny w Windzie.

Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #6 3563988
    Robert79
    Poziom 10  
    No faktycznie, zapomniałem o tej możliwości, w każdym razie cały czas pisze mi, że "Upłynął limit czasu żądania" natomiast te strony, które mi się otwierają pokazują że jest połączenie, więc z czym konkretnie może być teraz problem?

Pozdrawiam.
  • #7 3564196
    szaleniec
    Ocena: 199
    Wydaje mi sie, tak jak juz ktos wczesniej wspomnial, ze problemem moga byc dnsy. Wpisz na sztywno dnsy tepsowe i powinno hulac.
  • #8 3564818
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Troszke nie rozumiem Twojej wypowiedzi tzn ping nie odpowiada na te strony na ktore probujesz sie dostac i nie otwieraja sie, a odpowiada na te ktore chodza normalnie?
    Mozesz podac (oczywiscie jesli nie jest to tajne :) ) z jakimi stronkami jest problem?
    Jest jeszcze jedno racjonalne wytlumaczenie dlaczego ping nie odpowiada (jesli oczywiscie masz taki problem): admin serwera zablokowal pingowanie sie na jego stronke i nie zrobisz tego, ale i tak wpisanie polecenia ping po adresie powinno Ci "przetlumaczyc" na wartosci cyfrowe i za pomoca nich pon wpisaniu w ptrzegladarke pomimo ze ping nie odpowiada powinnes sprobowac sie polaczyc.

Informacyjnie do kolegi wyzej:
    pomimo blednego wpisania lub braku dns'ow przy wpisaniu w przegladarce adresu juz "przetlumaczonej" strony na postac cyferek powinna sie ona polaczyc!

Pozdrawiam!!
  • #9 3564835
    szaleniec
    Ocena: 199
    Radeon 24 napisał:

Informacyjnie do kolegi wyzej:
    pomimo blednego wpisania lub braku dns'ow przy wpisaniu w przegladarce adresu juz "przetlumaczonej" strony na postac cyferek powinna sie ona polaczyc!

Pozdrawiam!!

To jest oczywiste.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości otwarcia niektórych stron internetowych na komputerze użytkownika, mimo że u znajomych działają one poprawnie. Użytkownik korzysta z łącza stałego Netia oraz przeglądarek Internet Explorer, Mozilla Firefox i Opera. Wskazano, że przyczyną mogą być nieaktualne lub błędnie skonfigurowane serwery DNS. Zalecane jest sprawdzenie adresu IP strony za pomocą polecenia ping oraz próba wpisania bezpośredniego adresu IP w przeglądarce, co pozwala zweryfikować problem z DNS lub systemem operacyjnym. Wskazano również, że wpisanie statycznych, aktualnych adresów DNS (np. DNS operatora) może rozwiązać problem. Dodatkowo zwrócono uwagę, że brak odpowiedzi na ping nie zawsze oznacza brak dostępu do strony, gdyż serwery mogą blokować pingowanie, ale adres IP można wykorzystać do połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA