logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Pioneer i Samsung - Windows XP nie widzi płyt DVD w trybie normalnym

andi34 07 Maj 2007 20:49 1119 8
REKLAMA
  • #1 3859644
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich, sporo postów czytałem na tematy związane z nagrywarkami DVD i ich czytaniem i nieczytaniem, myślę że sporo jest w tym przesady że sprzęt kupiony powiedzmy rok czy dwa temu jest zużyty. Zauważyłem że np. w trybie awaryjnym XP widzi płyty DVD, których w trybie normalnym nie czyta lub pokazuje pustkę. Z tego wnioskuję że to kochany windowsik robi takie siupy. Sam mam nagrywarkę Pioner i samo to przerabiam, niedawno tez spotkałem się z nagrywarką Samsunga prosto ze sklepu, i np. czyta CD bez problemu, DVD tylko niektóre oryginały. No właśnie czy to wina nagrywarki czy sytemu. Może wspólnymi siłami rozwiążemy ten problem raz na zawsze.
    Pozdrawiam wszstkich.
  • REKLAMA
  • #2 3859746
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    często problem pojawia się po rozgrzaniu podzespołów nagrywarki
    zmiana na tryb awaryjny ,chwila spokoju w blaszaku może obniżyć temperaturę ,oddychającego rękawami dvd co może niepotrzebnie cię podniecać
    nie mniej sprawa zasilacza jest do obadania ,a jakieś psikusy windowsowe po mojemu, nie maja prawa mieć wpływu
  • REKLAMA
  • #3 3859753
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Według mnie to wina CD-ROMu, który jak napisałeś w trybie awaryjnym widzi płytę a w normalnym nie. Nie jest tak do końca, gdyż np. u mnie wypalaną płytę DVD raz widzi a raz nie więc może to była kwestia przypadku, że akurat w awaryjnym odczytał płytę.
    Co do Windowsa to poco miałby ukrywac płytę? :)
    Co nie lubi DVD, a CD-R lubi i je zawsze pokazuje? :)
  • #4 3860507
    andi34
    Poziom 19  
    Przecież tu nie chodzi o lubienie lub nie, mam zainstalowanego Linuxa i na nim wszystko czyta nawet stare mocno porysowane płyty, to co to też sprawa nagrywarek? Widzę że jesteście wychowankami XP ka -wszystko łatwo, prosto no nie? Windows nie ukrywa płyt tylko system ma błędy i głupieje, szczególnie w tedy gdy jest nieoryginalny i go aktualizujecie w Microsofcie. Jak tam chcecie dla mnie to możecie i codziennie zmieniać nagrywarki na nowe a one i tak będą głupiały pod windą.
    Pozdrawiam.
  • #5 3860721
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    andi34 napisał:
    Przecież tu nie chodzi o lubienie lub nie, mam zainstalowanego Linuxa i na nim wszystko czyta nawet stare mocno porysowane płyty, to co to też sprawa nagrywarek? Widzę że jesteście wychowankami XP ka -wszystko łatwo, prosto no nie? Windows nie ukrywa płyt tylko system ma błędy i głupieje, szczególnie w tedy gdy jest nieoryginalny i go aktualizujecie w Microsofcie. Jak tam chcecie dla mnie to możecie i codziennie zmieniać nagrywarki na nowe a one i tak będą głupiały pod windą.
    Pozdrawiam.

Może troszkę zwolnij - to że w Linuksie ci czyta wszystko czy też nie , nie ma nic wspólnego z tym tematem.

A co do tematu , jeśli to nie przypadek i windows miałby cokolwiek wspólnego z błędnym odczytem z napędów optycznych , to może to być spowodowane sterownikami ASPI które w awaryjnym nie są ładowane.
  • REKLAMA
  • #6 3860977
    andi34
    Poziom 19  
    Witam no i kolega doszedł do tego wniosku ze winne są sterowniki ASPI, więc jednak system winien a nie sprzęt, win XP ma niektóre błędne biblioteki sterowników ASPI i w zasadzie najlepiej zainstalować sobie sterowniki oddzielne i z innego źródła.
    Pozdrawiam
  • #7 3862413
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Ja też mam podobne problemy. Doszło nawet do tego, że wysyłałem nagrywarkę do serwisu, bo nagrywała płyty, a później nie chciała ich przeczytać. Do końca nie wiem co było przyczyną, ale po reinstalce systemu problem znikł, by powrócić ponownie po pół roku. Podejrzewałem, że kończy się laser, bo przy próbie nagrania, wyskakiwał komunikat:"błąd kalibracji mocy". który znikał po restarcie systemu. Jednakże po przeszukaniu netu problem może tkwić w zbyt słabym zasilaczu lub kończeniu sie nagrywarki. Uważam więc, że w moim przypadku raczej będzie wina zasilacza, bo aż tak dużo płyt nie nagrałem, żeby mi sie laser skończył. Pozdrawiam
  • #8 3864702
    andi34
    Poziom 19  
    Ciekawe ilu jeszcze użytkowników dojdzie do tego samego zdania, samo jestem po nowej instalacji winXP profesional z SP2 i bez żadnych dodatkowych dodatków, czy aktualizacji. Pionierek czyta wszystko aż miło, zero zawieszeń, czy pustych płyt. Nagrywam Nero, Alkochol,itp. i żadnych problemów. jutro zajmę się aktualizacjami XP i napiszę co powoduje przyczynę.
    Pozdrawiam i zapraszam do tematu.
  • REKLAMA
  • #9 3864965
    Nowik13
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Ja jestem nieszczęśliwym posiadaczem nagrywarki DVD Lite-On.Swego czasu też już przestawała czytać ale ściągnąłem nowy soft do niej wgrałem i czyta,nagrywa jak nowa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problem z nagrywarkami DVD Pioneer i Samsung, które pod systemem Windows XP w trybie normalnym nie odczytują płyt DVD lub pokazują je jako puste, podczas gdy w trybie awaryjnym system je widzi. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: błędy w sterownikach ASPI systemu Windows XP, które w trybie awaryjnym nie są ładowane, problemy z zasilaczem komputera, przegrzewanie się nagrywarki oraz potencjalne zużycie lasera. Wskazano, że reinstalacja systemu lub instalacja alternatywnych sterowników ASPI może rozwiązać problem. Użytkownicy zauważyli, że pod systemem Linux problem nie występuje, co sugeruje, że to oprogramowanie Windowsa jest źródłem błędów. Jeden z użytkowników podkreślił, że po świeżej instalacji Windows XP Professional SP2 nagrywarka Pioneer działa bez zarzutu, co potwierdza wpływ oprogramowania na problem. Dodatkowo pojawiła się sugestia aktualizacji firmware nagrywarki Lite-On, co poprawiło jej działanie. Problem dotyczy głównie odczytu płyt DVD, podczas gdy płyty CD są czytane bez problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA