logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyją transmisję odebrałem ?

pawelr98 30 Mar 2020 06:50 684 5
REKLAMA
  • #1 18571733
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Witam

Chciałem sobie posłuchać CRI na 7305kHz ale zapomniałem o zmianie czasu (szukałem o 21 a transmisje są teraz o 22).

I natrafiłem na tą transmisję jak kręciłem się w okolicy 7MHz.

Okolice 21-22 wczoraj.

Albo 2 harmoniczna 80m albo pasmo 40m.

Znając okolicę wiem, że jest antena na fale krótkie.
    SP2CA sądząc po zauważonej naklejce na Mazdzie pod blokiem z anteną.
    Mam oko do aut to od razu zauważyłem nietypowy symbol.

Dystans nie jest w sumie duży i zastanawia mnie czy to właśnie SP2CA ze względu na siłę sygnału.

SSB nie byłem w stanie zdekodować dając nośną bokiem, ECH81 ma zbyt duży poziom sygnału jak na to radio i jeszcze dochodzi modulacja 50Hz (prostownik jednopołówkowy).

Mamy tu jakichś krótkofalowców, mogących pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 18571753
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Słychać CQ contest, CQ contest, czyli wywołanie w zawodach(reszta niezrozumiała). Albo przebitka bliskiej stacji z 80m, albo dobra propagacja na 40m. Możesz użyć np. SDR online ; http://sp2pmk.tvk.torun.pl:8901/ żeby zweryfikować co odbierasz.
  • REKLAMA
  • #3 18571790
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    W weekend odbywały się zawody WPX. W tym czasie na wielu pasmach było wielu nadawców jednocześnie.
    Na początku słychać stację DJ9UN jak woła i odpowiada kolejnym stacjom zgłaszającym się na wywołanie, podaje raporty i kolejny numer łączności. Jedną z tych stacji jest UT5RB, ale jej nie słyszysz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18577466
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Tylko ja w fale krótkie bawić się nie zamierzam na poważnie.

Jak przyjdzie RTL-SDR V3 z chin to będzie się można pobawić.
    Ale jak na razie to idzie niemiłosiernie długo.

Czasem lubię sprawdzić co Chińczycy puszczają w eter, bo to oni głównie siedzą na krótkich.
    A że Tamburyn nie zalicza się do profesjonalnych odbiorników KF to wiadomo.
    Akurat kręcąc się po skali natrafiłem na sygnał.

Wiem mniej więcej jak wygląda sprawa z SSB to szybko przelutowałem kondensator w oscylatorze ECH81 i postanowiłem sprawdzić, czy da się coś poprawić w kwestii demodulacji SSB.
  • #6 18577909
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Tę transmisję odebrałeś bezpośrednio z pasma 7MHz. Nie jestem w stanie powiedzieć Ci z jakiej konkretnie częstotliwości. Napisz E mail do Alaina i wyślij mu nagranie; może odpisze i potwierdzi Ci nasłuch.
    Wieloletnie osłuchanie się emisji SSB pozwala na odbiór bez BFO sporą część transmisji.
REKLAMA