logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kropki na spektrogramie SDR 14107kHz – identyfikacja emisji i sygnałów

Klima 04 Cze 2008 10:13 2155 12
REKLAMA
  • #1 5211996
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Witam serdecznie!

Na stronie
    http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
    działa odbiornik SDR.

Z jego użyciem udało mi się zaobserwować następującą emisję (na 14107kHz):

Czy ktoś może mi powiedzieć, co to za emisja - te kropki na spektrogramie? Nie mniej ciekawe jest to, co dzieje się kilka kiloherców niżej - co to?
  • REKLAMA
  • #3 5212154
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Da się tam kogoś posłuchać ? Tylko namiastkę głosu udało mi się usłyszeć...
  • REKLAMA
  • #4 5212346
    Klima
    Poziom 31  
    puszak napisał:
    Da się tam kogoś posłuchać ? Tylko namiastkę głosu udało mi się usłyszeć...

"Dostrajasz się" tym żółtym suwakiem pod spektrogramem. Jak nic nie ma, to spróbuj później. Rozmowy po polsku też słychać.

Co do brzmienia intrygującej emisji - no nie wiem jak to powiedzieć, taka jakby melodyjka to jest.
  • #6 5212454
    Klima
    Poziom 31  
    SP5IT napisał:
    http://www.kb9ukd.com/digital/
    Może tu znajdziesz co to jest.
    Michał

Coś jakby MFSK...
  • Pomocny post
    #7 5212596
    CARPET
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    potwierdzam jest to mfsk
  • #8 5215879
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Koledzy znacie może tego typu stronę, tylko żeby ten cały odbiornik był w Polsce ?
  • REKLAMA
  • #9 5216075
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    puszak napisał:
    Koledzy znacie może tego typu stronę, tylko żeby ten cały odbiornik był w Polsce ?

W Polsce nie ma odbiornika "online". Gdyby taki się pojawiłł to na pewno nowina by szybko obiegła "świat krótkofalarski".
  • #10 5216076
    Klima
    Poziom 31  
    puszak napisał:

Niestety nie.
  • REKLAMA
  • #11 5225942
    fallstart
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    nie wiem, czy to tylko moje subiektywne odczucie, ale ten odbiornik nie jest rewelacją - przynajmniej jeśli chodzi o pasmo 20m. Na moim Taurusie słyszę znacznie więcej stacji, niż przez WebSDR. Przy czym jako antenę mam 10m LongWire + balun 1:9, bez skrzynki antenowej, w dodatku zawieszoną bardzo nisko (w najniższym punkcie jest tylko około 1m ponad dachem budynku gospodarczego, na wysokości 1 piętra nad ziemią).

Ciekaw jestem opinii innych słuchających.
  • #12 5226500
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Na www.globaltuners.com usłyszysz dużo więcej (następca dxtuners.com). Jest tam więcej odbiorników.
    Aby słuchać należy się zarejestrować.
  • #13 5962995
    sc444
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A do "Globala" jeśli chcesz, to mozesz zgłosić własna aplikację i chetnie cie podłączą :) i juz bedzie w polsce Odbiornik !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na częstotliwości 14107 kHz zaobserwowano emisję cyfrową z charakterystycznymi kropkami na spektrogramie, która została zidentyfikowana jako emisja MFSK (Multiple Frequency Shift Keying). Użytkownicy dyskutowali o możliwości odsłuchu sygnału za pomocą odbiornika SDR dostępnego online na stronie WebSDR Uniwersytetu w Twente. Wskazano, że emisja ma melodyjny charakter, a pod częstotliwością 14107 kHz pojawiają się inne sygnały, które wymagają dalszej analizy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące stron z informacjami o emisjach cyfrowych, m.in. kb9ukd.com. Poruszono także temat dostępności odbiorników SDR online w Polsce, gdzie obecnie brak jest takich usług, a jako alternatywę wskazano serwis globaltuners.com, który oferuje większą liczbę odbiorników po rejestracji. Jeden z uczestników porównał odbiór WebSDR z odbiorem na własnym odbiorniku Taurus z anteną LongWire, zauważając lepszą czułość lokalnego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA