logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Navia NV33 Windows CE 5.0 – jak odblokować i instalować AutoMapę oraz inne programy

Adam222op 05 Cze 2008 20:27 100391 51
Najlepsze odpowiedzi

Jak odblokować nawigację Navia NV33 z Windows CE 5.0 i uruchomić na niej AutoMapę oraz inne programy?

Odblokowanie polega na edycji pliku autorun.inf: wpis `\Flash_storage\Navia\Menu.exe` trzeba zamienić na `\Windows\explorer.exe`, zapisać plik w `Flash_storage` i zresetować urządzenie — wtedy uruchomi się „goły” Windows CE [#5218372][#5219109] Do samego odblokowania karta SD nie jest potrzebna, a jeśli chcesz mieć własne menu, możesz zamiast `explorer.exe` wskazać własny plik `.exe` i sterować startem z pliku `menu.ini` [#5220985][#5222804] ActiveSync służy tylko do połączenia z PC: uruchamiasz go na komputerze, podpinasz Navię przez USB i przez „Eksploruj urządzenie” kopiujesz/edytujesz pliki [#5219109] Programy najlepiej trzymać w `Flash_storage` albo na karcie SD, bo w innych lokalizacjach po restarcie znikają; na tym sprzęcie działa m.in. AutoMapa 4/5, MioMap 3, iGO8, TomTom 6, MapaMap 4 oraz prosty player do MP3/DivX [#5221719][#5224137][#5229985] AutoMapę można uruchamiać np. z `\sdmmc\AutoMapa EU\wceAm.exe`, a TomToma z `\sdmmc\TomTom Navigator\TomTom Navigator.exe` [#5222804] Użytkownicy potwierdzili też, że karta 4 GB działa, mimo że instrukcja mówi o 2 GB [#5221188][#5221719]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5217061
    Adam222op
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam! Mam pytanie czy istnieje możliwość odblokowania tej nawigacji. Na nawigacji zainstalowany jest windows CE CORE 5.0.
    Zainstalowałem na kompie ActiveSync ale nie może wykryć tej nawigacji
    Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić i jakie programy można zaistalować do tego windowsa. NA forum czytałem o odblokowaniu nawigacji Smart SG 320 czy procedura odlokowania Navia 2008 jest taka sama ? Z góry dziekuje za podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 5217586
    conrado300
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Nie jestem pewien ale chyba odblokowanie Navia 2008 odbywa sie przez edycje pliku wsadowego. Odezwij sie do mnie na PW to pomoge Ci ja odblokowac.
  • #3 5218372
    Grzesiek1972
    Poziom 11  
    Aby odblokować WIN CE 5.0 w Navi wystarczy edytować plik o nazwie: autorun.inf Sposób banalnie prosty ogranicza się do skopiowania pliku na dysk PC edytowanie za pomocą notatnika - wpis tam znajdujący się (\Flash_storage\Navia\Menu.exe) należy zastąpić takim: \Windows\explorer.exe zaipsać zmiany i wkleić do katalogi Navi: \flash_storage Następnie reset i po robocie:) Jeśli nic nie zostało skopane to uruchomi się golusieńki windows. Roztropności w działaniu życzę:)
  • REKLAMA
  • #5 5218708
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    też mam tą NAWIĘ i wszedłem w ten link ale sie pogubiłem

kolego jeśli możesz rozwiń temat jak to dokładnie zrobic krok po kroku w co wejśc co dokładnie zrobic
    opisz jak małemu dziecku bo widzę że strasznie dużo ludzi szuka takiej informacji na necie
  • #6 5218910
    conrado300
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Odezwij sie do mnie na PW lub GG. To postaram Ci sie wytlumaczyc jak to odblokowac.
  • #7 5219109
    ral356
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Jesli masz Win2000 ... WinXP, to zabawe nalezy rozpoczac od sciagniecia ze stronu Microsoft programu do synchronizacji urzadzen portable z komputerem PC ActiveSync

http://www.microsoft.com/WINDOWSMOBILE/ACTIVESYNC/DEFAULT.MSPX

Nastepnie zainstalowac w/w na swoim PC

podlaczyc GPS przez USB i uzyskac polaczenie (automatycznie sie to zrobi)

eksplorowac swoje cacko: Narzedzia-Eksploruj urzadzenie

przeniesc sobie na pulpit PC plik autorun.inf

nastepnie poprawic zawartosc z:

Flash_storage\Navia\Menu.exe

na:

Windows\explorer.exe

(to pisal kolega Grzesiek1972)

zapisac zmiany (save)

przegrac go do GPS

zresetowac GPS - przycisk z tylu (najlepiej tylna czescia rysika)

Milej zabawy

Dodano po 3 [minuty]:

zjadlem bekslesze na poczatku
    z:
    \Flash_storage\Navia\Menu.exe
    na:
    \Windows\explorer.exe

bez nich nie zadziala, przepraszam.

Dodano po 7 [minuty]:

Jesli pozniej zechcecie, zeby Wasze ustawienia nie ginely po kazdym resecie, musicie zadbac o to, aby pulpit i wszystkie pozostale programy umieszczac w pamieci "Flash_storage" (widziana jako katalog). Umieszczone w innym miejscu, po resecie ginie, bo to jest RAM. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 5219811
    nd022
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Ja tez mam ochotę kupić sobie tan nawigację. Tylko ze chciałbym sie zapytać czy waszym fachowym okiem jest to cos wartego zainteresowania? Chodzi mi czy to jest dobra nawigacja a ma tylko cienkie mapy. Czy parametry tego nie różnią się od innych markowych urządzeń? Czy jej dokładność jest porównywalna czy sa jakieś braki itd?Interesuje mnie tez czy normalnie bez problemu mogę zapakować w niego programy takie jak Automapa albo TomTom? Jak wy to widzicie i czy warte jest brać?
    Pozdrawiam i proszę o wyczerpującą odpowiedz jak dla małpy bo ja dopiero chce sie zacząć tym bawić a nie stać mnie na droższe:)
    Piotr
  • #9 5220035
    PBK
    Specjalista AGD
    czy do tego odblokowania potrzebna jest karta sd?

w zasadzie i tak planuje jakaś kupic ale jest tyle tego na rynku ze sie pogubiłem

i pytanie jaka i gdzie najlepiej i najtaniej kupic?.
    i jeszcze jedno pytanie czy Navia faktycznie bedzie obsługiwała tylko karty do 2gb?
    czy jak kupię 4 gigową - zrobię dobrze?
  • #10 5220176
    Adam222op
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Ta nawigacja działa całkiem sprawnie.
    Jednak po podłączeniui do kompa ActiveSync nie może jej wykryć. Spróbuje jeszcze raz pobrać ten programik może mialem jakas stara wersje i dla tego nie chcial jej wykryć.
    Mam jeszcze jedno pytanie czy po odblokowaniu Windowsa CE instalacja jekiś inych programów czy map bedzie wymagała jakiś zmian w rejestrze systemu bo podobno coś tam trzeba pozmieniać żeby moć odpalać je ze skrótów na pulpicie oraz aby móc ustawić pulpit.
    A jakie aplikacje polecili byście do zainstalowania do tej Navi aby móc oglądać jakieś zdjęcia czy odtważać mp3 lub jakieś filmy?
  • #11 5220985
    Grzesiek1972
    Poziom 11  
    Do odblokowania WIN CE nie jest potrzebna karta SD, służy ona wyłacznie jako nośnik dodatkowych danych np map, filmów czy muzyki. Wedle mojej wiedzy (gdzieś na forum wyczytałem) do 2Gb - zresztą pakowanie czwórki mija sie z celem lepiej mieć 2x2Gb moim zdaniem tak praktyczniej.

Taniej niż w Biedronce nie widziałem.

Ktoś jeszcze wspominał o niedowidzącej aplikacji ActiveSync.... dziwne - wystarczy uruchomić ActiveSync na kompie, podłaczyć kablem kompa i nawigacje, NACISNąć przycisk POWER na górnwj części obudowy i wszystko hula jak należy.

Co do zmian w oryginalnym sofcie na skutek instalacji innych map: zalecana mega roztropność, więc kopie czego sie da zanim sie coś tknie, w razie porażki jest nadzieja.

Zgłębiam dostępność i możliwości instalacji map bezpośrednio na SD- wtedy to chyba wyglądać bedzie należycie, oryginalna MM zostaje w Navi a posługujemy sie np. TomTom'em.
    Wtedy najlepiej jest zapisać w autostarcie ścieżkę do pliku .exe na karcie SD.

Pozdrawiam, i proszę dzielcie się wiedzą!!!:D
  • #12 5221188
    kkuurr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dla uzupełnienia ze sprzętem tym działa karta 4GB - konkretnie Protec mini SD z adapterem kupiony w Znaku - sprawdzone bo taką akurat mam :)

myślę, że inne też.

na sprzęcie tym działa bez problemu automapa 4 i 5, miomap3, igo8, tom tom 6 navigator, no i nowa mapamap 4 - ta oryginalna sprzedawana w zestawie to kompletna porażka :)
  • #13 5221268
    arthurro17
    Poziom 1  
    Czy sposób jaki został opisany w tym temacie z podmianą na "gołego" Windowsa jest dobry? chodzi mi o ty czy jak już to zrobię to będę miał nadal mapemap czy nie? No i chciałbym wgrać auto mape 5.05 ale nie wiem jak to zrobić, jak ją zainstalować na tej karcie SD? Ściągnąłem z neta bez instalacyjną ale nie wiem czy jak ją wrzucę tylko na mapę to czy moja navia ją sama zaakceptuje czy muszę coś zmienić? pomóżcie
  • #14 5221324
    PBK
    Specjalista AGD
    Protec mini SD ??
    szukałem na allegro ale nie ma takiej

arthurro17 ?
    jaką masz kartę u siebie dokładnie?

Dodano po 2 [minuty]:

pomoże mi ktoś z wyborem karty sd na Nawię?
    zobaczcie ile tego jest - !!!!!

http://www.skapiec.pl/cat/16-pamieci-flash.html
  • #15 5221719
    kkuurr
    Poziom 11  
    sorki - miało być prEtec - tu masz Pretec mini
    http://znak.pl/index.php?cid=805&scid=2989

absolutnie nie znaczy to, że inne nie działają! najpewniej tak.
    to znaczy, że zamontowano czytnik który czyta karty 4GB i tyle :) ja bym brał najszybszą i najtańszą SDHC class 6

arthurro17 -s sposób jest dobry, nie tracisz mozliwości uruchamianie mapamap. w razie potrzeby możesz zmienić wpis na poprzedni i jest to co było.
    radzę zrobić swoje menu bo goły windows ma wkurzający pasek (jak to windows) - który lubi zostawać po właczeniu mapy (nawet jak się włączy auto ukrywanie).
  • #16 5222218
    PBK
    Specjalista AGD
    kkuurr
    własnie o to chodzi że na instrukcji stoi mi napisane że na maxa moge zasadzic 2 GB a ja chce kupic 4 GB !!!

i czy NAVIA będzie widziała te 4 GB czy tylko 2GB ???

Dodano po 6 [minuty]:

no i właśnie wczoraj zmieniłem plik

z:
    na:
    \Windows\explorer.exe

i więcej nic nie robiłem ale teraz nie odpala mi ta mapa co była oryginalnie:(

no i nie wiem cholera jak wgrac mio albo tomtoma w to cholerstwo?

kurcze moze dla was to śmieszne pytania ale nie znam się na takich sprawach

jesli by ktoś mógł wytłumaczyc po kolei i łopatologicznie krok po kroku ????????????????????
  • #17 5222593
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Zwróć uwagę, że zmienił się wpis w autorun.
    Teraz możesz odszukać program mapamap w folderze (w pamięci GPS`a).
    Klik i już masz mapkę :)
    Nie jest konieczne klikanie menu.exe - w sumie dla Ciebie najszybszy sposób na start mapy to kliknięcie właśnie pliczku menu.exe.
    Wystarczy znaleźć plik mapamap.exe (nie pamiętam dokładnie nazwy) i uruchomić jak każdy inny program w Windowsie.
    Ot cała filozofia.

Co do 4 GB, to będzie widzieć kartę, ale praca windy będzie spowolniona.

Mapy instalujesz na stacjonarnym komputerze (w pewnym sensie), tzn. są wypakowane i później automatycznie transferowane do GPS`a. Musisz mieć podpiętą navi przez USB pod kompa.
  • #18 5222804
    kkuurr
    Poziom 11  
    co do karty to pisałem wyżej, że widzi i czyta kartę 4 GB - wiem bo próbowałem (a instrukcja instrukcją)
    co do prędkości działania to bzdura - ktoś tak palnął i taka informacja sobie chodzi po sieci. spodziewaj się natomiast wolniejszego działania w przypadku wgrania prawie całej europy 1,9 GB a Polski 140 MB

dokładnie tak jak napisał Dulan możesz wejść w flash_storage -> mapamap30 -> i uruchomić mapę ręcznie mapamap3.exe
    ma to taką wadę, że pozostaje pasek windowsa - upierdliwy - proponuję zrobić menu:
    zmieniasz zawartość pliku autorun.inf na:\Flash_storage\menu\Menu.exe

ściągnij rozpakuj i skopiuj do nawi w katalog flash_storage ten pliczek i zrób restart (reset z tyłu)

http://rapidshare.com/files/120752889/menu.rar

po restarcie otrzymsz menu startowe z możliwością startu windowsa, mapy map3 (tej oryginalnej) , automapy i tom toma , oczywiście automapę i tomka musisz sobie zainstalować w menu.ini podane są ściezki

mapa map - oryginalna
    \flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe

czyli tam gdzie jest obecnie

automapa na karcie SD - musisz zainstalować
    \sdmmc\AutoMapa EU\wceAm.exe

tom tom 6 na karcie SD - musisz zainstalować
    Command = \sdmmc\TomTom Navigator\TomTom Navigator.exe

windows ce 5

= \windows\explorer.exe

jeśli zmienisz lokacje to musisz zmienić scieżki w menu.ini

instalacja. postaraj się o AM, tom toma (nie wnikajmy czy legal) jeśli nie wgrasz to ikony będą nieaktywne i otrzymasz komunikat o niemożliwości uruchomienia.

z internetu ściągnij activesync - legalny darmowy :) (ale skoro już grzebałeś to masz)

zainstaluj AM 4 czy 5 na karcie instalator cie poprowadzi, możesz też znaleźć wersie które wystarczy wgrać bezpośrednio na kartę . dodaj potrzebne mapy na kartę. punkty poi, podobnie tom tom. wszystko
  • #19 5223352
    PBK
    Specjalista AGD
    robie
    \flash_storage\MapaMap30\mapamap3 "nie mam na koncu pliku tego "exe"
    zmieniłem nazwe koncowego pliku dokładając "exe" zrestartowałem i nadal mi nie odpala wyaswietlajac komunikat:

niektóre mapy lup dane niezbedne do prawidłowego działania mapymapnie zostały przwidłowo zainstalowane lub zostały uszkodzone
    zamknij aplikację i zainstaluj ponownie danea nastepnie ponownie uruchom mapemap !!!!!!
  • REKLAMA
  • #20 5223445
    Dulan
    Poziom 26  
    \flash_storage\MapaMap tam masz mieć katalog PL_1260-200712. Jak jest to ok.
    Wchodzisz do \flash_storage\MapaMap30\ i na mapamap3 klikasz "copy" (nie zmieniaj mu rozszerzenia).
    Zamykasz folder i wklejasz na pulpit skrót (nie cały plik) "paste shortcut".
  • #21 5223584
    kkuurr
    Poziom 11  
    windowsy mają ogólnie niechęć do pokazywania rozszerzeń plików - trzeba było ten plik po prostu kliknąć żeby się uruchomił. :) - musisz skasować to dopisane "exe"
  • #22 5223635
    PBK
    Specjalista AGD
    Dulan
    robiłem to wszystko i twoje rady nie działają
    nie daje sie skopiowaC skrót na pulpit

i jeśli poprostu klikam na"mapamap" nie daje mi się uruchomic

Dodano po 8 [minuty]:

własnie spowrotem zrobiłem
    w pliku autorun :

\Windows\explorer.exe
    na:

i w trakcie wczytania mapymap pojawia sie znowu komunikat:
    niektóre mapy lup dane niezbedne do prawidłowego działania mapymapnie zostały przwidłowo zainstalowane lub zostały uszkodzone
    zamknij aplikację i zainstaluj ponownie danea nastepnie ponownie uruchom mapemap !!!!!!

pomocyyyyy!!!

Dodano po 50 [minuty]:

własnie wywaliłem cała mapemap z pamieci flasch

teraz pytanie :

jaką mam wgrac mape zeby weszła do pamieci flasch bez karty sd
    i jak dokładnie tego dokonac?
    proszę o łopatologiczny opis
  • #23 5224021
    kkuurr
    Poziom 11  
    :)

jeśli skopiowałeś sobie całe katalogi mapamap i mapamap30 to je skopiuj do navi.
    mozesz zarejestrować się na stronie MapaMap i wtedy pozwolą Ci ściągnąć to badziewie raz jeszcze - zainstalujesz sobie.
  • #25 5224137
    kkuurr
    Poziom 11  
    np. automapa z mapą Polski, lub MioMap z PL i jeszcze kilkoma krajami lub IGO 8 (troche okrojony bez terenu), tom tom 6 z mapą PL, mapamap 4 (ta już nie jest zła)
  • #26 5224402
    Dulan
    Poziom 26  
    PBK napisał:
    Dulan
    robiłem to wszystko i twoje rady nie działają
    nie daje sie skopiowaC skrót na pulpit

Nie ma takiej możliwości. Dajesz "copy" na plik. Potem na pulpicie masz opcje jak przytrzymasz na ekranie piórko - PASTE i PASTE SHORTCUT.
    Jeżeli tego nie potrafisz zrobić, to niestety nikt i nic Ci nie pomoże. Daj komuś, żeby Ci to zrobił zanim powywalasz pliki systemowe.

Skopałeś już mapy, to myślę, że lepiej będie dla Ciebie odstawić to i naprawdę poprosić kogoś o doprowadzenie Navi do stanu używalności.
  • #27 5226305
    Mirek-007
    Poziom 11  
    Witam
    Mam to "cacko" odblokowane, ale jest mały problem. Po różnych zmianach ustawień, zrobieniu skrótów na pulpicie do mapy itp. oraz po przegraniu na dysk NAVI kilku programów pod WIN CE restartuje sprzęt i ... wszystko znika tzn WIN się uruchamia odblokowany ale nie ma skrótów które stworzyłem, nie ma tego co wgrałemna dysk. Po prostu są pierwotne ustawienia ale po odblokowaniu.:cry:
    I jeszcze jedno bawiąc się ustawieniami WIN CE ustawiłem aby dolny pasek zniknął - jak go spowrotem wyciągnąć. Z góry dziękuję.
    :D
  • #28 5226406
    Dulan
    Poziom 26  
    To normalne, że skróty znikają.
    Jak wezmę swój w wolnej chwili, to zrobię tak, żeby już nie znikały i powiem Ci, chyba, że mnie ktoś uprzedzi.

Pasek wyciągniesz tym programem (skryptem):
    Załączniki:
    • TTbar.rar (6.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 5226616
    Mirek-007
    Poziom 11  
    Dzięki.
    Co to skrótów na pulpicie - ten link na pewno wielu pomorze
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1097

Pliki można zapisywać tylko w katalogu flash_storage (nie znikną po restarcie) w innych przypadkach mi znikały.

A co do paska to programik owszem pokazuje go lub nie, ale jam mam widoczny tylko 1mm tego paska - jest zwężony. W normalnym PC najeżdżasz myszką, przytrzymujesz i wyciągasz na daną szerokość, a tu ja za cholerę nie wiem jak to wyciągnąć.

znalazłem problem ze znikającym paskiem
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=98&highlight=pasek.

Może komuś się przyda.

A co do sprzętu - NAVIA 2008 - to za cenę 256 zł nie ma co narzekać. Wg mnie jest lepsza niż sie wydaje.

:D
  • #30 5227251
    Dulan
    Poziom 26  
    No, tylko przez TTbar najpierw trzeba się do niego dostać i odznaczyć "autohide".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania nawigacji Navia NV33 z systemem Windows CE 5.0 oraz instalacji alternatywnych programów nawigacyjnych, takich jak AutoMapa, TomTom, MioMap, iGO oraz MapaMap. Odblokowanie polega na edycji pliku autorun.inf, gdzie zmienia się ścieżkę uruchamiania z oryginalnego menu Navia (np. Flash_storageNaviaMenu.exe) na eksplorator Windows (Windowsexplorer.exe), co umożliwia dostęp do systemu Windows CE i instalację własnych aplikacji. Po odblokowaniu można ręcznie uruchamiać programy nawigacyjne z pamięci urządzenia lub karty SD. Karty SD do 4 GB (np. Pretec mini SD) są obsługiwane, choć oficjalna instrukcja podaje 2 GB jako limit. Instalacja map i programów wymaga podłączenia nawigacji do komputera przez USB i użycia ActiveSync do transferu plików. Problemy zgłaszane to m.in. znikające po restarcie skróty i ustawienia, konieczność tworzenia własnego menu startowego, a także trudności z uruchomieniem oryginalnej MapaMap po zmianie autorun.inf. Użytkownicy polecają tworzenie kopii zapasowych i ostrożność przy modyfikacjach systemu. Dodatkowo omawiano instalację odtwarzaczy multimedialnych (np. player obsługujący DivX i MP3) oraz przeglądarek dokumentów Word i Excel dla Windows CE. Poruszono też temat problemów z hasłem w systemie i ryzykiem tzw. hard resetu, który może wymagać przywrócenia oryginalnego backupu systemu. Wskazano fora i strony internetowe jako źródła dodatkowych informacji i plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA