logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka NEC ND-3550A nie wykrywa płyt DVD na Windows XP SP2

karamba26 09 Cze 2008 16:11 10231 15
REKLAMA
  • #1 5228932
    karamba26
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Chciałem przegrać Płytke DVD z filmem programem cloneDVD. Włożylem ja do napedu i ku mojemu zdziwieniu nagrywarka jej nie wykryla do konca. We wlasciwosciach pokazuje ze plyta ma 0 wolnego i 0 zajetego miejsca. Tak jest ze wszystkimi plytami DVD.

Gdy chce ja obejrzec w Powerdvd 6 to odpala sie bez problemu. Jest obraz i dzwiek.

To wszystko dzieje sie na systemie xp z SP2. System jest nie tak dawno zainstalowany.

Gdy odpale komputer na Win98 (mam go tez zainstalowanego tylko ze na drugim twardzielu) to we wlasciwosciach DVD mam wszytsko pokazane tak jak trzeba. Program Clone DVD widzi tez cala plyte.

Nagrywarka NEC ND - 3550A

Alcohol tez nie widzi plyty dvd. Dodam ze plytka nie jest zabezpieczona.
  • REKLAMA
  • #2 5229197
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 13
    Więc Witam.

Płyta Cd bądź DVD zawszę będzie miała pokazane 0 MB wolnego i 0 MB zajętego .

Co masz na myśli że nie widzi jej do końca?
  • #3 5229475
    karamba26
    Poziom 23  
    Chodzi o to ze jesli chce wejsc w plyte z mojego komputera to niemoge. Nero alcohol i clonedvd pokazuja ze plyta jest pusta a tak naprawde to jest na niej nagrany film.

W win98 pokazane jest w moim komputerze ze plyta zajmuje 3,98 GB a wolne wiejsce wynosi 0 GB.
  • REKLAMA
  • #4 5229776
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Ale to są 2 zupełnie inne systemy . A jaki komunikat Ci się wyświetla jak chcesz wejść w "DVD" napęd .
  • #5 5229841
    karamba26
    Poziom 23  
    W xp nie wyswietla mi zadnego komunikatu. Poprostu wchodze w DVD i tam nie ma nic. Tak jakby ta plyta byla czysta.

Pod win98 mam dwa katalogi Video i Audio na tej niby czystej plycie. I tu zajmuje prawie 4 gb.
  • #6 5230674
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    A programem ISO BUSTER widzi normalnie ?
  • REKLAMA
  • #7 5233969
    karamba26
    Poziom 23  
    Nagrałem nowa plyte w nero pod win xp. Nagranie przebieglo bez problemow. Po nagraniu chcialem sprawdzic z mojego komputera co na niej jest i nie moglem. W moim komputerze pokazuje ze plyta ma zajete 0 bajtow tak jakby byla czysta.

W programie iso buster wszystko jest widoczne inaczej. Nie moge sprawdzic z poziomu mojego komputera zadnej plyty DVD. Plyty cd sa widoczne i moge je przegladac na tej nagrywarce.

• #8 5234059
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Ma kolega 2 napędy?
    Prosze spradziś czy z użyciem 2 dzieje się to samo.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #9 5234445
    karamba26
    Poziom 23  
    Ten drugi naped to wirtualne dvd stworzone prez alcohola.
  • #10 5234857
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Hmm to jest naprawdę dziwne .
    A masz może jakąś inna nagrywarkę DVD , żeby sprawdzić czy to wina napędu czy Windows ale bardziej stawiam na Windows skoro ISOBUSTER który poleciłem ją widzi.
  • #11 5997801
    zdzislaw7
    Poziom 11  
    Odświeżam temat. Problem identyczny, nagrywarka taka sama. Jak wkładam płytę DVD windows wyrzuca, że włożono puste cd. Problem pojawił się prawdopodobnie po instalacji alcohola. Zmieniłem bios nagrywarki na najnowszy i nic. Sprawdziłem taśmy, zworki, wgrałem ASPI 4.71, odinstalowałem napęd w menedżerze, tak samo kontrolery IDE. Bez efektu. Najlepsze, że IsoBuster czyta wszystko bez zająknięcia. Jakieś pomysły?

Acha, system to win xp sp2.
  • REKLAMA
  • #12 6527895
    jomamoto
    Poziom 12  
    Także odświeżam temat. Nagrywarka HL-DT-ST_DVDRAM_GSA-T20N na Viście i na linuksie działa bez problemu a w Windows XP najpierw nie widział wogóle CD-Rom w menedżerze, a teraz pokazuje CD-ROM ale wykrywa włożone płyty jako puste. Usuwanie w menedźerze sprzętu nic nie daje.
  • #13 6951339
    hali93
    Poziom 1  
    mam ta sama nagrywarke(tzn nec 3550a) i podobny moze taki sam problem.. flashowalem nic nie dalo... moze potencjometr podkręcić??
  • #14 7662224
    remullus
    Poziom 1  
    U mnie dokładnie ten sam problem. Tylko program UltraIso widzi wszystkie płyty jakie wrzucę do NEC ND-3550A. Total Commander i explorer widzi co 20 płyte DVD. Po wrzuceniu wyświetla komunikat o braku płyty. Wszystkie sposoby typu sprawdzenie IDE, stery, czyszczenie, Aspi etc... nie pomagają. Co ciekawe UltraIso odczytuje płyty DVD i kopiuje pliki z płyt DVD z prędkością rzekłbym co najmniej szokującą. Oczywiście Nero świetnie nagrywa płyty DVD ale już nie da się ich otworzyć (oczywiście poza UltraIso). Nagrane płyty bez problemu są odtwarzane na stacjonarnym DVD..Zapomniałem dodać, że system to windows 2000 (ale ten sam problem występuje w XP) , zainstalowane Alcohol120% (może tu tkwi problem?) . To bezwzględnie problem systemu Windows. Ale jak to go rozwiązać? POMOCY!!! Sprawdzę każdy pomysł.
  • #15 7685280
    Flamak
    Poziom 1  
    Dolaczam sie do poprzednikow - czyzby na prawde nikt nie znal rozwiazania naszych problemow? Ze swojej strony dodam: moj NEC czyta wszystkie CD, nagrywa DVD-R(W), czyta je tez, ale nie czyta oryginalnych filmow na DVD i gier na DVDROM. W "moj komputer" widze ikonke bez napisu DVD i jako okreslenie stacji dyskow: CD-Rom.
    Firmware zmienilem na 1.07, robilem formata, system XP ze wszystkimi aktualizacjami...
    Co robic? Pomocy!!!
  • #16 7743829
    onotole
    Poziom 1  
    Znam odpowiedz na wasze pytania. Otóż płyty wielosesyjne(nagrane w trybie TAO) mogą być niewidoczne z poziomu windows, ale Isobuster powinien takie płyty odczytać. Radze zamykać takie płyty albo nagrywać w DAO.
    Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki NEC ND-3550A, która na systemie Windows XP SP2 nie wykrywa poprawnie płyt DVD z danymi lub filmami. W eksploratorze systemu płyty są widziane jako puste (0 bajtów zajętych i wolnych), mimo że programy takie jak PowerDVD 6 czy UltraISO odczytują zawartość bez problemu. Na systemie Windows 98 płyty są poprawnie wykrywane i widoczne w eksploratorze. Problem występuje również po nagraniu płyty w Nero pod XP – system nie pokazuje danych, choć ISO Buster i UltraISO odczytują je prawidłowo. Próby rozwiązania obejmowały aktualizację firmware, reinstalację sterowników, instalację ASPI 4.71, czyszczenie napędu, sprawdzenie taśm i zworki, a także usuwanie i ponowną instalację kontrolerów IDE, jednak bez skutku. Podejrzewa się konflikt z oprogramowaniem Alcohol 120%, które może powodować błędne wykrywanie płyt. Wskazano, że płyty nagrane w trybie TAO (Track-At-Once) mogą być niewidoczne w Windows, a rekomendowane jest nagrywanie w trybie DAO (Disc-At-Once) lub zamykanie sesji, co powinno poprawić wykrywalność. Problem jest systemowy i dotyczy głównie Windows XP SP2, podczas gdy narzędzia niskopoziomowe (ISO Buster, UltraISO) odczytują dane prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA