Chce zregenerować bateria, problem tkwi w tym, ze w ogóle się nie zapala kontrolka od ładowania, a w WIN XP wskazuje naładowanie 0%. Mam pytanie czy to wina ogniw już czy czegoś innego?
Zdjęcia bateria załączam poniżej.
My też nie wiemy bo nie jesteśmy jasnowidzami. Napisz chociaż na jakim jest sterowniku.
W tym dziale są dwa obszerne wątki na temat regeneracji baterii. Stamtąd dowiesz się wszystkiego czego potrzeba.
Jest więc spore prawdopodobieństwo, że są uszkodzone, zużyte...Na zdrowym akumulatorze li-ion nie ma prawa być tak niskiego napięcia.
Możesz spróbować je sztucznie naładować/podnieść do życia, za pomocą zasilacza z regulacja prądu i napięcia, robiąc jakąś łądowarkę do pojedynczych ogniw ...budując np. układ na LM317:
http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3
Jak będziesz miał jakieś wnioski po przebadaniu akumulatorów możemy wrócić do tematu ładowania. Niesprawnych ogniw nie naładujesz
gulu666, może spróbuj dać im tzw. "kopa".
Podłącz do baterii większe napięcie ( coś koło 12 V ) i ładuj przez minute. Mi się udało odzyskać w ten sposób kilka ogniw.
Tylko nie wiem jak skutki tego... bo nie testowałem ogniw na dłuższą mete.
pozdr ;]
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Problem dotyczy baterii do laptopa COMPAQ EVO N600, która nie ładuje się i w systemie Windows XP wskazuje 0% naładowania, a kontrolka ładowania się nie zapala. Bateria zawiera ogniwa litowo-jonowe, które wykazują bardzo niskie napięcia (od 0,11 V do maksymalnie 1,75 V), co sugeruje ich uszkodzenie lub zużycie. Sterownik baterii to układ BQ2082DBT. Wskazano, że naładowanie uszkodzonych ogniw jest niemożliwe bez ich regeneracji. Proponowane rozwiązania obejmują sztuczne doładowanie ogniw za pomocą zasilacza z regulacją prądu i napięcia, np. układu na LM317, lub podanie krótkiego impulsu wyższego napięcia (około 12 V) w celu "ożywienia" ogniw. Wątki dotyczące regeneracji baterii oraz dodatkowe zdjęcia elektroniki baterii zostały udostępnione w celu dalszej analizy. Wygenerowane przez model językowy.