logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat licznika mod 16 JK z 4 diodami?

Matiq05 03 Cze 2008 15:45 2932 7
REKLAMA
  • #1 5209591
    Matiq05
    Poziom 2  
    Witam. Potrzebuje schemat licznika modulo 16 na przerzutnikach typu JK z 4 diodami... i kompletnie nie wiem gdzie go znaleźć...
  • REKLAMA
  • #2 5209603
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6163
    Przeniosłem z: Układy scalone
  • REKLAMA
  • #3 5209621
    Matiq05
    Poziom 2  
    W sumie też chodzi o stworzenie... a nie o nauke ale potrzebuje schematu...
  • REKLAMA
  • #5 5209699
    Matiq05
    Poziom 2  
    wujek sie nie zna na moim problemie... ;] Dlatego napisałem tutaj.. bo kolega prosi o pomoc bo ma zrobić Licznik modulo 16 na przerzutnikach typu JK z 4 diodami i cos jeszcze mówił o Układzie 74113. Bo musi napisac schemat i płytkę przygotować to układu... i potrzebuje tylko schematu a na google nie ma... nawet jakiś uproszczony... jedynie jaki jest to bez diod... I czy te diody mają być wpięte na wyjście czy jak to nie wiem...

No i dzieki za pomoc lol...
  • #6 5209756
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Zapewniam, że się zna. Trzeba tylko precyzyjnie zapytać. Układ 74HC113 jest TU. Od samego układu ważniejsze jest, czy licznik ma być asynchroniczny , czy synchroniczny.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #7 5211095
    Matiq05
    Poziom 2  
    To nie jest ważne dla mnie czy ma być a czy synchroniczny... Ale juz sam sobie poradze widze... narazie...
  • #8 5211850
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Nawet kolega nie zauważył, że zielony tekst jest linkiem do informacji ;) :P Dla asynchronicznego pierwszy obrazek z lewej strony, w pierwszym wierszu. Dla synchronicznego piąty z pierwszego wiersza. :P :P

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat licznika modulo 16 zbudowanego na przerzutnikach typu JK, z wykorzystaniem 4 diod do wskazań lub sterowania. Autor potrzebuje gotowego schematu, najlepiej z uwzględnieniem układu 74HC113, który jest przerzutnikiem JK. W dyskusji podkreślono, że ważne jest rozróżnienie między licznikami asynchronicznymi i synchronicznymi, choć autor nie wymaga konkretnego typu. Udostępniono linki do schematów układu 74HC113, wskazując na konkretne obrazy przedstawiające konfiguracje liczników asynchronicznych i synchronicznych. Problemem pozostaje umiejscowienie diod w układzie – czy mają być podłączone do wyjść przerzutników, co nie zostało jednoznacznie wyjaśnione. Ogólnie dyskusja sugeruje, że schematy są dostępne, lecz wymagają precyzyjnego wyszukiwania i interpretacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA