logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy z tych tranzystorów da sie zrobić jakiś regulator mocy?

artur barczyk 06 Cze 2008 15:28 2208 9
REKLAMA
  • #1 5219504
    artur barczyk
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam pytanie , czy z tranzystorów c4242, c4138 bądź lm7905ct można zrobić jakiś regulator mocy?
  • REKLAMA
  • #2 5219567
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Od biedy dałoby się te elementy wykorzystać do budowy regulatora mocy choć... na tak postawione pytanie nie można dać żadnej konkretnej odpowiedzi. Elementy generalnie są przewidziane do pracy przy prądach stałych...

--
    pozdrawiam
  • #3 5220524
    artur barczyk
    Poziom 11  
    Chodzi mi o regulator na prąd stały na 12V i ok 2A ≈ 20W

Jeśli ktoś wie jak to można by było zrobić taki regulator to proszę o jakiś prosty schemat.
    Z góry dziękuję za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 5221759
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Napisz coś więcej na temat regulacji ? Czy ma to być rodzaj zasilacza z regulacją napięcia, z regulacją prądu. Co chcesz tym zasilać ?

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5222400
    artur barczyk
    Poziom 11  
    ma on być do regulowania prędkości obrotów silnika bądź jasności żarówki
  • #6 5222460
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Dlaczego jeszcze nikt się nie przyczepił że lm7905ct nie jest tranzystorem, tylko ujemnym stabilizatorem napięcia?...
    Myślę, że lepiej poszukać czegoś na NE555 opartego o regulację wypełnienia impulsów (PWM). Mniejsze straty, przy takich obciążeniach jak mówisz układ by się praktycznie nie grzał, chyba że potrzebujesz KONKRETNIE regulację napięcia zasilania, np. jeżeli będziesz chciał używać go jako regulowany zasilacz do układów bardziej wymagających niż żarówki i silniki.
  • REKLAMA
  • #8 5233331
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Dokładnie taki, choć gdy ja robiłem te regulatory, to niektóre MOSFETy nie bardzo chciały się do końca otwierać podłączone prosto do wyjścia 555 ;). Lepiej zainwestować jeszcze 40gr w 1 dodatkowy rezystor i tranzystor i do 3 nogi NE555 podłączyć taki układ
    Czy z tych tranzystorów da sie zrobić jakiś regulator mocy?
  • #9 5235241
    artur barczyk
    Poziom 11  
    a jaki ma być ten dodatkowy tranzystor?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania tranzystorów C4242, C4138 oraz układu LM7905CT do budowy regulatora mocy na prąd stały 12V i około 2A (około 20W). LM7905CT jest ujemnym stabilizatorem napięcia, a nie tranzystorem, co zostało podkreślone jako istotne. Propozycją efektywnego rozwiązania jest zastosowanie układu NE555 do regulacji mocy metodą PWM (modulacji szerokości impulsu), co pozwala na mniejsze straty mocy i ograniczenie nagrzewania się elementów przy obciążeniach takich jak silniki czy żarówki. Wskazano, że bezpośrednie sterowanie MOSFET-ów z wyjścia NE555 może być niewystarczające, dlatego zaleca się dodanie prostego stopnia buforującego z tranzystorem, np. BD136, oraz rezystorem, aby poprawić sterowanie. Podano linki do schematów PWM opartych na NE555 jako praktyczne rozwiązania do regulacji prędkości silnika lub jasności żarówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA