logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B 1996: Czy pływak źle wskazuje poziom paliwa?

anulaz 03 Cze 2008 09:22 3039 14
REKLAMA
  • #1 5208561
    anulaz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    --------------------------------------------------------------------------------

WITAM,MAM PROBLEM Z OPLEM , POKAZUJE , ŻE MAM JESZCZE BENZYNĘ , A JUŻ NIE CIĄGNIE, NAWET NIE SZARPIE.WLAŁAM 30 LITRÓW ,PRZEJECHAłAM 380 KM , I KICHA, DOLAŁAM 5 LITRóW DOPIERO ZASSAŁ. NIE ZNAM SIE NA TYM, ALE CZY TO WINA PŁYWAKA ?
    :please:
  • REKLAMA
  • #2 5208615
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Może być pływak podwieszony, ale też może wystąpiła nieszczelność w zbiorniku, nie pisz dużymi literami, polecam wizytę w "zakładzie napraw sprzętu jeżdżącego". Bez zobaczenia, można gdybać!
  • #3 5208628
    anulaz
    Poziom 10  
    dzięki, może znajdę dobrego kolegę, niech popatrzy... :o
  • REKLAMA
  • #4 5208651
    Pawel wawa
    Najważniejsze to sprawdzić, czy jest paliwo w zbiorniku jak przestanie jechać. i czy czasem nie pomoże ...odkręcenie korka... ale to już musi ktoś zerknąć.
  • #5 5208665
    anulaz
    Poziom 10  
    nie wiem do czego to miało się odnosić:?:paliwo miałam,a przynajmniej powinno jeszcze być kontrolka się nie świeciła, dlatego dla mnie to problem ...
  • #6 5208668
    Pawel wawa
    Do instalacji odpowietrzającej zbiornik:)

Dodano po 37 [sekundy]:

Kolejny post w dziale dla mechaników....
  • REKLAMA
  • #7 5208676
    anulaz
    Poziom 10  
    ok zerkniemy dam znać...:D
  • #8 5214863
    maczar
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Nie wiem jak tam jest zbudowana pompa, ale może urwał (odłączył się) wężyk od pobierania paliwa do pompy (smok)
  • REKLAMA
  • #9 5215399
    anulaz
    Poziom 10  
    Próbowaliśmy dostać się do baku, ale nie mogliśmy odkręcić wieczka, nie wiem czy to wężyk, ale teraz paliwa jest cały bak, a jak zatrzymam się przed skrzyżowaniem i jest lekkie wzniesienie, to gaśnie.Tyle, że po przepchaniu go na prostą drogę normalnie odpala.Będziemy próbować odkręcić wieko i sprawdzić co tam jest.
  • #10 5215432
    Pawel wawa
    dobrze szukasz, teraz wiemy, że to usterka w pompie, czym odkręcacie to wieczko, pilnikiem do paznokci?
  • #11 5215451
    anulaz
    Poziom 10  
    Nie bądz taki złośliwy jak to wieko.Myślę, że zakończę to pisanie, bo się coraz bardziej daję wciągnąć w jakąś grę, a pomoc marna, ale przecież jestem tylko dziewczyną...dam radę.Pa.
  • Pomocny post
    #12 5219100
    PAW_B
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    anulaz napisał:
    Nie bądz taki złośliwy jak to wieko.Myślę, że zakończę to pisanie, bo się coraz bardziej daję wciągnąć w jakąś grę, a pomoc marna, ale przecież jestem tylko dziewczyną...dam radę.Pa.

Jest to prawdopodobnie wina pompy paliwa. Przy pełnym zbiorniku dopływ paliwa jest samoczynny i mimo słabej pracy pompy silnik pracuje, przyjeździe pod górkę poziom paliwa się obniża ( w stosunku do silnika i) i dlatego silnik gaśnie. Czeka cię wymiana pompy ( jeżeli masz zamiar jeździć tym autkiem kilka lat to nie oszczędzaj i kup pompę z wyższej półki np. Bosch, bo podróby chodzą głośno i krótko).
    Pozdro PAW_B
  • #13 5219818
    anulaz
    Poziom 10  
    Dzięki bardzo, skorzystam, chociaż ostatnio zgasł przy pełnym baku, ale po wypchaniu go na równą drogę odpalił.
  • Pomocny post
    #14 5220390
    Pawel wawa
    Zdjąć pompę wymienić wężyk wewnątrz, założyć pompę. Ale po co ja to pisze, wszak i tak nie pomagam...
  • #15 5221766
    anulaz
    Poziom 10  
    Pomagasz, tylko nieraz jesteś za bardzo złośliwy.

Podsumowanie tematu

✨ Właścicielka Opla Corsa B z 1996 roku zgłasza problem z nieprawidłowym wskazywaniem poziomu paliwa – wskaźnik pokazuje, że jest jeszcze benzyna, mimo że silnik przestaje pracować. Przejechała 380 km po zatankowaniu 30 litrów, a następnie musiała dolać dodatkowe 5 litrów, aby silnik zaskoczył. W dyskusji zasugerowano możliwe przyczyny: uszkodzony lub podwieszony pływak, nieszczelność zbiornika, problemy z odpowietrzeniem baku, odłączony wężyk paliwowy (smok) lub awaria pompy paliwa. Szczególnie wskazano na usterkę pompy paliwa, która przy pełnym baku może działać słabo, a na wzniesieniach powodować zgaśnięcie silnika z powodu niewystarczającego dopływu paliwa. Zalecana jest wymiana pompy paliwa na wysokiej jakości, np. marki Bosch, aby uniknąć problemów z głośną i krótkotrwałą pracą podróbek. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę wężyka paliwowego wewnątrz zbiornika oraz odkręcenie wieczka baku w celu diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA